Jakiś czas temu, wpadł mi w ręce przepis na pasztet z cukinii i mięsa mielonego. Pasztet wyszedł wyśmienicie, delikatny w smaku, z lekko chrupiącą skórką. Na prośbę znajomej, która jest wegetarianką, postanowiłem przepis zmodyfikować, tak aby był zgodny z jej filozofią. Rezultat był taki, że większość osób kosztujący ten wyrób nie zorientowała się, że jest to pasztet „bezmięsny”. Dodatek przyprawy Curry, nadaję temu pasztetowi ciekawy, odświeżający smak.
Składniki
- 3 szklanki (ok 370 g) startej cukinii
- 1 szklanka (około 100 g) bułki tartej
- 1/2 szklanki (ok. 120 ml) oleju
- 2 cebule (może być biała i czerwona)
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 4 jajka
- 3 łyżki posiekanej natka pietruszki
- 3 łyżeczki (ok. 20 g) przyprawy PdP Smaczuś
- 3 łyżeczki (ok 12 g) przyprawy Turbo Smak FN Pasztet - typ francuski (Charakter tej mieszance nadają: cebula, pieprz czarny, majeranek)
- 1 łyżeczka (3 g) przyprawy Solo Smak Curry (orientalna mieszanka sproszkowanych wysokiej jakości naturalnych przypraw: m.in. kurkuma, cebula, czosnek, papryka słodka, cynamon, kmin rzymski, lubczyk, kardamon)
- 2 foremki aluminiowe o pojemności ok. 500 g farszu.
Sposób przygotowania
- Cukinie, oraz marchewki umyłem, odkroiłem końcówki i starłem na tarce o grubych oczkach.(Jeśli cukinia jest duża, to usuwam gniazda nasienne)
- Starte cukinie dokładnie odcisnąłem, aby pozbyć się nadmiaru wody
- Cebulę, czosnek pokroiłem w drobną kosteczkę, a następnie zeszkliłem na rozgrzanym oleju cebulę i czosnek.
- Do dużej miski wsypałem wszystkie wcześniej przygotowane warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Następnie dodałem, bułkę tartą, olej, jajka, oraz przyprawy: PdP Smaczuś, Solo Smak Curry, Turbo Smak FN Pasztet - typ francuski
- Farsz mieszałem ręką do momentu aż, masa stała się kleista i zwięzła.
- Foremki wysmarowałem olejem i obsypałem wewnątrz bułką tartą (zapobiegnie to przyklejaniu się farszu do ścianek foremki)
- Farszem napełniłem foremki, do wysokości około 0,5 cm od brzegu
- Trochę farszu, mi zostało więc uformowałem z nich klopsiki i przypiekłem na patelni.
- Foremki wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C i piekłem przez około 70 minut
- Po upływie tego czasu, pasztet wyjąłem z piekarnika i pozostawiłem do wystygnięcia.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec