Co można napisać o kotletach mielonych ???? – ile kuchni tyle przepisów i każdy z nich dobry . Ktoś robi na mięsie wieprzowym ktoś na wieprzowo - wołowym a ktoś jeszcze na cielęcinie czy mięsie drobiowym, jedni dodają brokuły, inni paprykę. Wszystko zależy od regionu i gustu. A z gustami się nie dyskutuje – albo się go akceptuje, albo nie … Ja lubię te z mięsa wieprzowego – z łopatki i boczku, które sam sobie mielę. Zanim jednak ustaliliśmy w naszej rodzinie (w sposób demokratyczny – a jakże!) jaki smak w kotletach mielonych najbardziej jest akceptowany, wykonałem wiele prób z różnymi mieszankami przypraw. Wybór był trudny ale ostatecznie zwyciężyła nuta smaków bałkańskich w mieszance „Solo Smak Kebabczeta”

Składniki
- 0,8 kg łopatki wieprzowej bez kości i skóry
- 0,2 kg boczek wieprzowy bez żeberek i skóry
- 2 cebule
- 2 czerstwe bułki kajzerki
- ¾ szklanki (200ml) mleka
- 2 jajka
- 5 czubate łyżeczki (29g) przyprawy „Solo Smak Kebabczeta”
- 1 płaska łyżeczka (5g) przyprawa „PdP Smaczuś”
- 1 płaska łyżeczka (5g) soli kuchennej
- 0,1 kg bułki tartej
Sposób przygotowania
W sklepie mięsnym kupuję zawsze całe kawałki mięsa, które w domu oglądam czy nie mają przypadkowo zbędnych części (odpryski kości, pozostawionej skórki itp.). Nigdy nie kupuję mięs mielonych bo nie wiem co zostało w nich zmielone (!)
- Po „oględzinach” , mięso umyłem w zimnej wodzie i pokroiłem na małe kawałki, takiej wielkości aby weszły mi do gardzieli maszynki do mielenia
- Czerstwe bułki namoczyłem w mleku ok. 5 do 10 minut
- Cebulę obrałem i podzieliłem ją także na małe kawałki, takiej wielkości aby weszły mi do gardzieli maszynki do mielenia
- Mięso, cebulę i odciśnięte z mleka bułki przepuściłem przez maszynkę do mięsa na sitku o małej średnicy oczek (4 lub 5 mm).
- Do miski o pojemności 6,5 litra włożyłem zmieloną masę, wbiłem jajka i doprawiłem:
- solą, przyprawami („Solo Smak Kebabczeta” ; „PdP Smaczuś”), całość dokładnie zmieszałem (wyrobiłem).
- Z gotowej masy mokrymi rękami uformowałem owalne kotlety, lekko je spłaszczyłem, obtoczyłem dokładnie w bułce tartej i usmażyłem na mocno rozgrzanym tłuszczu (smalec) z obu stron.
Porada
Tak jak już wyżej pisałem smaki, z którymi eksperymentowałem to:
- „Dobry Smak Szeherezada S” – do mięs tłustych (bez panierki, surowy, nie smażony) idealny na grilla,
- „Dobry Smak John” – do mięs drobiowych, kotlet delikatny i aromatyczny (uwielbiają go moje dzieci)
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Surowiec