Pasztet z suszonymi śliwkami

Dodane przez Michał - śr., 31 Maj 2023
Pasztet z suszonymi śliwkami bardzo dobrze smakuje, oraz świetnie się prezentuje. Wyczuwalny aromat suszonych śliwek dodatkowo urozmaica bogaty smak pasztetu uzyskany dzięki wyjątkowym kompozycjom przypraw Pasztet Chłopski” - Turbo Smak Cn i Pasztet typ kogutek – Turbo smak Fn. W tym przepisie pasztet jest na koniec zapiekany, ale równie dobrze można go „zamknąć” w słoiki.
Pasztet z suszonymi śliwkami
Składniki
  • Ok. 4 kg udek drobiowych
  • 3 łyżeczki (ok. 20g) przyprawy  PdP Smaczuś (Charakter tej mieszance nadają: marchew, pasternak, seler, papryka, liść pietruszki)
  • 6 czubatych łyżeczek soli kuchennej (50g)
  • 150 g cebuli
  • 5 czubatych łyżeczek (ok. 15g) przyprawy „Pasztet Chłopski” - Turbo Smak Cn (Charakter tej mieszance nadają: pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie)
  • 4 czubate łyżeczki (ok. 15g) przyprawy Pasztet typ kogutek – Turbo smak Fn (Charakter tej mieszance nadają: cebula, pieprz czarny, majeranek)
  • Ok. 20 szt. suszonych śliwek
  • Włoszczyzna (kawałek selera, marchewki, pietruszki)
  • Ok 250 ml (szklanka) rosołu z gotowania mięsa
  • kilka listków liścia laurowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania
  • Udka z kurczaka opłukałem pod zimną wodą, a następnie włożyłem do garnka wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi.
  • Marchewkę, seler i pietruszkę umyłem, obrałem i też włożyłem do garnka z mięsem.
  • Całość zalałem wodą, dodając przyprawę PdP Smaczuś i gotowałem przez około 1,5 godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie
  • Cebule obrałem i pokroiłem na ćwiartki.
  • Gdy mięso z udek było już miękkie, od razu oddzieliłem je od kości, a następnie zmieliłem je wraz z cebulą na maszynce z założonym sitkiem o średnicy oczek 2,5 mm
  • Śliwki sparzyłem wrzątkiem, a następnie część pokroiłem w mniejsze kawałki, a pozostałe zostawiłem do dekoracji.
  • Farsz połączyłem z przyprawami, solą i pokrojonymi śliwkami.
  • Całość mieszałem dodając stopniowo rosół, do czasu, aż składniki równomiernie połączą się ze sobą.
  • Po wymieszaniu, farsz nałożyłem do foremek aluminiowych, układając na wierzchu całe suszone śliwki.
  • Foremki włożyłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekałem do uzyskania temperatury wewnątrz 72 C
  • Po uzyskaniu temperatury foremki odstawiłem w chłodne miejsce do wystygnięcia