Polecam ciekawy i praktyczny sposób wykonania soczystej, chrupiącej golonki. Znane są Wam z pewnością klasyczne wykonanie tej potrawy „golonka z kością po… zbójnicku, beskidzku … „ itp. Wykonanie takiej golonki zwykle jest pracochłonne a chciałoby się aby starczyła nam na dłużej i jeszcze żeby była o różnych smakach. Wydaje się to niemożliwe… a jednak … Według poniższej receptury można jednocześnie wykonać niezliczone wersje smakowe golonki ponieważ każda z nich „zamknięta” osobno w osłonce poliamidowej, inaczej doprawiona, zachowa swój indywidualny smak.

Składniki
- 1 szt (ok. 0,5kg) golonka wieprzowa z kością średniej wielkości
- 1,5 czubatej łyżeczki przyprawy (10g) „PdP Smaczuś” (1/4 opakowania a 40g)
- 2 czubate łyżeczki (14g) przyprawy „Dobry Smak Szeherezada S” (1/3 opakowania a 40g)
Sposób przygotowania
- Golonkę (ze skórą i tłuszczem) umyłem, osuszyłem przy użyciu suchej i czystej ściereczki.
Jeżeli zauważysz, że golonka ma niezbyt dokładnie oczyszczoną skórę opal powierzchnię np. na kuchennym palnikiem gazowym i usuń pozostałości szczeciny i naskórka, potem ponownie opłucz wodą. - Następnie oddzieliłem mięso od kości (naciąłem skórę wzdłuż golonki, a potem nacinałem mięso blisko kości aż uzyskałem jednolity płat mięsa ze skórą)
- Natarłem powierzchnię od strony mięsa przyprawami (wcześniej zmieszanymi)
- Potem zawiałem golonkę w rulon (mięsem do wewnątrz a skórą na zewnątrz) i zasznurowałem sznurkiem „Nici wędliniarskie” i włożyłem go do „osłonki poliamidowej” o średnicy 73 mm. Końcówki osłonki bardzo dobrze zawiązałem aby nie rozwiązały się podczas gotowania.
- Rulon golonki gotowałem w wodzie od 2 ÷ 3,5 godziny – do miękkości
- Wyjąłem golonkę z wody i pozostawiłem ją do całkowitego ostygnięcia
- Po wystygnięciu, (na drugi dzień) zdjąłem osłonkę, sznurek i lekko ponacinałem powierzchnię skóry
- Nagrzałem piekarnik i ułożyłem w nim golonkę na brytfannie.
- Golonki piekłem w 250 st. C przez ok. 45 minut co chwilę polewając sosem z pieczenia lub wodą (do sosu dodałem trochę cukru) aby uzyskać chrupiącą skórkę.
- Pod koniec pieczenia przełożyłem golonki na ruszt, a pod spód wsunąłem blachę.
W ten sam sposób możesz wykonać golonkę na różne sposoby,
dodając za każdym razem 1,5 czubatej łyżeczki (10g) przyprawy „PdP Smaczuś” (1/4 opakowania a 40g)
oraz :
- golonka po bułgarsku
– 2 czubate łyżeczki (14g) Solo Smak – Kebabczeta (1/3 opakowania a 40g) - golonka po chłopsku
- 1½ czubatej łyżeczki (11g) Turbo Smak EN – Golonko po chłopsku (1/4 opakowania a 40g) - golonka po bawarsku
- 4 czubate łyżeczki (17g) Dobry Smak – John (1/2 opakowania a 40g) + ½ czubatej łyżeczki kminek ziarno - golonka po węgiersku
- 2 czubate łyżeczki (14g) Dobry Smak – Mefisto S (1/3 opakowania a 40g)
Uwaga jeżeli gustujesz w golonkach peklowanych, dodaj zamiast przyprawy „PdP Smaczuś”:
1 płaską łyżeczkę (5g) „Peklosmaczek W” i przetrzymaj tę golonkę (bez kości) przez 2 dni w lodówce
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec