Przy okazji wędzenia na surowo boczku oraz szynki nie mogło oczywiście zabraknąć schabu. Po uwędzeniu schab jest nazywany polędwicą. Stąd niektóre osoby, które na co dzień nie zajmują się przetwarzaniem mięsa, są trochę zdezorientowane tym nazewnictwem. Jako że mój kawałek schabu nie został sparzony ani dopieczony w wędzarni i pozostał surowy, nazywa się polędwicą łososiową.

Składniki
- 1 kg schabu
- 5 czubatych łyżeczek (52g) Peklosmaczku W (mieszanka soli peklującej z niewielką ilością dodatków smakowych do peklowania mięs na mokro)
- 2,5 szklanki (0,6 litra) wody
Sposób przygotowania
- Schab umyłem pod bieżącą wodą a następnie powykrawałem luźne kawałki mięsa.
- Do przegotowanej i wystudzonej wody wsypałem Peklosmaczek W i mieszałem do całkowitego rozpuszczenia.
- Do przygotowanej w ten sposób solanki włożyłem dwa kawałki schabu (po około 0,5 kg każdy) i odstawiłem do lodówki na 6 dni.
- Po 6 dniach wyciągnąłem zapeklowane mięso z solanki i odwiesiłem w chłodne i przewiewne miejsce na no noc na ociekanie.
- Po ociekaniu powiesiłem schab w wędzarni i zacząłem właściwe osuszanie.
- Ja używam wędzarni elektrycznej i osuszanie wykonałem następująco: temperaturę w wędzarni ustawiłem na 40 st. C, włączyłem wentylator i otworzyłem maksymalnie kominek aby był przepływ ciepłego powietrza. W takich warunkach osuszanie trwało 2 godziny. Po tym czasie powierzchnia była już sucha, wiec postanowiłem zacząć właściwe wędzenie.
- Wyjąłem wentylator i w jego miejsce założyłem i włączyłem dymogenerator. Przy wędzeniu szynki termostatu w ogóle nie włączałem, a kominek zostawiłem całkowicie otwarty. W takich warunkach temperatura w wędzarni wahała się w granicach 25 – 30 st. C.
- Po 7 godzinach „dymienia”, odwiesiłem mięso w chłodne i przewiewne miejsce na około 24 godziny
- Po 24 godzinach ponownie przystąpiłem do osuszania schabu w wędzarni (1 godzina) i 5 godzin właściwego dymienia w 25 st. C. Zabieg ten powtórzyłem jeszcze raz kolejnego dnia.
- Wędzone w ten sposób przez trzy dni mięso zapakowałem próżniowo na dwa tygodnie, żeby bardziej skruszało.
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec