Kiełbaski Kumoterki

Dodane przez Leszek - pt., 28 Listopad 2014
Gdy myślę o wątrobie zawsze nasuwa się pierwsze skojarzenie: pasztet, wątrobianka, może salceson … ale nigdy kiełbasa! Postanowiłem powalczyć z tym stereotypem i wymyśliłem kiełbasę z dość dużym dodatkiem wątroby. Jednak aby pozbyć się uciążliwej goryczki, wątrobę ugotowałem a potem dodałem ją do farszu. Spróbujcie, do odważnych świat należy!
Kiełbaski Kumoterki
Składniki
  • 2 kg boczku bez skóry, żeberek 
  • 0,9 kg mięsa z golonki bez skóry i kości   skórą (wykrojone z 2 szt. golonek przednich)
  • 0,7 kg wątroby ugotowanej (1 kg surowej)
  • 2 szklanki wody
  • 6 czubatych łyżeczek (60g) „Peklosmaczku K” 
  • 10 czubatych łyżeczek (60g) przyprawy „Dobry Smak Art.-Grill
  • 8 mb jelit wieprzowych cienkich
Sposób przygotowania
  • Mięsa i wątrobę wieprzową lub drobiową, umyłem pod bieżącą zimną wodą, golonki oddzieliłem od kości i skóry.
  • Mięso z golonki i boczku zmieliłem na sitku o średnicy 6 mm. Potem mięso z golonki dodatkowo zmiksowałem w mikserze z wodą wymienioną w recepturze (można także zmielić na sitku 2,5 mm)
  • Wątrobę surową wrzuciłem do wrzącej wody i całkowicie ugotowałem a po wystudzeniu zmieliłem ją na sitku o średnicy oczek 10 mm
  • Wszystkie składniki receptury (mięsa, wystudzoną wątrobę, Peklosmaczek K i przyprawę Art-Grill) zmieszałem bardzo delikatnie aby zachować strukturę wątroby. Odstawiłem do lodówki wymieszany farsz do następnego dnia.
  • Na drugi dzień napełniłem farszem jelita naturalne wieprzowe przy użyciu nadziewarki poziomej.
  • Kiełbaski włożyłem do wrzącej wody i parzyłem (gotowałem) je tak długo aż mój termometr pokazał mi że kiełbaska ma już w środku 72 st.C
  • Po wyjęciu z garnka wystudziłem kiełbaski  pod zimną wodą.  

Porada:

  • Kiełbaski nadają się na grilla lub usmażone na patelni – smakują wyśmienicie! 
  • Wyrób ten kapitalnie smakuje także w wykonaniu słoikowym. Wystarczy zapakować farsz do słoików i pasteryzować (podgrzewać w wrzącej wodzie) przez ok. 60 minut a po 5 dniach powtórzyć pasteryzowanie    


Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl