Krupniok biały zapiekany

Jeśli chcemy komuś podarować nasze wyroby, ważne by były estetycznie wykonane i spakowane. Z tego względu, chcąc obdarować znajomych domowej roboty krupniokiem, często farsz używam foremek aluminiowych. Tak przygotowany przysmak , można zamknąć próżniowo i w ten sposób, zrobić komuś niespodziankę.



Składniki na około 5 kg krupnioka

  • 1 kg podgardla wieprzowego
  • 1 kg boczku wieprzowego
  •  0,6 kg skórek wieprzowych
  • 0,4 kg wątroby wieprzowej
  • ok 10 czubatych łyżeczek soli kuchennej (90g)
  • 125g (całe opakowanie) przyprawy Dobry Smak Krupniok śląski  (nutę smakową tej mieszance nadają: cebula, ziele angielskie, pieprz czarny, majeranek .)
  • 20 g (5 czubatych łyżeczek) przyprawy „Kartoflanka” - Turbo Smak Cn (charakter tej mieszance nadają: pieprz czarny, majeranek, ziele angielskie)
  • 500 g  kaszy jęczmiennej
  • 3 listki liścia laurowego
  • ok 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 l rosołu po ugotowanym mięsie – do gotowania kaszy
  • szklanka zimnego rosołu po ugotowanym mięsie – do rozpuszczenia przyprawy
  • foremki aluminiowe

Sposób przygotowania:

  • Podgardle i skórki  umyłem pod bieżącą wodą, a następnie włożyłem do garnka z wodą, liściem laurowym i zielem angielskim. 
  • Całość gotowałem do uzyskania miękkości – u mnie trwało to około 1,5 godziny
  • Gdy mięso i skórki były już miękkie, od razu zmieliłem je na maszynce z założonym sitkiem o średnicy Ø 2,5mm. 
  • Surową wątrobę umyłem pod bieżącą wodą, powycinałem żyłki  i również zmieliłem na sitku Ø 2,5 mm.
  • Z rosołu w którym gotowało się mięso, odmierzyłem ok 2 litrów rosołu i doprowadziłem do wrzenia.
  • Następnie wsypałem do niego kaszę jęczmienną i gotowałem na małym ogniu, często mieszając do miękkości. Kasza w trakcie duszenia wchłonie cały rosół – u mnie trwało to około 30 minut.
  • W szklance z zimnym rosołem rozpuściłem przyprawę Dobry Smak Krupniok śląski i Kartoflanka” - Turbo Smak Cn
  • Ugotowaną kaszę dodałem do zmielonego wcześniej mięsa, które zdążyło już trochę przestygnąć, wlałem rozpuszczoną przyprawę oraz sól.
  • Całość dokładnie wymieszałem.
  • Po wymieszaniu, farsz nałożyłem do foremek aluminiowych
  • Piekarnik nagrzałem do temperatury 180⁰C  i włożyłem  foremki z krupniokiem
  •  Zapiekałem, aż krupniok w środku osiągnął 73  C. Trwało to około 30-35 minut.
  • Po osiągnięciu temperatury foremki odłożyłem w chłodne miejsce do wystygnięcia