Wędzenie serków to nie jest mój autorski pomysł, przeczytałem o nim na jednym z portali. Spodobał mi się i zrobiłem na przyprawach z „Tradismak”. Teraz gdy poczęstuję kogoś tym serkiem zaraz mam pytanie „a jak to zrobić?” A więc zrobiłem, opisałem i myślę że od tej pory wszyscy zainteresowani mogą uwędzić sobie ten smakołyk. Z pewnością jest to o wiele łatwiejsze gdy ma się wędzarnię elektryczną z dymogeneratorem : można wtedy wędzić „jednym palcem”

Składniki
- 10 szt serków (z mleka krowiego) typu włoskiego
- ok. 80 gram przypraw typu „PdP-vega … łagodna” rodzaj według uznania
- 30 czubatych łyżeczek (240g) soli kuchennej
- 20 szklanek (3 litry) zimnej wody
- 0,50 kg zrębek (trocin) wędzarniczych
Sposób przygotowania
- Zakupiłem serki typu włoskiego (14 % tłuszczu) produkcji mleczarni „Sierpc” . Serki te występują w różnych opakowaniach w zależności od miejsca sprzedającego. W galerii zobaczycie fotkę z dwoma różnymi opakowaniami. Inne serki pełno tłuste (9% tłuszczu) po wędzeniu są za bardzo kruche, i zbyt wodniste.
- W wodzie rozpuściłem sól kuchenną (80 g / 1 litr wody). Można także tę solankę dodatkowo sobie dosmaczyć np. jedną z przypraw z serii „PdP-vega - łagodna”
- Do tak przygotowanej solanki włożyłem serki. Po 24 godzinach wyjąłem je.
- Każdy serek obtoczyłem w przyprawie z naszej serii „PdP-vega - łagodna” (ok 2 czubate łyżeczki na jeden serek). Mnie osobiście najbardziej przypadła do gustu „Jarska”, „Paprykowa” i „Kolonialna”
- Wędzenie dokonałem w „Wędzarni elektrycznej z generatorem dymu” (osuszanie z wentylatorem w temp. 90 st.C przez 60 minut, potem wędzenie w temp. 60 st.C przez 3 godziny). Wędzić można także w innych wędzarniach jednak należy zachować podobne parametry temp. I czasu.
- Po wystudzeniu serki wyśmienicie smakują z dodatkiem żurawiny …. PYCHOTA !
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Surowiec