Dzięki temu, że mam w domu szynkowar, mogę w szybki i prosty sposób przygotować sobie wędlinę taką, na jaką akurat mam smak. Nie muszę się zbytnio wysilać i tak naprawdę wystarczy mieć pod ręką trochę mięsa, ulubione dodatki oraz dobrej jakości przyprawy. Przyszła mi chęć na trochę nietypową wędlinę o smaku pizzy. Na szczęście miałem na półce gotowe i sprawdzone mieszanki przypraw, które dodaję do domowej pizzy i na nich właśnie oparłem swój pomysł. Wędlinka wyszła niebagatelna, z wieloma dodatkami, bardzo aromatyczna i pachnąca ziołami prowansalskimi.
Składniki
- 600g mięsa z łopatki
- 25 g (2 czubate łyżeczki) PdP RED - spice (Kompletna mieszanka z solą, o barwie czerwonej z dodatkiem czosnku, doskonała do potraw pieczonych, grillowanych i gotowanych
- 14 g (2 czubate łyżeczki) przyprawy PdP-VEGA Korzenna - pikantna (Mieszanka składająca się z kilkunastu naturalnych suszonych przypraw, warzyw i ziół, lekko czosnkowa o zdecydowanym smaku)
- 25 g (3 czubate łyżeczki) przyprawy PdP-VEGA Prowansalska pikantna (Francja, Prowansja i zioła - to wystarczy za opis tej mieszanki.)
- 14 g (2 łyżeczki) suszonych pomidorów
- 40 g (9 czubatych łyżeczek żelatyny wieprzowej)
- 40 g ogórków konserwowych
- 40 g papryki czerwonej
- 70 g sera wędzonego typu włoskiego
- 45 h (3 łyżeczki) pasty paprykowej
- 3-4 plasterki sera żółtego
Sposób przygotowania
- Mięso z łopatki umyłem pod bieżącą wodą, obsuszyłem delikatnie ręcznikiem papierowym, a następnie zmieliłem na maszynce do mielenia mięsa z założonym sitkiem o średnicy oczek 6 mm.
- Przygotowałem pastę paprykową mieszając w miseczce przyprawę PdP RED - spice, przyprawę PdP-VEGA Korzenna - pikantna, przyprawę PdP-VEGA Prowansalska pikantna, suszone pomidory oraz żelatynę.
- Ogórki, paprykę oraz ser wędzony pokroiłem w kostkę,
- Mięso wymieszałem z przyprawami, pokrojonymi w kostkę ogórkami, papryką i serem wędzonym oraz pastą paprykową
- Pojemnik szynkowara Singiel w 1/3 wypełniłem farszem,
- W plasterki żółtego sera zawinąłem farsz i ułożyłem w szynkowarze.
- Następnie uzupełniłem farsz tak, aby mięso powinno wypełniało szynkowar po brzegi.
- W garnku zagotowałem wodę, a dno garnka wyłożyłem ścierką.
- W szynkowarze umieściłem termometr analogowy, w celu kontrolowania temperatury wewnątrz praski.
- Do gorącej wody włożyłem szynkowar, tak aby poziom wody znajdował się ok 1-2 cm od górnej krawędzi,
- Podczas parzenia pilnowałem, aby temperatura wody nie przekroczyła 80 st. C
- Parzyłem wyrób w szynkowarze tak długo, aż termometr wskazał temperaturę wewnątrz 72 st. C, trwało to około 1,5 godziny.
- Po osiągnięciu wymaganej temperatury, szynkowar ostrożnie wyjąłem i odstawiłem w chłodne miejsce do wystygnięcia na 24 godziny.
- Szynkowara nie należy otwierać.
- Na drugi dzień z zdjąłem klamrę dociskową i odwrócony do góry dnem szynkowar włożyłem do miski.
- Następnie polewałem szynkowar wrzątkiem, aby farsz odkleił się od ścianek pojemnika.
- Na koniec delikatnie postukałem w pojemnik i wędlina sama wypadła.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Surowiec