Buszując na sobotnich zakupach, mając dość niedzielnych pieczeni, rolad i innych schabowych, postanowiłem poszukać czegoś innego. Mijając stoisko mięsne zobaczyłem piękne, świeże żeberka. Chwila namysłu i…. to było to. Dawno ich nie jadłem, a jest to miła odmiana od typowych, cotygodniowych „hitów“ obiadowych.. Cena była przyzwoita więc wziąłem od razu wiekszą porcję. Jak szaleć to szaleć. Po powrocie do domu szybki przegląd szuflady z przyprawami i do dzieła.

Składniki
- żeberka - 2,3 kg
- kolendra łupana – 5 g
- Pdp Red-spice – 30 g
- Pdp Szeherezada s – 20 g
- Pdp Vega Paprykowa – 15 g
- woda – 12 łyżek
- olej rzepakowy – 4 łyżki
- musztarda sarepska – 1 łyżka
Sposób przygotowania
- Umyte wcześniej żeberka, obsypałem przyprawą Pdp Red Spice i włożyłem do naczynia żaroodpornego.
- Pozostałe przyprawy wymieszałem w miseczce razem z wodą i olejem. Powstałą w ten sposób "zaprawą" polałem dokłanie ułożone wcześniej żeberka w naczyniu żaroodpornym.
- Tak "zaprawione" żeberka wstawiłem do lodówki na około 12 godzin.
- Następnego dnia wyciągnąłem całość z lodówki i wstawiłem do zimnego piekarnika.
- Piekarnik nastawiłem na 180 stopni i piekłem przez 2 godziny.
- Aby żeberka były soczyste i nie spiekły się za bardzo, w trakcie pieczenia oblewałem je 2-3 razy z góry tłuszczem wytopionym w trakcie pieczenia.
- Po dwóch godzinach wyciągnąłem całość z piekarnika i delektowałem się soczystymi, aromatycznymi żeberkami.
Uwaga:
- Używając przyprawę Pdp Red-Spice nie dosypujemy już soli.
- W przyprawach Pdp Vega Paprykowa i Dobry Smak Szeherezada S znajduje się już kolendra. Należy to wziąć pod uwagę, gdyby ktoś chciał dosypać większą ilość kolendry niż podane jest w przepisie.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Surowiec