W daniach obiadowych lubię łączyć chude mięso kurczaka z tłustym boczkiem - czy to w postaci roladek, czy też różnych kotlecików. Pomyślałem, że mógłbym przygotować domową wędlinę używając moich dwóch ulubionych mięs. Zależało mi także na ładnym przekroju. Dlatego postanowiłem ułożyć mięsa warstwami i dodać drobno pokrojoną, czerwoną paprykę. Dzięki niej wędlina zyskała na wyglądzie a tuż po otwarciu szynkowara w kuchni rozszedł się przyjemny, paprykowy zapach. Kanapki okraszone ogórkami i pomidorami smakowały wyśmienicie
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 230 g wędzonego boczku w plastrach (lub w jednym kawałku)
- 70 g czerwonej papryki
- 14 g soli kuchennej
- 40 g żelatyny spożywczej
- 10 g „Solo Smak Kebabczeta”
Sposób przygotowania
- Do przygotowania wędliny użyłem wędzonego boczku w plastrach (ok. 1 cm grubości), ale oczywiście można także odkroić grube plastry z kawałka boczku
- Piersi kurczaka zmieliłem na maszynce z sitkiem o średnicy oczek 3 mm
- Paprykę pokroiłem w drobną kostkę, którą następnie przelałem wrzątkiem
- Zmielone mięso z piersi kurczaka wymieszałem z pokrojoną papryką, solą, żelatyną spożywczą i mniejszą częścią przyprawy "Solo Smak Kebabczeta" (mniej więcej jedną trzecią całej przygotowanej porcji)
- Na dno miski szynkowara "Singiel" wsypałem pozostałą część przyprawy "Solo Smak Kebabczeta" (mniej więcej dwie trzecie całej przygotowanej porcji)
- Następnie ułożyłem pierwszą warstwę boczku. Plaster ładnie wypełnił niemal całe dno. Pozostałą wolną przestrzeń (przy ściankach szynkowaru) wypełniłem różnymi kawałkami boczku.
- Farsz z kurczaka podzieliłem na dwie części. Pierwszą część ułożyłem na pierwszej warstwie boczku. Potem przyszła kolej na drugą warstwę boczku a następnie drugą część farszu z kurczaka.
- Całość docisnąłem pokrywką i zamknąłem klamrą ze sprężyną.
- Na dno garnka włożyłem silikonową podkładkę (można także użyć szmatki) i postawiłem na niej szynkowar. Następnie do garnka wlałem wrzącą wodę pilnując, żeby jej poziom nie przekroczył górnej krawędzi miski szynkowara.
- Po 75 minutach gotowania wyjąłem szynkowar i odstawiłem go do chłodnej piwnicy na całą noc.
- Na drugi dzień wyjąłem wędlinę z szynkowara. Włożyłem szynkowar do góry dnem do zlewu i polałem go obcifie wrzącą wodą. Postukałem w miskę szynkowara i wędlina sama wypadła. Do wędliny była jednak przyklejona pokrywka. Odkleiłem ją w ten sposób, że trzymając blok wędliny polałem gorącą wodą pokrywkę.
- Blok wędliny wstawiłem na 15 minut do lodówki, tak aby stężała galaretka, która lekko rozpuściła się w trakcie wyjmowaniu wędliny z szynkowaru.
- Wędlinę wyjąłem z lodówki. Była zwarta i bez problemu mogłem ją kroić na krajalnicy. W smaku była nieco pikantna, ale nie za bardzo. Najbardziej ucieszyłem się z tego, że bardzo smakowała moim dzieciom. Polecam!
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec