Pieczeń korzenna

Dodane przez Przemek - ndz., 26 Luty 2023
Przygotowywałem niedawno mięso na kiełbasy i stwierdziłem, że po zmieleniu, odłożę sobie trochę, aby upiec go w foremce. Aby mięso po upieczeniu się nie rozsypywało i było zwarte to wbiłem do niego podczas mieszania jajko. Do przyprawienia użyłem przyprawy Pdp Vega korzenna pikantna. Po upieczeniu otrzymałem pyszną pieczeń mięsną o niepowtarzalnym ziołowym smaku z dominacją czosnku i pieprzu..
Pieczeń korzenna
Składniki
  • 0,5 kg mięsa chudego z szynki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku wieprzowego bez żeberek i skóry
  • 2 czubate łyżeczki (10g) przyprawy Pdp Vega Korzenna (mieszanka naturalnych przypraw,  której charakter nadają czosnek, pieprz, cebula)
  • 2 czubate łyżeczki (15g) soli kuchennej
  • 1 jajko
  • 100 ml wody
  • foremki aluminiowe
Sposób przygotowania
  • Mięso z szynki i boczek pokroiłem na kostkę tak aby weszło mi do mojej maszynki alfa nr 32. Następnie szynkę zmieliłem na sitku o średnicy oczek 10 mm a boczek na sitku o średnicy oczek 4,5 mm.
  • Do zmielonego mięsa dodałem przyprawy, sól oraz wbiłem jajko i zacząłem mieszać. W trakcie mieszania stopniowo wlewałem wodę.
  • Mieszałem około 5 minut do uzyskania odpowiedniej kleistości. Po wymieszaniu przełożyłem mięso do foremek aluminiowych
  • Foremki z mięsem włożyłem do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni
  • Mięso piekłem tak długo aż w środku osiągnęło 72 stopnie. Trwało to około 45 minut.
  • Po upieczeniu foremki odstawiłem w chłodne miejsce aby się wystudziły.

Więcej przepisów

Przyprawa
Surowiec