Pieczeń paprykowa

Przygotowywałem niedawno mięso na kiełbasy i stwierdziłem po zmieleniu, że odłożę sobie trochę, aby upiec je w foremce. Aby mięso po upieczeniu się nie rozsypywało i było zwarte wbiłem przy mieszaniu 1 jajko. Do przyprawienia użyłem przyprawy Pdp Vega paprykowej pikantnej. Po upieczeniu otrzymałem pyszną pieczeń mięsną o mocno paprykowym smaku z wyraźną nutą kolendry.


Składniki na 1 kg

  • 0,5 kg mięsa chudego z szynki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku wieprzowego bez żeberek i skóry
  • 2 czubate łyżeczki (10g) przyprawy Pdp Vega Paprykowa pikantna (mieszanka naturalnych przypraw,  której charakter nadają papryka, kolendra, cebula)
  • 2 czubate łyżeczki (15g) soli kuchennej
  • 1 jajko
  • 100 ml wody
  • foremki aluminiowe

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso z szynki i boczek pokroiłem na kostkę tak aby weszło mi do mojej maszynki alfa nr 32. Następnie szynkę zmieliłem na sitku o średnicy oczek 10 mm a boczek na sitku o średnicy oczek 4,5 mm.
  • Do zmielonego mięsa dodałem przyprawy, sól oraz wbiłem jedno jajko i  zacząłem mieszać. W trakcie mieszania stopniowo wlewałem100 ml wody.
  • Mieszałem około 5 minut do uzyskania odpowiedniej kleistości. Po wymieszaniu przełożyłem farsz do foremek aluminiowych
  • Foremki z farszem włożyłem do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piekłem tak długo ,aż w środku osiągnęło 72 °C. Trwało to około 45 minut.
  • Po upieczeniu, foremki odstawiłem w chłodne miejsce aby się wystudziły.