Prasowanka rybna

Dodane przez Agnieszka - śr., 18 Styczeń 2023
Przeglądając zamrażarkę zobaczyłam, że po świętach zostało mi kilka sztuk zamrożonego fileta z morszczuka. Zastanawiając się co można z niego „upichcić”, wpadł mi do głowy pomysł na rybną prasowankę z szynkowara. Nie wiele myśląc przeszłam od pomysłu do czynu. Efekt końcowy wyszedł bardzo dobry. Rybna prasowanka okazała się świetna zarówno na kanapkę z dodatkiem sosów, jak i przegryzka z niewielkim dodatkiem octu.
Prasowanka rybna
Składniki
  • 1,374 kg fileta rybnego (świeżego lub rozmrożonego)
  • 10 g soli kuchennej (2 łyżeczki)
  • 8 g (1 czubata łyżeczka) przyprawy Pdp Smaczuś – pikantny (bulionowa, uniwersalna mieszanka z solą, doskonała do wzbogacania smaku wszystkich potraw)
  • 83 g (18 czubatych łyżeczek) żelatyny wieprzowej
  • 25 g (3,5 czubatej łyżeczki) przyprawy Dobry Smak Złota Rybka (nutę smakową tej mieszance nadają min.: cebula, czosnek, marchew, oraz skórka cytrynowa)
Sposób przygotowania
  • Filet - u mnie było to morszczuk – rozmroziłam w temperaturze pokojowej i osuszyłam ręcznikiem
  • Przyprawy (sól, Pdp Smaczuś Pikantny i Dobry Smak Złota Rybka) wymieszałam
  • Do szynkowara na dno włożyłam filet z morszczuka, posypałam wymieszanymi przyprawami i żelatyną wieprzową. Potem układałam kolejne warstwy ryby posypując je przyprawami i żelatyną
  • Pojemnik szynkowara wypełniłam po brzegi.
  • Szynkowar zamknęłam i pozostawiłam w lodówce na około 12 godzin ( do dnia następnego).
  • Po upływie tego czasu w  garnku zagotowałam wodę, a dno garnka wyłożyłam ścierką.
  • W szynkowarze umieściłam termometr analogowy, w celu kontrolowania temperatury wewnątrz praski. 
  • Do gorącej wody włożyłam szynkowar, tak aby poziom wody znajdował się ok 1-2 cm od górnej krawędzi, i przystąpiłam do parzenia.
  • Podczas parzenia pilnowałam, aby temperatura wody nie przekroczyła 86 stopni C
  • Parzyłam wyrób w szynkowarze tak długo, aż termometr wskazał temperaturę wewnątrz 60 stopni C, trwało to około 1 godziny.
  • Po osiągnięciu wymaganej temperatury, szynkowar ostrożnie wyjęłam z wody i odstawiłam w chłodne miejsce na 24 godziny do wystygnięcia. 
  • Na drugi dzień zdjęłam klamrę dociskową i odwrócony do góry dnem szynkowar włożyłam do miski.
  • Następnie polewałam szynkowar wrzątkiem, aby farsz odkleił się od ścianek.
  • Na koniec delikatnie postukałam w pojemnik i rybna prasowanka sama wypadła.

Więcej przepisów

Rodzaj wyrobu
Surowiec