Patelnia Turecka – gulasz drobiowy

Dodane przez Adam - pt., 29 Listopad 2013
Należy pamiętać,  żeby zrobić pyszny gulasz drobiowy lub wieprzowy należy zawsze wcześniej go przygotować a nie na ostatni moment. Każde mięso potrzebuje czasu żeby dobrze „przeszło” przyprawą. Chętnie podzielę się swoim wypróbowanym przepisem na doskonały gulasz drobiowy który nazwałem „patelnią Turecką”. Dlaczego akurat turecka? Jestem pełen podziwu dla kuchni tureckiej, w której „króluje” drób. Przyrządzany jest on na tysiące sposobów i smaków. Myślę, że mój przepis zostanie dobrze oceniony także przez mieszkańca Turcji (o ile będzie on w gronie czytelników naszego bloga).
Patelnia Turecka – gulasz drobiowy
Składniki
  • 1 kg mięsa drobiowego gulaszowego (kawałki różnych mięs bez skóry)
  • 100 g oleju jadalnego 
  • 6 czubatych łyżeczek (30g) „Dobry Smak John”,
  • 1 czubatą  łyżeczkę (7g) przyprawy „PdP Smaczuś”.
Sposób przygotowania
  • Najpierw przygotowałem marynatę w następujący sposób:
    do miski polerowanej o poj. 6,5 l wlałem olej do tego dodałem przyprawę „Dobry Smak John” i „Pdp Smaczuś”,  wszystko razem dokładnie zmieszałem.
  • Po wymieszaniu żeby nie brudzić innego naczynia włożyłem uprzednio umyte i pokrojone w kostkę 2 x 2 cm mięso drobiowe gulaszowe w taki sposób aby zrobiona marynata dokładnie je przykryła. Naczynie  włożyłem do lodówki  na minimum 3 godziny. 
  • Po wyjęciu z lodówki mięso wrzuciłem na rozgrzaną patelnię, lekko podsmażyłem ok. 5 min, potem dusiłem ok. 15 min.
  • Pięć minut przed zakończeniem duszenia zdjąłem pokrywkę żeby mogła odparować woda.
    Gdy chcemy otrzymać gulasz z sosem należy dodać dwie łyżki mąki rozpuszczonej ½ szklanki zimnej wody.


Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl

Więcej przepisów

Rodzaj wyrobu
Surowiec