Wędlina z szynkowara

Dodane przez Michał - pon., 30 Wrzesień 2024
Wędlina z szynkowara, jest prostym i szybkim sposobem, do przygotowania smacznej i zdrowej domowej wędliny. Delikatne mięso z filetu z indyka z ciekawą mieszanką przypraw Dobry Smak Dzika Rozkosz, z dodatkiem wędzonego sera i papryki, sprawiło, że smak wędliny jest nieporównywalny do jakiekolwiek „sklepowej”. Do dekoracji użyłem kolorowej mieszanki Dobry Smak Jager mix, aby wędlina nie tylko smakowała, ale i cieszyła oko.
Wędlina z szynkowara
Składniki
  • 700 g mięsa - filet z indyka
  • 12 g (1 czubata łyżeczka) Peklosmaczek K (mieszanka peklująca z niewielką ilością dodatków smakowych)
  • 15 g (3 czubate łyżeczki) przyprawy Dobry Smak - Dzika Rozkosz (Charakter tej mieszance nadają: czosnek, pieprz czarny, papryka ostra, majeranek, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy)
  • 20g (4 czubate łyżeczki) Dobry Smak Jager mix  (Bardzo kolorowa a także smaczna kompozycja naturalnych przypraw takich jak  gorczyca, papryka, cebula, kminek, pieprz)
  • 7 g (2 łyżeczki) żelatyny spożywczej
  • Ok 100 g (pół) serka włoskiego wędzonego
  • Połowa średniej wielkości papryki
  • Olej roślinny – do posmarowania pojemnika szynkowara
Sposób przygotowania
  • Mięso z indyka, umyłem pod bieżącą wodą, obsuszyłem delikatnie ręcznikiem papierowym, a następnie zmieliłem na maszynce z sitkiem o średnicy oczek 6 mm.
  • Mięso dokładnie wymieszałem z żelatyną, Peklosmaczkiem K i przyprawą Dobry Smak Dzika Rozkosz, po czym odstawiłem na 2 godziny do lodówki.
  • Wędzony serek włoski oraz paprykę pokroiłem w kostkę 1x1 cm
  • Pokrojoną paprykę i wędzony ser, delikatnie połączyłem z farszem mięsnym.
  • Szynkowar od wewnątrz posmarowałem olejem roślinnym, a następnie obsypałem przyprawą Dobry Smak Jager mix.
  • Następnie dokładnie wypełniłem szynkowar Singiel, farszem. Farsz w szynkowarze dokładnie ubijam, aby pozbyć się pustych przestrzeni.
  • Całość docisnąłem pokrywką i zamknąłem klamrą ze sprężyną. 
  • W garnku zagotowałem wodę, a dno garnka wyłożyłem ścierką.
  • W szynkowarze umieściłem termometr analogowy, w celu kontrolowania temperatury wewnątrz praski.