Szynka wędzona na zimno

Dodane przez Michał - śr., 26 Kwiecień 2023
Wśród wyrobów na zimno, szynka jest jednym z moich ulubionych mięs. Zawsze używam szynki kulki (myszka, fachowa nazwa: mięsień czworogłowy uda. Szynka taka po uwędzeniu jest bardzo delikatna, a nie dodając dużo przypraw będziemy mogli się delektować smakiem mięsa. Uwędzoną szynkę, najlepiej kroić w cieniutkie plastry.
Szynka wędzona na zimno
Składniki
  • 1 kg szynki (kulka, myszka) 
  • 4 szklanki (1 litr) przegotowanej i wystudzonej wody – do sporządzenia solanki 
  • 12 czubatych łyżeczek (100g) Peklosmaczku W – do sporządzenia solanki (mieszanka soli peklującej z dodatkami smakowymi
  • 3 ząbki czosnku
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania
  • Szynkę obmyłem pod zimną wodą, 
  • Sporządziłem solankę (wymieszałem Peklosmaczek W i wodę) i nastrzyknąłem nią szynkę w kilku miejscach, aby mieć pewność, że się równomiernie przepekluje. 
  • Jeśli nie dysponujemy nastrzykiwarką lub strzykawką, wystarczy mięso ponakłuwać widelcem lub siekaczem, aby ułatwić solance przedostanie się do wnętrza mięsa. 
  • Szynkę zalałem resztą solanki, oraz wrzuciłem czosnek liście laurowe i ziele angielskie.
  • Uwaga, należy zwrócić uwagę aby mięso nie wystawało z solanki! 
  • Odstawiłem nastrzykniętą i zalaną solanką szynkę w chłodne miejsce na czas 5 dni.
  • Następnie wyciągnąłem mięso  z solanki, obsuszyłem lekko ręcznikiem papierowym.
  • Szynkę powiesiłem do obeschnięcia na noc w temperaturze pokojowej. 
  • Przed wędzeniem, każdy wyrób musi być dokładnie obsuszony.
  • Ja używam wędzarni elektrycznej i osuszanie a potem wędzenie wykonałem następująco: Temperaturę ustawiłem na 50 stopni, włączyłem wentylator i otworzyłem maksymalnie kominek aby był przepływ ciepłego powietrza. Temperatura wewnątrz komory powinna osiągać około 30 - 35 C. W takich warunkach osuszanie zajęło mi około 1,5 godziny tzn. do czasu aż, wyrób był suchy w dotyku.
  • Po tym czasie powierzchnia szynki była już sucha, a więc rozpocząłem właściwe wędzenie. 
  • W miejsce wentylatora założyłem i włączyłem dymogenerator zasypany zrębkami bukowo-olchowymi 
  • Temperaturę ustawiłem na 30 stopni i tak wędziłem przez około 6 godzin, stale pilnując temperatury wewnątrz wyrobu. Nie powinna ona przekroczyć 35  C. Uwędzoną szynkę odwiesiłem w chłodne i przewiewne miejsce do ostygnięcia.
  • Przez kolejne dwa dni proces powtórzyłem, z tym wyjątkiem, że osuszanie trwało około godziny, a wędzenie skróciłem do  5 godzin.
  • Przed rozkrojeniem szynce pozwoliłem ostygną i obeschnąć, odwieszając ją na dwa dni w suche, chłodne i przewiewne miejsce.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl 

Więcej przepisów

Przyprawa
Surowiec