Polędwiczki wieprzowe z czerwonym pieprzem

Dodane przez Michał - pt., 29 Listopad 2024
Mając trochę więcej czasu pokusiłem się o nieco bardziej wykwintne danie. Delikatna i soczysta polędwiczka wieprzowa, z dodatkiem aromatycznych przypraw i pieprzu czerwonego, podanej z gęstym i kremowym sosem, z tego przepisu świetnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami i świeżą sałatką.

Polędwiczki wieprzowe z czerwonym pieprzem
Składniki
  • 2 polędwiczki wieprzowe (około 500 - 600 g)
  • 25 g (3 łyżeczki) przyprawy  Dobry Smak – Dzika Rozkosz (Charakter (nutę smakową) tej mieszance nadają: czosnek, pieprz czarny, papryka ostra, majeranek, jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy)
  • 3 duże łyżki czerwonego pieprzu
  • 2 duże ząbki czosnku
  •  4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml czerwonego wina – wytrawnego lub półwytrawnego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 niewielka cebula
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz -  do smaku
Sposób przygotowania
  • Polędwiczkę obmyłem w zimnej wodzie, a następnie powykrawałem błonki i pokroiłem w plastry o grubości około 2 cm.
  • Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszałem z solą, 2 łyżkami roztartego w moździerzu pieprzu czerwonego, przyprawą Dobry Smak Dzika Rozkosz, oraz oliwą z oliwek.
  • Tak przygotowaną marynatę dokładnie wtarłem w mięso i odstawiłem do lodówki na około 3 godziny.
  • Na mocno rozgrzanej patelni, obsmażyłem z każdej strony na rumiany kolor medaliony z polędwiczek. 
  • Do podsmażonych polędwiczek dodałem drobno pokrojoną cebulkę oraz papryczkę chili.
  • Mięso z cebulką krótko podsmażałem, a następnie wlałem czerwone wino i dodałem łyżkę czerwonego pieprzu. 
  • Całość gotowałem przez około 4 minuty, na koniec dodając śmietankę i szczyptę gałki muszkatołowej.
  • Mięsko z sosem pozostawiłem na kolejne 3 - 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • Gdy sos zgęstniał, dodałem posiekaną zieloną pietruszkę i mięso jest gotowe do podania. 

Więcej przepisów

Rodzaj wyrobu