Gdy tylko nadchodzi sezon na cukinie, często pojawia się ona w moim menu. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie jej, jako składnika do pasztetu zapiekanego. Sam przepis jest u mnie w domu już od dawna i często go modyfikuję dodając różne warzywa (grzyby, chrzan, oliwki itp.), ale podstawą zawsze jest tarta cukinia, mięso i ser. W smaku, według tego przepisu, pasztet jest lekki i delikatny, a jego kolorowy przekrój zachęca do jedzenia.

Składniki
- 3 szklanki (ok 370 g) startej cukinii
- 500g mięsa mielonego z łopatki
- 1,5 szklanki (około 160 g) bułki tartej
- 200 g żółtego sera
- 1/2 szklanki (ok. 120 ml) oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- ½ papryki czerwonej
- 4 jajka
- 2 łyżki posiekanej natka pietruszki
- 3 łyżeczki (ok. 20 g) przyprawy PdP Smaczuś (Charakter tej mieszance nadają: marchew, pasternak, seler, papryka, liść pietruszki)
- 3 łyżeczki (ok 12 g) przyprawy Turbo Smak FN Pasztet - typ francuski (Charakter tej mieszance nadają: cebula, pieprz czarny, majeranek)
- 3 foremki aluminiowe o pojemności ok. 500 g farszu.
Sposób przygotowania
- Cukinie umyłem, odkroiłem końcówki i starłem na tarce o grubych oczkach.(Jeśli cukinia jest duża, to usuwam gniazda nasienne)
- Starte cukinie dokładnie odcisnąłem, aby pozbyć się nadmiaru wody
- Ser i marchewki starłem na tarce o grubych oczkach
- Cebulę, czosnek i paprykę pokroiłem w drobną kosteczkę
- Na rozgrzanym oleju zeszkliłem cebulę i czosnek.
- Do dużej miski wsypałem wszystkie wcześniej przygotowane warzywa, oraz mięso.
- Następnie dodałem ser, bułkę tartą, olej, jajka, oraz przyprawy: PdP Smaczuś i Turbo Smak FN Pasztet - typ francuski
- Farsz mieszałem ręką do momentu aż, masa stała się kleista i zwięzła.
- Foremki wysmarowałem olejem i obsypałem wewnątrz bułką tartą (zapobiegnie to przyklejaniu się farszu do ścianek foremki)
- Farszem napełniłem foremki, do wysokości około 0,5 cm od brzegu
- Foremki wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 190-200 st. C i piekłem przez około 70 minut
- Po upływie tego czasu, pasztet wyjąłem z piekarnika i pozostawiłem do wystygnięcia.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec