Golonka po bawarsku

Dodane przez Michał - pon., 31 Lipiec 2023
Aby nasza golonka była miękka, aromatyczna trzeba temu mięsu poświęcić trochę czasu i pracy. Zbyt krótko gotowana, lub pieczona może skutkować tym, że będzie twarda i żylasta. Golonka według tego sprawdzonego przepisu może i wymaga poświęcenia trochę czasu, ale za to rezultat jest tego wart. Wychodzi ona soczysta z chrupiącą skórką, a połączenie wielu przypraw i piwa powodują i gwarantują wyjątkowe doznania smakowe.
Golonka po bawarsku
Składniki

Do zapeklowania golonki

  • 1 golonka o wadze ok 1 – 1,5 kg
  • 7 czubatych łyżeczek (60 g) Peklosmaczku W – do sporządzenia solanki (mieszanka soli peklującej z dodatkami smakowymi)
  • 3 czubate łyżeczki (20 g) PdP - VEGA Korzennej pikantnej (mieszanka składająca się z kilkunastu naturalnych suszonych przypraw, warzyw i ziół, lekko czosnkowa o zdecydowanym smaku)
  • 3 łyżeczki (ok. 20 g) przyprawy  PdP Smaczuś (Charakter tej mieszance nadają: marchew, pasternak, seler, papryka, liść pietruszki)
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Do obgotowania golonki

  • cebula
  • korzeń pietruszki 
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2-3 liście laurowe
  • Ok 10 ziaren pieprzu

Do marynaty

  • 4 łyżeczki (7g) przyprawy PdP-VEGA Paprykowa - pikantna (Wspaniale skomponowane proporcje różnych papryk z aromatyczną kolendrą tworzy mieszankę o intensywnej czerwonej barwie)
  • 2 cebule
  • 350 ml ciemnego piwa 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminku 
  • 2 łyżeczki majeranku
     
Sposób przygotowania

Peklowanie

  • Do garnka z wodą wsypałem przyprawę PdP-VEGA Korzenna pikantna i zagotowałem wodę.
  • Po ostygnięciu wody, odcedziłem przyprawy (użyje je w późniejszym kroku) i rozpuściłem w niej Peklosmaczek W.
  • Tak przygotowaną solanką nastrzyknąłem golonkę w kilku miejscach, a odcedzonymi przyprawami natarłem skórkę mięsa.
  • Pozostałą solanką zalałem golonkę i odstawiłem na 24 godziny do lodówki.
  • Po tym czasie mięso wyjąłem z lodówki i obsuszyłem ręcznikiem papierowym

Gotowanie

  • Do dużego garnka włożyłem ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, przyprawę PdP Smaczuś, oraz golonkę.
  • Całość zalałem zimną wodą i gotowałem przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie dodałem warzywa i gotowałem przez niecałą godzinę.
  • Następnie wyjąłem golonkę do przestudzenia. Wywar można wykorzystać do przyrządzenia innych zup.

Przygotowanie marynaty i pieczenie

  • Czosnek przecisnąłem przez praskę i połączyłem z PdP-VEGA Paprykowa – pikantna, oraz pozostałymi przyprawami i piwem.
  • Skórkę golonki delikatnie ponacinałem i starannie natarłem marynatą.
  • Golonkę zalałem pozostałą marynatą i odstawiłem do lodówki na około 2 godziny, co jakiś czas ją przewracając.
  • Cebule posiekałem w piórka i ułożyłem w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. 
  • Na cebule położyłem golonkę, którą wstawiłem do nagrzanego do 2000C piekarnika
  • Przez pierwsze pół godziny golonkę piekłem pod przykryciem, a następnie zdjąłem pokrywkę
  • Przez następne pół godziny, piekłem golonkę bez przykrycia, co jakiś czas polewając skórkę wytrąconym tłuszczem z marynatą, do czasu aż będzie miękka. 
  • Czas pieczenia będzie zależał od wielkości golonki, jakości mięsa itp. 

Więcej przepisów

Rodzaj wyrobu
Surowiec