Przeglądając zamrażarkę zobaczyłam, że po świętach zostało mi kilka sztuk zamrożonego fileta z morszczuka. Zastanawiając się co można z niego „upichcić”, wpadł mi do głowy pomysł na rybną prasowankę z szynkowara. Nie wiele myśląc przeszłam od pomysłu do czynu. Efekt końcowy wyszedł bardzo dobry. Rybna prasowanka okazała się świetna zarówno na kanapkę z dodatkiem sosów, jak i przegryzka z niewielkim dodatkiem octu.

Składniki
- 1,374 kg fileta rybnego (świeżego lub rozmrożonego)
- 10 g soli kuchennej (2 łyżeczki)
- 8 g (1 czubata łyżeczka) przyprawy Pdp Smaczuś – pikantny (bulionowa, uniwersalna mieszanka z solą, doskonała do wzbogacania smaku wszystkich potraw)
- 83 g (18 czubatych łyżeczek) żelatyny wieprzowej
- 25 g (3,5 czubatej łyżeczki) przyprawy Dobry Smak Złota Rybka (nutę smakową tej mieszance nadają min.: cebula, czosnek, marchew, oraz skórka cytrynowa)
Sposób przygotowania
- Filet - u mnie było to morszczuk – rozmroziłam w temperaturze pokojowej i osuszyłam ręcznikiem
- Przyprawy (sól, Pdp Smaczuś Pikantny i Dobry Smak Złota Rybka) wymieszałam
- Do szynkowara na dno włożyłam filet z morszczuka, posypałam wymieszanymi przyprawami i żelatyną wieprzową. Potem układałam kolejne warstwy ryby posypując je przyprawami i żelatyną
- Pojemnik szynkowara wypełniłam po brzegi.
- Szynkowar zamknęłam i pozostawiłam w lodówce na około 12 godzin ( do dnia następnego).
- Po upływie tego czasu w garnku zagotowałam wodę, a dno garnka wyłożyłam ścierką.
- W szynkowarze umieściłam termometr analogowy, w celu kontrolowania temperatury wewnątrz praski.
- Do gorącej wody włożyłam szynkowar, tak aby poziom wody znajdował się ok 1-2 cm od górnej krawędzi, i przystąpiłam do parzenia.
- Podczas parzenia pilnowałam, aby temperatura wody nie przekroczyła 86 stopni C
- Parzyłam wyrób w szynkowarze tak długo, aż termometr wskazał temperaturę wewnątrz 60 stopni C, trwało to około 1 godziny.
- Po osiągnięciu wymaganej temperatury, szynkowar ostrożnie wyjęłam z wody i odstawiłam w chłodne miejsce na 24 godziny do wystygnięcia.
- Na drugi dzień zdjęłam klamrę dociskową i odwrócony do góry dnem szynkowar włożyłam do miski.
- Następnie polewałam szynkowar wrzątkiem, aby farsz odkleił się od ścianek.
- Na koniec delikatnie postukałam w pojemnik i rybna prasowanka sama wypadła.
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec