Pasztet zwyczajowo kojarzy z czymś smarownym. Jednak ciekawą alternatywą "nie smarowną" jest pasztet zapiekany. Zamiast nadziewać w jelita czy pakować w słoiki, włożyłem pasztet w foremkę aluminiową i upiekłem w piekarniku. Owocem takiego postępowania jest pasztet do krojenia. Smakowo niczym nie ustępuję swoim parzonym wersjom. Przez pieczenie smak przypraw i dodatków stał się bardziej wyrazisty niż w wersji "słoikowej".

Składniki
- 1 kg boczku wieprzowego bez żeberek i skóry
- 0,7 kg podgardla wieprzowego
- 0,3 kg wątroby wieprzowej
- 6 czubatych łyżeczek soli kuchennej (50g)
- 200 g świeżej cebuli
- 9 czubatych łyżeczek (30g) przyprawy „Pasztet Chłopski” - Turbo Smak Cn (Charakter tej mieszance nadają: pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie)
- kilka listków liścia laurowego
- kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania
- Boczek i podgardle wieprzowe włożyłem do garnka z wodą i włączyłem palnik. Po zagotowaniu się wody wrzuciłem kilka listków laurowych i ziela angielskiego.
- Całość gotowałem tak długo, aż mięso uzyskało odpowiednią miękkość. U mnie zajęło to około 2 godzin.
- Po wyjęciu ugotowanego mięsa, całość zmieliłem na sitku o średnicy 4,5mm. Można zmielić na sitku 2,5mm ale ja chciałem uzyskać większe kawałki mięsa. Mięso mielimy od razu po wyjęciu z wody na „gorąco”.
- Surową wątrobę umyłem pod bieżącą wodą i zmieliłem na sitku o średnicy 2,5 mm.
- Cebulę obrałem i również zmieliłem na sitku o średnicy 2,5mm
- Zmieloną wątrobę i cebulę dodałem do wcześniej zmielonego mięsa i całość razem wymieszałem dodając wcześniej odważoną sól i przyprawę do pasztetu.
- Po wymieszaniu zacząłem farsz ładować w foremki aluminiowe.
- Po napełnieniu foremek włożyłem je do nagrzanego wcześniej na 180 stopni piekarnika.
- Pasztet zapiekałem tak długo aż osiągnął w środku 72 stopnie.
- Po pieczeniu odłożyłem foremki w chłodne miejsce do wystygnięcia
- Po wystygnięciu pasztet jest gotowy do spożywania, mrożenia bądź przechowywania w lodówce.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec