Jajka wędzone
Wysłane przez Michał w środa, 23 Styczeń 2019Co by tu jeszcze uwędzić…JAJKA!!! Nie raz napotykałem na różnych forach informacje o wędzonych jajkach. Zazwyczaj traktowałem to jako fanaberię i niezbyt mnie to przekonywało. Mimo to przy okazji wędzenia serków, postanowiłem dorzucić parę jajek na kratkę. Część jajek postanowiłem, obtoczyć w ulubionych mieszankach przyprawowych, a część pozostała bez przypraw. Rezultat, naprawdę mnie zaskoczył, nie spodziewałem się, że będą tak smaczne. W dodatku bardzo efektownie prezentują się na talerzu, a na Wielkanoc przepis będzie jak znalazł
Składniki
- 10 jajek (najlepiej swojskie)
- 1 litr przegotowanej i wystudzonej wody (ważne żeby woda zakrywała jajka)
- 60 g (ok. 7 łyżeczek) soli kuchennej
- Ok. 20 g przypraw „PdP-Vega ” Ja użyłem Pdp Vega Jarska [1] (Uniwersalna mieszanka naturalnych przypraw, warzyw i ziół, wzbogaca smak wszystkich potraw.), oraz Pdp Vega Kolonialna [2] (Charakter tej przyprawie nadają: cebula, pieprz czarny, czosnek, cząber, kminek, papryka czerwona słodka, chili, tymianek)
Sposób wykonania
Czynności wstępne
- Jajka przed obróbką, sparzyłem wrzątkiem
- Jajka muszą być ugotowane na twardo, w tym celu gotowałem je przez 10 minut.
- Po tym czasie jajka wystudziłem, dokładnie obrałem ze skorupek i przełożyłem do naczynia
- Sporządziłem solankę w następujący sposób: w litrze przegotowanej i schłodzonej wody rozpuściłem 60 g soli
- Solanką zalałem jajka i odstawiłem na 12 godzin w chłodne miejsce
- Po tym czasie jajka wyjąłem z solanki i podzieliłem na trzy części. Część przyprawiłem przyprawą Pdp Vega Jarska, część Pdp Vega Kolonialna, a część pozostawiłem czystych – bez obsypki przyprawowej.
Wędzenie
- Jajka wędziłem w „Wędzarni elektrycznej z generatorem dymu” [3]
- Pierwszym, bardzo ważnym etapem wędzenia jest osuszanie. Osuszanie w wędzarni elektrycznej wykonałem następująco: W miejsce dymogeneratora, włożyłem wentylator i nastawiłem temperaturę na 100 C. Przy całkowicie otwartym kominku, osuszałem jajka przez około 2 godziny, do czasu aż, powierzchnia będzie całkowicie sucha.
- Gdy jajka były już suche w dotyku, w miejsce wentylatora włożyłem dymogenerator, zasypany zrębkami bukowo-olchowymi
- Temperaturę na regulatorze nastawiłem na 55 stopni i przy na wpół otwartym kominku wędziłem jajka przez kolejne 2 godziny – do uzyskania odpowiedniego koloru.
- Jajka co jakiś czas obracałem aby równomiernie nabierały koloru.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl [4]