Przepis na kotlet rodzinny - mielony

Dodane przez Adam - sob., 04 Styczeń 2014
Co można napisać o kotletach mielonych ???? –  ile kuchni tyle przepisów i każdy z nich dobry . Ktoś robi na mięsie wieprzowym  ktoś na wieprzowo - wołowym a ktoś jeszcze na cielęcinie czy mięsie drobiowym,  jedni dodają brokuły, inni paprykę. Wszystko zależy od regionu i gustu. A z gustami się nie dyskutuje – albo się go akceptuje, albo nie … Ja lubię te z mięsa wieprzowego – z łopatki i boczku,  które sam sobie mielę. Zanim jednak ustaliliśmy w naszej rodzinie (w sposób demokratyczny – a jakże!) jaki smak w kotletach mielonych najbardziej jest akceptowany, wykonałem wiele prób z różnymi mieszankami przypraw. Wybór był trudny ale ostatecznie zwyciężyła nuta smaków bałkańskich w mieszance „Solo Smak Kebabczeta”
Przepis na kotlet rodzinny - mielony
Składniki
  • 0,8 kg łopatki wieprzowej bez kości i skóry
  • 0,2 kg boczek wieprzowy bez żeberek i skóry 
  • 2 cebule
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • ¾  szklanki (200ml) mleka
  • 2 jajka
  • 5 czubate łyżeczki (29g) przyprawy „Solo Smak Kebabczeta
  • 1 płaska łyżeczka (5g) przyprawa „PdP Smaczuś”
  • 1 płaska łyżeczka (5g) soli kuchennej
  • 0,1 kg bułki tartej
Sposób przygotowania

W sklepie mięsnym kupuję zawsze całe kawałki mięsa, które w domu oglądam czy nie mają przypadkowo zbędnych części (odpryski kości, pozostawionej skórki itp.). Nigdy nie kupuję mięs mielonych bo nie wiem co zostało w nich zmielone (!)

  • Po „oględzinach” , mięso umyłem w zimnej wodzie i pokroiłem na małe kawałki, takiej wielkości aby weszły mi do gardzieli maszynki do mielenia
  • Czerstwe bułki namoczyłem w mleku ok. 5 do 10 minut
  • Cebulę obrałem i podzieliłem ją także na małe kawałki, takiej wielkości aby weszły mi do gardzieli maszynki do mielenia
  • Mięso, cebulę i odciśnięte  z mleka bułki  przepuściłem przez maszynkę do mięsa na sitku o małej średnicy oczek (4 lub 5 mm).
  • Do miski o pojemności 6,5 litra włożyłem zmieloną masę, wbiłem jajka i doprawiłem:
  • solą, przyprawami („Solo Smak Kebabczeta” ; „PdP Smaczuś”), całość dokładnie zmieszałem (wyrobiłem). 
  • Z gotowej masy mokrymi rękami uformowałem owalne kotlety, lekko je spłaszczyłem, obtoczyłem dokładnie w bułce tartej i usmażyłem na mocno rozgrzanym tłuszczu (smalec) z obu stron.


Porada
Tak jak już wyżej pisałem smaki, z którymi eksperymentowałem to:

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl