Rolada z indyka z pieczarkami i boczkiem

Dodane przez Konrad - śr., 24 Wrzesień 2014
Rolady mięsne można przygotowywać na wiele sposobów i z wielu różnych mięs. Lubię je nie tylko za ich smak, ale także dlatego, że ładnie prezentują się na półmisku i same w sobie są ozdobą stołu. Osobiście smakują mi te przyrządzone z piersi indyka ponieważ są dość delikatne. Z drugiej strony wiem, że jeśli ktoś lubi wyraźniejsze i bardziej pikantne smaki to delikatnemu mięsu drobiowemu mogę nadać zdecydowany charakter przygotowując odpowiedni farsz. Moja dzisiejsza propozycja to rolada z plastrami wędzonego boczku okraszonego podsmażonymi pieczarkami, czosnkiem, cebulą i natką pietruszki. Użyłem nici wędliniarskich ze względu na ich grubość i odpowiednią sztywność, co znacząco ułatwia wiązanie zrolowanego kawałka mięsa.
Rolada z indyka z pieczarkami i boczkiem
Składniki
  • 1 kg piersi z indyka
  • 6 dużych plastrów wędzonego boczku
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 małej ostrej papryczki
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka (10g) przyprawy "Dobry Smak Becon Mix"
  • 2 łyżeczki (20g) przyprawy "Dobry Smak Szeherezada S"
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • rękaw foliowy do pieczenia
  • nici wędliniarskie
Sposób przygotowania
  • Włączyłem piekarnik i nastawiłem temperaturę na 200 stopni Celsjusza.

  • Umyłem i pokroiłem pieczarki w kostkę. Poszatkowałem również natkę pietruszki. Odstawiłem je na bok.

  • Pokroiłem w kostkę: cebulę, czosnek i ostrą papryczkę. Wrzuciłem wszystko na rozgrzany na patelni olej i posypałem łyżeczką przyprawy "Dobry Smak Becon Mix". Mieszając podsmażałem aż do zeszklenia cebuli.

  • Do podsmażonej cebuli dodałem pokrojone pieczarki i posypałem je dwoma łyżeczkami przyprawy "Dobry Smak Szeherezada S". Podsmażałem ok. 10 minut aż do odparowania wody. Pod koniec dodałem poszatkowaną natkę pietruszki.

  • Odstawiłem tak przygotowany farsz do ostygnięcia (około 5 minut).

  • Rozkroiłem dwukrotnie pierś z indyka w taki sposób aby utworzył się jeden duży płat o grubości mniej więcej 3 cm. Zrobiłem to w następujący sposób. Pierś położyłem na desce do krojenia. Zrobiłem poziome, głębokie (nie do końca!) nacięcie mniej więcej w 1/3 wysokości piersi. Następnie rozłożyłem mięso i ponownie, nie do końca, rozciąłem na pół grubszy płat. W końcu rozłożyłem wszystkie trzy części otrzymując mniej więcej jeden duży płat.

  • Oprószyłem solą i pieprzem tak powstały duży płat mięsa a następnie rozbiłem go lekko tłuczko-siekaczem.

  • Na wierzchu rozbitego mięsa ułożyłem plasterki boczku a na nich podsmażony i wystudzony farsz z cebuli i pieczarek.

  • Ciasno zwinąłem mięso tworząc roladę, którą obwiązałem nicią wędliniarską.

  • Zawiązaną roladę włożyłem do rękawa foliowego i naciąłem go lekko w dwóch miejscach.

  • Roladę w rękawie wstawiłem do rozgrzanego piekarnika i piekłem przez 35 minut. Następnie całkowicie rozciąłem górę rękawa i zostawiłem roladę w piekarniku jeszcze na 10 minut. W ten sposób otrzymałem przyrumienioną górną część pieczeni.

  • Tak upieczone mięso wyjąłem, pokroiłem w plastry i podałem na obiad. Rolada z indyka byłą smaczna i delikatna. Szczególnie polubiły ją moje dzieci.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl

Komentarze