Pasztet drobiowy z podrobami

Dodane przez Michał - ndz., 05 Kwiecień 2020
Zawsze wydawało mi się, że wykonanie w domowych warunkach pasztetu wiąże się z dużym nakładem pracy (gotowanie, mielenie, mieszanie). Jednakże większość czynności nie wymaga specjalnej uwagi (gotowanie mięsa, zapiekanie pasztetu), a naprawdę warto poświęcić trochę czasu, by móc się cieszyć domowym pasztetem. Całość doprawiona została dedykowanymi mieszankami przypraw do pasztetu, co tylko podbiło walory smakowe tego wyrobu.
Pasztet drobiowy z podrobami
Składniki
  • Ok. 3,5 kg udek drobiowych
  • 0,3 kg wątróbek drobiowych
  • 0,4 kg serc drobiowych
  • 3 łyżeczki (ok. 20 g) przyprawy  PdP Smaczuś (Charakter tej mieszance nadają: marchew, pasternak, seler, papryka, liść pietruszki)
  • 6 czubatych łyżeczek soli kuchennej (50g)
  • 150 g cebuli
  • 5 czubatych łyżeczek (15g) przyprawy „Pasztet Chłopski” - Turbo Smak Cn (Charakter tej mieszance nadają: pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie)
  • 4 czubate łyżeczki (ok. 15 g) przyprawy Pasztet typ kogutek – Turbo smak Fn (Charakter tej mieszance nadają: cebula, pieprz czarny, majeranek ...)
  • Włoszczyzna (kawałek selera, marchewki, pietruszki)
  • Ok 250 ml (szklanka) rosołu z gotowania mięsa
  • kilka listków liścia laurowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • foremki aluminiowe
Sposób przygotowania
  • Udka z kurczaka i serca opłukałem pod zimną wodą, a następnie włożyłem do garnka wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi.
  • Marchewkę, seler i pietruszkę umyłem, obrałem i też włożyłem do garnka z mięsem.
  • Całość zalałem wodą, dodając przyprawę PdP Smaczuś i gotowałem przez około 1,5 godziny, do czasu aż mięso będzie miękkie
  • Cebulę obrałem i pokroiłem na ćwiartki.
  • Gdy mięso było już miękkie, od razu oddzieliłem je od kości, a następnie zmieliłem je wraz z cebulą, na maszynce z założonym sitkiem o średnicy oczek 2,5 mm
  • Wątróbkę, obmyłem pod zimna wodą, a następnie zmiksowałem przy użyciu blendera.
  • Zmielone mięso, wraz z wątróbką i cebulą połączyłem z przyprawami i solą.
  • Całość mieszałem dodając stopniowo rosół, do czasu, aż składniki równomiernie połączyły się ze sobą.
  • Tak przygotowany farsz nałożyłem do foremek aluminiowych.
  • Do nagrzanego do 180 ˚C piekarnika włożyłem foremki i zapiekałem, do czasu aż farsz uzyska w środku 72 ˚C
  • Gdy pasztet był już gotowy, odłożyłem go w chłodne miejsce do przestygnięcia.