Wczoraj przygotowywałem mięsa do peklowania przed wędzeniem. Zostało mi całkiem sporo mięsnych skrawków i jeden niewymiarowy kawałek. Jako, że na wyroby z wędzarni trzeba było jeszcze poczekać, a w lodówce było już pusto, należało szybko zaradzić temu aby na śniadanie nie była tylko „bułka z masłem”. W domu lubimy wędlinę przełamaną jakimiś dodatkami typu ser, papryka, ogórek, kukurydza itp. Tym razem, po wczorajszej produkcji koreczków, zostało trochę czarnych oliwek i to na nie padł wybór (swoją drogą wiedzieliście że oliwki to owoc, a nie warzywo?). Jeszcze tylko musiałem dobrać przyprawy, dzieciaki pomogły mi w układaniu i…śniadanie zostało uratowane!!!
Składniki
- ok 750 g schabu
- 1,5 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka przyprawy Vega Paprykowa pikantna
- 4 łyżeczki przyprawy Vega Kolonialna
- ząbek czosnku
- Czarne oliwki – według uznania
Sposób przygotowania
- Miskę szynkowaru Singiel natarłem od wewnątrz olejem i obsypałem przyprawą Pdp VEGA Paprykowa,
- Mięso pokroiłem w plastry i rozbiłem przy użyciu siekacza (lub nakłuwamy widelcem).
- Część mięsa pokroiłem w kostkę.
- Sól, żelatynę, przyprawę Vega Kolonialna i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszałem w miseczce.
- Obtoczyłem dokładnie w przyprawach całe mięso i poukładałem warstwami w prasce w następującej kolejności: plaster schabu, oliwki, mięso pokrojone w kostkę, plaster schabu, oliwki..
- Mięso ułożyłem tak by wypełniło szczelnie całą praskę.
- W szynkowarze Singiel założyłem podkładkę, klamrę i zaczep.
- Parzyłem szynkowar w wodzie o temp. około 75-80 st. C, do momentu uzyskania wewnątrz wyrobu temperatury 68 C. Uwaga: najlepiej korzystać z dwóch termometrów, jeden do pomiaru temperatury wody, a drugi do pomiaru temperatury wewnątrz wyrobu.
- Po uzyskaniu wymaganej temperatury, praskę odstawiłem do wystygnięcia w chłodne miejsce na czas około 8 godzin.
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec