Jeśli chcemy komuś podarować nasze wyroby, ważne by były estetycznie wykonane i spakowane. Z tego względu, chcąc obdarować znajomych domowej roboty krupniokiem, często farsz używam foremek aluminiowych. Tak przygotowany przysmak , można zamknąć próżniowo i w ten sposób, zrobić komuś niespodziankę.

Składniki
- 1 kg podgardla wieprzowego
- 1 kg boczku wieprzowego
- 0,6 kg skórek wieprzowych
- 0,4 kg wątroby wieprzowej
- ok 10 czubatych łyżeczek soli kuchennej (90g)
- 125g (całe opakowanie) przyprawy Dobry Smak Krupniok śląski (nutę smakową tej mieszance nadają: cebula, ziele angielskie, pieprz czarny, majeranek .)
- 20 g (5 czubatych łyżeczek) przyprawy „Kartoflanka” - Turbo Smak Cn (charakter tej mieszance nadają: pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie)
- 500 g kaszy jęczmiennej
- 3 listki liścia laurowego
- ok 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 l rosołu po ugotowanym mięsie – do gotowania kaszy
- szklanka zimnego rosołu po ugotowanym mięsie – do rozpuszczenia przyprawy
- foremki aluminiowe
Sposób przygotowania
- Podgardle i skórki umyłem pod bieżącą wodą, a następnie włożyłem do garnka z wodą, liściem laurowym i zielem angielskim.
- Całość gotowałem do uzyskania miękkości – u mnie trwało to około 1,5 godziny
- Gdy mięso i skórki były już miękkie, od razu zmieliłem je na maszynce z założonym sitkiem o średnicy Ø 2,5mm.
- Surową wątrobę umyłem pod bieżącą wodą, powycinałem żyłki i również zmieliłem na sitku Ø 2,5 mm.
- Z rosołu w którym gotowało się mięso, odmierzyłem ok 2 litrów rosołu i doprowadziłem do wrzenia.
- Następnie wsypałem do niego kaszę jęczmienną i gotowałem na małym ogniu, często mieszając do miękkości. Kasza w trakcie duszenia wchłonie cały rosół – u mnie trwało to około 30 minut.
- W szklance z zimnym rosołem rozpuściłem przyprawę Dobry Smak Krupniok śląski i Kartoflanka” - Turbo Smak Cn
- Ugotowaną kaszę dodałem do zmielonego wcześniej mięsa, które zdążyło już trochę przestygnąć, wlałem rozpuszczoną przyprawę oraz sól.
- Całość dokładnie wymieszałem.
- Po wymieszaniu, farsz nałożyłem do foremek aluminiowych
- Piekarnik nagrzałem do temperatury 180⁰C i włożyłem foremki z krupniokiem
- Zapiekałem, aż krupniok w środku osiągnął 73 C. Trwało to około 30-35 minut.
- Po osiągnięciu temperatury foremki odłożyłem w chłodne miejsce do wystygnięcia
Więcej przepisów
Przyprawa