Wędlina o smaku pizzy

Dzięki temu, że mam w domu szynkowar, mogę w szybki i prosty sposób przygotować sobie wędlinę taką, na jaką akurat mam smak. Nie muszę się zbytnio wysilać i tak naprawdę wystarczy mieć pod ręką trochę mięsa, ulubione dodatki oraz dobrej jakości przyprawy. Przyszła mi chęć na trochę nietypową wędlinę o smaku pizzy. Na szczęście miałem na półce gotowe i sprawdzone mieszanki przypraw, które dodaję do domowej pizzy i na nich właśnie oparłem swój pomysł. Wędlinka wyszła niebagatelna, z wieloma dodatkami, bardzo aromatyczna i pachnąca ziołami prowansalskimi. 

Składniki:

  • 600g mięsa z łopatki 
  • 25 g (2 czubate łyżeczki) PdP RED - spice (Kompletna mieszanka z solą, o barwie czerwonej z dodatkiem czosnku, doskonała do potraw pieczonych, grillowanych i gotowanych 
  • 14 g (2 czubate łyżeczki) przyprawy PdP-VEGA Korzenna - pikantna   (Mieszanka składająca się z kilkunastu naturalnych suszonych przypraw, warzyw i ziół, lekko czosnkowa o zdecydowanym smaku)
  • 25 g (3 czubate łyżeczki) przyprawy PdP-VEGA Prowansalska pikantna (Francja, Prowansja i zioła - to wystarczy za opis tej mieszanki.)
  • 14 g (2 łyżeczki) suszonych pomidorów
  • 40 g  (9 czubatych łyżeczek  żelatyny wieprzowej)
  • 40 g ogórków konserwowych
  • 40 g papryki czerwonej
  • 70 g sera wędzonego typu włoskiego
  • 45 h (3 łyżeczki) pasty paprykowej
  • 3-4 plasterki sera żółtego

Sposób przygotowania:

  • Mięso z łopatki umyłem pod bieżącą wodą, obsuszyłem delikatnie ręcznikiem papierowym, a następnie zmieliłem na maszynce do mielenia mięsa z założonym sitkiem o średnicy oczek 6 mm.
  • Przygotowałem pastę paprykową mieszając w miseczce przyprawę PdP RED - spice, przyprawę PdP-VEGA Korzenna - pikantna, przyprawę PdP-VEGA Prowansalska pikantna, suszone pomidory oraz żelatynę.
  • Ogórki, paprykę oraz ser wędzony pokroiłem w kostkę,
  • Mięso wymieszałem z przyprawami, pokrojonymi w kostkę ogórkami, papryką i serem wędzonym oraz pastą paprykową
  • Pojemnik szynkowara Singiel w 1/3 wypełniłem farszem,
  • W plasterki żółtego sera zawinąłem farsz i ułożyłem w szynkowarze.
  • Następnie uzupełniłem farsz tak, aby mięso powinno wypełniało szynkowar po brzegi.
  • W  garnku zagotowałem wodę, a dno garnka wyłożyłem ścierką.
  • W szynkowarze umieściłem termometr analogowy, w celu kontrolowania temperatury wewnątrz praski. 
  • Do gorącej wody włożyłem szynkowar, tak aby poziom wody znajdował się ok 1-2 cm od górnej krawędzi,
  • Podczas parzenia pilnowałem, aby temperatura wody nie przekroczyła 80 st. C
  • Parzyłem wyrób w szynkowarze tak długo, aż termometr wskazał temperaturę wewnątrz 72  st. C, trwało to około 1,5 godziny.
  • Po osiągnięciu wymaganej temperatury, szynkowar ostrożnie wyjąłem i odstawiłem w chłodne miejsce do wystygnięcia na 24 godziny. 
  • Szynkowara nie należy otwierać.
  • Na drugi dzień z zdjąłem klamrę dociskową i odwrócony do góry dnem szynkowar włożyłem do miski.
  • Następnie polewałem szynkowar wrzątkiem, aby farsz odkleił się od ścianek pojemnika.
  • Na koniec delikatnie postukałem w pojemnik i wędlina sama wypadła.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl