
- 1 kg piersi z indyka
- 6 dużych plastrów wędzonego boczku
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 małej ostrej papryczki
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka (10g) przyprawy "Dobry Smak Becon Mix"
- 2 łyżeczki (20g) przyprawy "Dobry Smak Szeherezada S"
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- rękaw foliowy do pieczenia
- nici wędliniarskie
-
Włączyłem piekarnik i nastawiłem temperaturę na 200 stopni Celsjusza.
-
Umyłem i pokroiłem pieczarki w kostkę. Poszatkowałem również natkę pietruszki. Odstawiłem je na bok.
-
Pokroiłem w kostkę: cebulę, czosnek i ostrą papryczkę. Wrzuciłem wszystko na rozgrzany na patelni olej i posypałem łyżeczką przyprawy "Dobry Smak Becon Mix". Mieszając podsmażałem aż do zeszklenia cebuli.
-
Do podsmażonej cebuli dodałem pokrojone pieczarki i posypałem je dwoma łyżeczkami przyprawy "Dobry Smak Szeherezada S". Podsmażałem ok. 10 minut aż do odparowania wody. Pod koniec dodałem poszatkowaną natkę pietruszki.
-
Odstawiłem tak przygotowany farsz do ostygnięcia (około 5 minut).
-
Rozkroiłem dwukrotnie pierś z indyka w taki sposób aby utworzył się jeden duży płat o grubości mniej więcej 3 cm. Zrobiłem to w następujący sposób. Pierś położyłem na desce do krojenia. Zrobiłem poziome, głębokie (nie do końca!) nacięcie mniej więcej w 1/3 wysokości piersi. Następnie rozłożyłem mięso i ponownie, nie do końca, rozciąłem na pół grubszy płat. W końcu rozłożyłem wszystkie trzy części otrzymując mniej więcej jeden duży płat.
-
Oprószyłem solą i pieprzem tak powstały duży płat mięsa a następnie rozbiłem go lekko tłuczko-siekaczem.
-
Na wierzchu rozbitego mięsa ułożyłem plasterki boczku a na nich podsmażony i wystudzony farsz z cebuli i pieczarek.
-
Ciasno zwinąłem mięso tworząc roladę, którą obwiązałem nicią wędliniarską.
-
Zawiązaną roladę włożyłem do rękawa foliowego i naciąłem go lekko w dwóch miejscach.
-
Roladę w rękawie wstawiłem do rozgrzanego piekarnika i piekłem przez 35 minut. Następnie całkowicie rozciąłem górę rękawa i zostawiłem roladę w piekarniku jeszcze na 10 minut. W ten sposób otrzymałem przyrumienioną górną część pieczeni.
-
Tak upieczone mięso wyjąłem, pokroiłem w plastry i podałem na obiad. Rolada z indyka byłą smaczna i delikatna. Szczególnie polubiły ją moje dzieci.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Komentarze
Wygląda świetnie! Ląduje w
Wygląda świetnie! Ląduje w moich przepisach do zrobienia :).
Dodane przez Wiola (niezweryfikowany) w odpowiedzi na Wygląda świetnie! Ląduje w
Dziękujemy i życzymy
Dziękujemy i życzymy smacznego :)