Szynka surowa wędzona z czosnkiem niedźwiedzim

Dodane przez Przemek - śr., 31 Maj 2023
Szynka wędzona bez dopiekania lub pieczenia? Oczywiście! Szynka wędzona na surowo jest równie smaczna i aromatyczna. Dodatkowo obtoczyć można ją w ulubionej przyprawie i mamy przepis na pyszne śniadanko w gronie rodzinnym.
Szynka surowa wędzona z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 5 czubatych łyżeczek (52g) Peklosmaczku W (mieszanka soli peklującej z niewielką ilością dodatków smakowych do peklowania mięs na mokro)
  • 3 czubate łyżeczki (20g) przyprawy Dobry Smak Sułtańska ( charakter tej mieszance nadają czosnek niedźwiedzi pieprz czarny i dekoracyjny )
  • 2,5 szklanki (0,6 litra) wody
Sposób przygotowania
  • Szynkę umyłem pod bieżącą wodą a następnie powykrawałem luźne kawałki mięsa.
  • Do przegotowanej i wystudzonej wody wsypałem Peklosmaczek W i mieszałem do całkowitego rozpuszczenia.
  • Do przygotowanej w ten sposób solanki włożyłem dwa kawałki szynki (po około 0,5 kg każdy) i odstawiłem do lodówki na 6 dni.
  • Po 6 dniach  wyciągnąłem zapeklowane mięso z solanki, obtoczyłem w przygotowanej wcześniej przyprawie, i odwiesiłem w chłodne i przewiewne miejsce na noc na ociekanie.
  • Po ociekaniu powiesiłem szynkę w wędzarni i zacząłem właściwe osuszanie. 
  • Ja używam wędzarni elektrycznej i osuszanie wykonałem następująco: Temperaturę w wędzarni ustawiłem na 40 stopni C, włączyłem wentylator i otworzyłem maksymalnie kominek aby był przepływ ciepłego powietrza. W takich warunkach osuszanie trwało 2 godziny. Po tym czasie powierzchnia była już sucha, wiec postanowiłem zacząć właściwe wędzenie. 
  • Wyjąłem wentylator i w jego miejsce założyłem i włączyłem dymogenerator. Przy wędzeniu szynki termostatu w ogóle nie włączyłem, a kominek zostawiłem całkowicie otwarty. W takich warunkach temperatura w wędzarni wahała się w granicach 25 - 30 stopni C.
  • Po 7 godzinach „dymienia”, odwiesiłem mięso w chłodne i przewiewne miejsce na około 24 godziny
  • Po 24 godzinach ponownie przystąpiłem do osuszania szynki w wędzarni (1 godzina) i 5 godzin właściwego dymienia w 30 stopniach C. Zabieg ten powtórzyłem jeszcze raz kolejnego dnia.
  • Wędzone w ten sposób przez trzy dni mięso zapakowałem próżniowo na dwa tygodnie, żeby bardziej skruszało
  • Po takim czasie szynka, mimo że jest surowa jest dużo bardziej krucha niż świeżo po wędzeniu.