Kurczaka na butelce z piwem, pierwszy raz widziałem u znajomych na kolacji. Zainspirowany tym daniem postanowiłem zrobić je samemu na rodzinny niedzielny obiad. Kurczak taki, jest bardziej soczysty i równomiernie opieczony z każdej strony, ale przede wszystkim bardzo prosty w przygotowaniu i do tego świetnie smakuje, jak i się prezentuje. Połączenie przypraw: Pdp Red-Spice pikantny, Pdp Vega Kolonialna pikantna i papryki słodkiej wędzonej, powoduje, że smakiem podbija podniebienia gości.

Składniki
- Kurczak tuszka ok. 2 kg
- 40 g (1 opakowanie) przyprawy Pdp Red-Spice pikantny (kompletna mieszanka przypraw z solą, o barwie czerwonej z dodatkiem czosnku)
- 20 g (4 czubate łyżeczki) przyprawy Pdp Vega Kolonialna pikantna (mieszanka naturalnych przypraw: cebula, pieprz czarny, czosnek, cząber, kminek, papryka czerwona słodka, chili, tymianek)
- 15 g (3 czubate łyżeczki) papryki słodkiej wędzonej
- 5 g (3 czubate łyżeczki) tymianku
- 5 g (1 łyżeczka) pieprzu czarnego mielonego
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml piwa jasnego
- 100 ml oleju
- Pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Do miseczki wlałem olej, dodałem przeciśnięty czosnek, oraz wszystkie przyprawy: Pdp Red-Spice pikantny, Pdp Vega Kolonialna pikantna, tymianek, paprykę słodką wędzoną, oraz pieprz.
- Marynatę dokładnie wymieszałem, a następnie natarłem nią kurczaka z zewnątrz, jak i w środku.
- Tak przygotowanego kurczak zawinąłem w folię i odstawiłem na kilka godzin do lodówki, aby przeszedł przyprawami.
- Z butelki piwa usunąłem naklejki i dokładnie wyszorowałem, by nie pozostały na niej resztki kleju.
- Kurczaka nasadziłem na otwartą butelkę z piwem i przeniosłem do głębokiego naczynia żaroodpornego. Dzięki temu wszystkie soki i piwo łatwiej będzie się nabierać do polewania kurczaka w trakcie pieczenia. Należy zwrócić uwagę aby butelka z kurczakiem stała stabilnie w naczyniu.
- Piekarnik nastawiłem na 180 stopni i po osiągnięciu temperatury, włożyłem do niego kurczaka.
- Całość piekłem około 2 godzin, co jakiś czas polewając kurczaka piwem, które wyciekło z butelki do naczynia żaroodpornego.
- Jeśli piwo będzie się słabo pienić, można wsypać do niego szczyptę soli.
- Pod koniec pieczenia, gdy kurczak był już miękki, przestawiłem piekarnik na funkcję grill i opiekałem kurczaka jeszcze przez ok. 15 minut. Po tym czasie kurczak był gotowy do jedzenia.
Więcej przepisów
Przyprawa
Surowiec