Mój pierwszy raz ….tak powinnam nazwać ten wyrób opisywany poniżej. Myślałam, że nie podołam wyzwaniu i pierwszą moją „prasowanką” po cichutku będę musiała poczęstować znajomego Reksia zza płotu. Stało się inaczej. Instrukcja wykonania okazała się bardzo pomocna i prosta. Obmyśliłam plan działania i wszystko udało się znakomicie… Zachęcam wszystkich do wykonania swojej pierwszej „prasowanki” z szynkowara, zaręczam uda się na pewno !

Składniki
- 0,70 kg polędwiczek wieprzowych
- 0,75 kg mięsa z łopatki wieprzowej z tłuszczem
- 2,5 czubatej łyżeczki (20g) soli kuchennej
- 6 czubatych łyżeczek (30g) żelatyny spożywczej
- 2,5 czubatej łyżeczki (17g) „Dobry Smak Kebabczeta”
Sposób przygotowania
- Polędwiczki ponacinałem dość głęboko, łopatkę zmieliłam na maszynce do mięsa z sitkiem o średnicy oczek 5 mm
- Mięso zmielone z łopatki zmieszałam z solą, żelatyną i przyprawą „Dobry Smak Kebabczeta”
- W szynkowarze „Duet” ułożyłam polędwiczki poprzekładane farszem z łopatki, całość mocno ubiłam aby nie było pustych przestrzeni (niestety do końca to akurat mi się nie udało – dziury były! , jak widać na zdjęciu)
- Założyłam płytkę i ramię ze sprężyną, praskę wstawiłam do wrzącej wody i gotowałam 1 godzinę i 50 minut Wyjęłam praskę z wody, opłukałam i schłodziłam zimną wodą a potem schowałam na noc do lodówki.
- Na drugi dzień wyjęłam zawartość tak jak przewiduje instrukcja (polałam dno wrzątkiem, stuknęłam i po wszystkim)
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec
Komentarze
pyszne
pyszne
Dodane przez Ela (niezweryfikowany) w odpowiedzi na pyszne
Bardzo :)
Bardzo :)