Jako że, mam stały dostęp do swojskich tuszek kaczki, zazwyczaj z okazji uroczystości przygotowujemy kaczkę pieczoną w naczyniu żaroodporny. Tym razem, postawiłem sobie poprzeczkę wyżej i postanowiłem zrobić kaczkę faszerowaną. Żeby było jeszcze trudniej, kaczka musiała być „wyluzowana ;). Luzowanie polega, na wycięciu, pozbyciu wszystkich kości (z udek, korpus), bez rozcinania skóry. Bardzo pomocne okazały się filmiki instruktażowe dostępne w intrenecie. Na farsz wybrałem połączenie wątróbki z kaszą gryczaną. Całość doprawione ulubionymi przyprawami sprawiło że, sporo pracy zostało wynagrodzone wyjątkowym smakiem i szykownym wyglądem.
Składniki
- 1 cała kaczka
- 45 g (4 duże łyżki) przyprawy PdP Red-Spice (Kompletna mieszanka z solą, o barwie czerwonej z dodatkiem czosnku, doskonała do potraw pieczonych, grillowanych i gotowanych)
- 21 g (3 duże łyżki) przyprawy Pdp VEGA Tradycyjna - pikantna (Charakter tej mieszance nadają: czosnek, pieprz czarny, kminek, majeranek )
- 100 ml oleju rzepakowego
na farsz
- 20-30 dag wątróbki drobiowej
- 2 torebki kaszy gryczanej
- 30 g (4 czubate łyżeczki) Przyprawy Solo Smak Kebabczeta (Charakter tej mieszance nadają: pieprz, cebula, pieprz, kminek, tymianek )
- 100 g śliwek wędzonych suszonych.
- 2 jajka
- 3 kromki chleba
- 100 ml mleka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
do pieczenia
- pół szklanki wody
- 100 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
Kaczkę umyłem pod bieżącą wodą zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz, następnie dobrze obsuszyłem ręcznikiem papierowym, aby kaczka nie wyślizgiwała się z rąk.
Luzowanie kaczki
Luzowanie polega na usunięciu wszystkich kości z kaczki, bez rozcinania skóry i porcjowania na kawałki.
- Luzowanie rozpocząłem od usunięcia gruczołów łojowych z kupra i odcięcia lotek.
- Następnie z przedniej części (od strony szyi) wyciąłem widełki obojczyka (kość w kształcie litery V)
- Następnie od strony kupra, poluzowałem dolną część kręgosłupa, tak aby skóra odeszła od kości. Czynność tę wykonywałem bardzo uważnie, aby nie zaciąć skóry kaczki
- Odwijając mięso od kości stopniowo odrywałem mięso od szkieletu, tak aż odsłoniłem kadłub kaczki.
- Piersi z kaczki delikatnie luzowałem przy użyciu noża, stale uważając aby nie zaciąć skóry i aby nie pozostawić za dużo mięsa na kościach.
- Kolejnym etapem było usunięcie kości udowych i kości skrzydełek. Czynność tą wykonałem poprzez odwrócenie skóry kaczki na lewą stronę (skórą do środka), oraz wypchaniu kości udowych na zewnątrz i ich oczyszczeniu z mięsa.
- W rezultacie otrzymałem kaczkę pozbawioną wszystkich kości.
Proces luzowania najlepiej prześledzić sobie wcześniej na dostępnych w Internecie filmikach instruktażowych.
Przyprawianie kaczki
- Przyprawy: PdP RED – spice, Pdp VEGA Tradycyjna - pikantna wymieszałem w miseczce z olejem i dokładnie natarłem kaczkę zarówno wewnątrz, jak skórę.
- Tak przygotowaną kaczkę odstawiłem na noc do lodówki, aby przeszła przyprawami.
Przygotowanie farszu
- Kaszę gryczaną ugotowałem al’ dente w lekko osolonej wodzie.
- Surową wątróbkę umyłem pod bieżącą wodą, a następnie zmieliłem na sitku o średnicy oczek 6 mm.
- Zmieloną wątróbkę wymieszałem z ostudzoną kaszą gryczaną.
- Kromki chleba namoczyłem w mleku i wraz z drobno posiekaną cebulą, pokrojoną wędzoną śliwką i przeciśniętym czosnkiem dodałem do kaszy.
- Wcześniej sparzone jajka wbiłem, do farszu i przyprawiłem przyprawą Solo Smak Kebabczeta
- Całość dokładnie wymieszałem do momentu aż, farsz był zwięzły i składniki się połączyły.
Faszerowanie
- Przy użyciu igły i nici zaszyłem otwór od strony szyi kaczki
- Farszem z kaszy gryczanej i wątróbki, nadziałem luźno kaczkę (Farsz w trakcie pieczenia zwiększy objętość)
- Po wypełnieniu farszem wnętrza, zaszyłem kaczkę tak aby farsz nie wydostał się na zewnątrz
Pieczenie
- Piekarnik nagrzałem do 220 °C
- Do naczynia żaroodpornego włożyłem kaczkę, oraz wlałem pół szklanki wody wymieszanej z 100 ml oleju.
- Kaczkę przez 15 minut piekłem w temperaturze 220 °C, a następnie zmniejszyłem do 180 °C i piekłem przez około 2,5 godziny.
- Podczas pieczenia polewałem kaczkę wytopionym tłuszczem.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia, zdjąłem pokrywkę i p[pozwoliłem na spieczenie się skórki.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Surowiec