Paszet zapiekany

Dodane przez Przemek - śr., 20 Marzec 2019
Pasztet zwyczajowo kojarzy z czymś smarownym. Jednak ciekawą alternatywą "nie smarowną" jest pasztet zapiekany. Zamiast nadziewać w jelita czy pakować w słoiki, włożyłem pasztet w foremkę aluminiową i upiekłem w piekarniku. Owocem takiego postępowania jest pasztet do krojenia. Smakowo niczym nie ustępuję swoim parzonym wersjom. Przez pieczenie smak przypraw i dodatków stał się bardziej wyrazisty niż w wersji "słoikowej".
Paszet zapiekany
Składniki
  • 1 kg boczku wieprzowego bez żeberek i skóry
  • 0,7 kg podgardla wieprzowego
  • 0,3 kg wątroby wieprzowej
  • 6 czubatych łyżeczek soli kuchennej (50g)
  • 200 g świeżej cebuli
  • 9 czubatych łyżeczek (30g) przyprawy „Pasztet Chłopski” - Turbo Smak Cn (Charakter tej mieszance nadają: pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie)
  • kilka listków liścia laurowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania
  • Boczek i podgardle wieprzowe włożyłem do garnka z wodą i włączyłem palnik. Po zagotowaniu się wody wrzuciłem kilka listków laurowych i ziela angielskiego.
  • Całość gotowałem tak długo, aż mięso uzyskało odpowiednią miękkość. U mnie zajęło to około 2 godzin.
  • Po wyjęciu ugotowanego mięsa, całość zmieliłem na sitku o średnicy 4,5mm. Można zmielić na sitku 2,5mm ale ja chciałem uzyskać większe kawałki mięsa. Mięso mielimy od razu po wyjęciu z wody na „gorąco”.
  • Surową wątrobę umyłem pod bieżącą wodą i zmieliłem na sitku o średnicy 2,5 mm.
  • Cebulę obrałem i również zmieliłem na sitku o średnicy 2,5mm
  • Zmieloną wątrobę i cebulę dodałem do wcześniej zmielonego mięsa i całość razem wymieszałem dodając wcześniej odważoną sól i przyprawę do pasztetu.
  • Po wymieszaniu zacząłem farsz ładować w foremki aluminiowe
  • Po napełnieniu foremek włożyłem je do nagrzanego wcześniej na 180 stopni piekarnika.
  • Pasztet zapiekałem tak długo aż osiągnął w środku 72 stopnie. 
  • Po pieczeniu odłożyłem foremki w chłodne miejsce do wystygnięcia
  • Po wystygnięciu pasztet jest gotowy do spożywania, mrożenia bądź przechowywania w lodówce.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl

Więcej przepisów

Rodzaj wyrobu
Przyprawa