Pasztet niekoniecznie musi być mięsny. Bardzo dobrze sprawdzają się również warzywa, a dodanie przypraw może spowodować, że nawet zagorzały „mięsożerca” uzna smak takiej potrawy. Zresztą nie tylko smak, zasługuje na uwagę, ale także żywe kolory, które są zasługą innych warzyw.
Składniki
- 1,5 kg cukinii (lepsze są te młode)
- 2 cebule (może być też czerwona)
- Po 1 sztuce papryki czerwonej i żółtej
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 średnie jajka
- pół szklanki bułki tartej
- 6 ząbków czosnku
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 40 g przyprawy PdP-VEGA Jarska (Uniwersalna mieszanka przypraw, warzyw i ziół)
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- 4 foremki aluminiowe o pojemności ok. 500 g farszu.
Sposób przygotowania
- Cukinie, marchewki i papryki umyłem i starłem na tarce o grubych oczkach.
Z cukinii i papryk należy usunąć gniazda nasienne - Starte cukinie dokładnie odcisnąłem, aby pozbyć się nadmiaru wody
- Cebulę, czosnek pokroiłem w drobną kosteczkę, a następnie zeszkliłem na rozgrzanym oleju
- Do dużej miski wsypałem wszystkie wcześniej przygotowane warzywa, posiekaną natkę pietruszki, oraz mięso.
- Następnie dodałem, bułkę tartą, olej, jajka, oraz przyprawę PdP-VEGA Jarska.
- Farsz mieszałem ręką do momentu aż, masa stała się kleista i zwięzła.
- Po wymieszaniu doprawiłem solą i pieprzem
- Foremki wysmarowałem olejem i obsypałem wewnątrz bułką tartą (zapobiegnie to przyklejaniu się farszu do ścianek foremki)
- Farszem napełniłem foremki, do wysokości około 0,5 cm od brzegu
- Foremki wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 st. C i piekłem przez około 90 minut
- Po upływie tego czasu, pasztet wyjąłem z piekarnika i pozostawiłem do wystygnięcia.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa