Pasztet z suszonymi śliwkami bardzo dobrze smakuje, oraz świetnie się prezentuje. Wyczuwalny aromat suszonych śliwek dodatkowo urozmaica bogaty smak pasztetu uzyskany dzięki wyjątkowym kompozycjom przypraw Pasztet Chłopski” - Turbo Smak Cn i Pasztet typ kogutek – Turbo smak Fn. W tym przepisie pasztet jest na koniec zapiekany, ale równie dobrze można go „zamknąć” w słoiki.

Składniki
- Ok. 4 kg udek drobiowych
- 3 łyżeczki (ok. 20g) przyprawy PdP Smaczuś (Charakter tej mieszance nadają: marchew, pasternak, seler, papryka, liść pietruszki)
- 6 czubatych łyżeczek soli kuchennej (50g)
- 150 g cebuli
- 5 czubatych łyżeczek (ok. 15g) przyprawy „Pasztet Chłopski” - Turbo Smak Cn (Charakter tej mieszance nadają: pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie)
- 4 czubate łyżeczki (ok. 15g) przyprawy Pasztet typ kogutek – Turbo smak Fn (Charakter tej mieszance nadają: cebula, pieprz czarny, majeranek)
- Ok. 20 szt. suszonych śliwek
- Włoszczyzna (kawałek selera, marchewki, pietruszki)
- Ok 250 ml (szklanka) rosołu z gotowania mięsa
- kilka listków liścia laurowego
- kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania
- Udka z kurczaka opłukałem pod zimną wodą, a następnie włożyłem do garnka wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi.
- Marchewkę, seler i pietruszkę umyłem, obrałem i też włożyłem do garnka z mięsem.
- Całość zalałem wodą, dodając przyprawę PdP Smaczuś i gotowałem przez około 1,5 godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie
- Cebule obrałem i pokroiłem na ćwiartki.
- Gdy mięso z udek było już miękkie, od razu oddzieliłem je od kości, a następnie zmieliłem je wraz z cebulą na maszynce z założonym sitkiem o średnicy oczek 2,5 mm
- Śliwki sparzyłem wrzątkiem, a następnie część pokroiłem w mniejsze kawałki, a pozostałe zostawiłem do dekoracji.
- Farsz połączyłem z przyprawami, solą i pokrojonymi śliwkami.
- Całość mieszałem dodając stopniowo rosół, do czasu, aż składniki równomiernie połączą się ze sobą.
- Po wymieszaniu, farsz nałożyłem do foremek aluminiowych, układając na wierzchu całe suszone śliwki.
- Foremki włożyłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekałem do uzyskania temperatury wewnątrz 72 C
- Po uzyskaniu temperatury foremki odstawiłem w chłodne miejsce do wystygnięcia
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec