Robiąc pasztet drobiowy chciałem go czymś urozmaicić. Rodzynki już były, wiec tym razem dorzuciłem żurawinę. Połączenie żurawiny i pasztetu drobiowego dużo bardziej mi odpowiadało niż z rodzynkami, głównie dlatego, że żurawina jest bardziej kwaskowata niż rodzynki.
Składniki
- 4 kg udek drobiowych
- 6 czubatych łyżeczek soli kuchennej (50g)
- 200 g świeżej cebuli
- 8 czubatych łyżeczek (30g) przyprawy „Pasztet Kogutek” - Turbo Smak Fn (Charakter tej mieszance nadają: cebula, pieprz czarny, majeranek)
- kilka listków liścia laurowego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- średniej wielkości marchewka, seler (korzeń) oraz pietruszka (korzeń)
- 80 g żurawiny
- 250 ml (1 szklanka) rosołu po ugotowanym mięsie
- foremki aluminiowe ( 5szt.) o pojemności 500ml
Sposób przygotowania
- Udka drobiowe po uprzednim umyciu włożyłem do garnka z wodą i włączyłem palnik. Po zagotowaniu się wody wrzuciłem kilka listków laurowych i ziela angielskiego oraz umytą i obrane wcześniej marchewkę, seler oraz pietruszkę .
- Całość gotowałem tak długo, aż mięso uzyskało odpowiednią miękkość. U mnie zajęło to niecałe 1,5 godziny.
- Po wyjęciu ugotowanych udek, oddzieliłem mięso od kości i całość (razem ze skórami) zmieliłem na sitku o średnicy 2,5mm (mięsa po ugotowaniu i obraniu wyszło ok 2 kg mięsa). - Mięso obieramy i mielimy od razu po wyjęciu z wody na „gorąco”.
- Cebulę obrałem i zmieliłem na sitku o średnicy 2,5mm. Najlepiej cebulę do mielenia wrzucać na przemian z mielonym mięsem.
- Na koniec dodałem odmierzone wcześniej przyprawy oraz 250 ml rosołu i dokładnie wymieszałem. Pod koniec mieszania dodałem żurawinę.
- Po wymieszaniu zacząłem farsz ładować w foremki aluminiowe.
- Po napełnieniu foremek włożyłem je do nagrzanego wcześniej na 180 stopni piekarnika.
- Pasztet zapiekałem tak długo aż osiągnął w środku 72 stopnie, Trwało to około 40 minut.
- Po pieczeniu odłożyłem foremki w chłodne miejsce do wystygnięcia
- Po wystygnięciu pasztet jest gotowy do spożywania, pakowania vacum, mrożenia bądź przechowywania w lodówce.
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec