Ostatnio jakoś, nie miałem czasu na zrobienie domowych wędzonek i w pewnym momencie zorientowałem się, że nie mam już żadnych zapasów. W takich sytuacjach, najlepszym i najszybszym rozwiązaniem są wędliny z szynkowara. Wystarczy wybrać mięso, dodatki, ulubioną przyprawę i to wszystko by cieszyć się smakowitą domową wędlina. Wybrałem najczęściej wykorzystywane u mnie do mielonki - mięso z łopatki, oliwki, pietruszkę i przyprawę do kiełbasy szynkowej. Rezultat bardzo dobry, tylko szkoda, że tak szybko zniknęła.

Składniki
- 650 g mięsa z łopatki
- 15 g czarnych drylowanych oliwek
- 5 g natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 10 g (1 czubata łyżeczka) Peklosmaczek K (mieszanka peklująca z niewielką ilością dodatków smakowych)
- 7 g (2 czubate łyżeczki) przyprawy Kiełbasa - szynkowa (Turbo Smak DN) a 40 g (nutę smakową tej mieszance nadają: pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra ...)
- 25 g (5 łyżeczek) żelatyny spożywczej
Sposób przygotowania
- Mięso z łopatki, umyłem pod bieżącą wodą, obsuszyłem delikatnie ręcznikiem papierowym, a następnie zmieliłem na maszynce z sitkiem o średnicy oczek 8 mm.
- Oliwki opłukałem pod bieżącą wodą i pokroiłem w drobną kosteczkę.
- Natkę pietruszki, oraz czosnek drobno posiekałem (parę listków pietruszki odłożyłem do dekoracji)
- Mięso dokładnie wymieszałem z oliwkami, pietruszką , czosnkiem, żelatyną oraz Peklosmaczkiem K i przyprawą Kiełbasa - szynkowa (Turbo Smak DN)
- Na dno szynkowara "Singiel" ułożyłem listki pietruszki.
- Następnie dokładnie wypełniłem szynkowar, farszem mięsnym. Farsz w szynkowarze dokładnie ubijam, aby pozbyć się pustych przestrzeni.
- Całość docisnąłem pokrywką i zamknąłem klamrą ze sprężyną.
- Szynkowar odstawiłem do lodówki na 24 godziny, żeby mięso się zapeklowało.
- Po 24 godzinach w garnku zagotowałem wodę, a dno garnka wyłożyłem ścierką.
- W szynkowarze umieściłem termometr analogowy, w celu kontrolowania temperatury wewnątrz praski.
- Do gorącej wody włożyłem szynkowar, tak aby poziom wody znajdował się ok 1-2 cm od górnej krawędzi,
- Podczas parzenia pilnowałem, aby temperatura wody nie przekroczyła 80 st. C
- Parzyłem wyrób w szynkowarze tak długo, aż termometr wskazał temperaturę wewnątrz 72 st. C, trwało to około 1,5 godziny.
- Po osiągnięciu wymaganej temperatury, szynkowar ostrożnie wyjąłem i odstawiłem w chłodne miejsce do wystygnięcia na 24 godziny.
- Szynkowara nie należy otwierać.
- Na drugi dzień z zdjąłem klamrę dociskową i odwrócony do góry dnem szynkowar włożyłem do miski.
- Następnie polewałem szynkowar wrzątkiem, aby farsz odkleił się od ścianek pojemnika.
- Na koniec delikatnie postukałem w pojemnik i wędlina sama wypadła.
- Wędlina wyszła, bardzo zwięzła i można było bez problemy kroić ją w plastry.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec