Mając trochę więcej czasu pokusiłem się o nieco bardziej wykwintne danie. Delikatna i soczysta polędwiczka wieprzowa, z dodatkiem aromatycznych przypraw i pieprzu czerwonego, podanej z gęstym i kremowym sosem, z tego przepisu świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i świeżą sałatką.
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe (około 500 - 600 g)
- 25 g (3 łyżeczki) przyprawy Dobry Smak – Dzika Rozkosz (Charakter (nutę smakową) tej mieszance nadają: czosnek, pieprz czarny, papryka ostra, majeranek, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy)
- 3 duże łyżki czerwonego pieprzu
- 2 duże ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 100 ml czerwonego wina – wytrawnego lub półwytrawnego
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 niewielka cebula
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
- Polędwiczkę obmyłem w zimnej wodzie, a następnie powykrawałem błonki i pokroiłem w plastry o grubości około 2 cm.
- Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszałem z solą, 2 łyżkami roztartego w moździerzu pieprzu czerwonego, przyprawą Dobry Smak Dzika Rozkosz, oraz oliwą z oliwek.
- Tak przygotowaną marynatę dokładnie wtarłem w mięso i odstawiłem do lodówki na około 3 godziny.
- Na mocno rozgrzanej patelni, obsmażyłem z każdej strony na rumiany kolor medaliony z polędwiczek.
- Do podsmażonych polędwiczek dodałem drobno pokrojoną cebulkę oraz papryczkę chili.
- Mięso z cebulką krótko podsmażałem, a następnie wlałem czerwone wino i dodałem łyżkę czerwonego pieprzu.
- Całość gotowałem przez około 4 minuty, na koniec dodając śmietankę i szczyptę gałki muszkatołowej.
- Mięsko z sosem pozostawiłem na kolejne 3 - 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Gdy sos zgęstniał, dodałem posiekaną zieloną pietruszkę i mięso jest gotowe do podania.
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec