Pasztet drobiowy zapiekany z żurawiną

Dodane przez Przemek - wt., 15 Listopad 2022
Robiąc pasztet drobiowy chciałem go czymś urozmaicić. Rodzynki już były, wiec tym razem dorzuciłem żurawinę. Połączenie żurawiny i pasztetu drobiowego dużo bardziej mi odpowiadało niż z rodzynkami, głównie dlatego, że żurawina jest bardziej kwaskowata niż rodzynki.
Pasztet drobiowy zapiekany z żurawiną
Składniki
  • 4 kg udek drobiowych
  • 6 czubatych łyżeczek soli kuchennej (50g)
  • 200 g świeżej cebuli
  • 8 czubatych łyżeczek (30g) przyprawy „Pasztet Kogutek” - Turbo Smak Fn (Charakter tej mieszance nadają: cebula, pieprz czarny, majeranek)
  • kilka listków liścia laurowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • średniej wielkości marchewka, seler (korzeń) oraz pietruszka (korzeń)
  • 80 g żurawiny
  • 250 ml (1 szklanka) rosołu po ugotowanym mięsie
  • foremki aluminiowe ( 5szt.) o pojemności 500ml
Sposób przygotowania
  • Udka drobiowe po uprzednim umyciu włożyłem do garnka z wodą i włączyłem palnik. Po zagotowaniu się wody wrzuciłem kilka listków laurowych i ziela angielskiego oraz umytą i obrane wcześniej marchewkę, seler oraz pietruszkę .
  • Całość gotowałem tak długo, aż mięso uzyskało odpowiednią miękkość. U mnie zajęło to niecałe 1,5 godziny.
  • Po wyjęciu ugotowanych udek, oddzieliłem mięso od kości i całość (razem ze skórami) zmieliłem na sitku o średnicy 2,5mm (mięsa po ugotowaniu i obraniu wyszło ok 2 kg mięsa). - Mięso obieramy i mielimy od razu po wyjęciu z wody na „gorąco”.
  • Cebulę obrałem i zmieliłem na sitku o średnicy 2,5mm. Najlepiej cebulę do mielenia wrzucać na przemian z mielonym mięsem.
  • Na koniec dodałem odmierzone wcześniej przyprawy oraz 250 ml rosołu i dokładnie wymieszałem. Pod koniec mieszania dodałem żurawinę.
  • Po wymieszaniu zacząłem farsz ładować w foremki aluminiowe.
  • Po napełnieniu foremek włożyłem je do nagrzanego wcześniej na 180 stopni piekarnika.
  • Pasztet zapiekałem tak długo aż osiągnął w środku 72 stopnie, Trwało to około 40 minut.
  • Po pieczeniu odłożyłem foremki w chłodne miejsce do wystygnięcia
  • Po wystygnięciu pasztet jest gotowy do spożywania, pakowania vacum, mrożenia bądź przechowywania w lodówce.

Więcej przepisów

Surowiec