Coraz trudniej wykombinować coś ciekawego i "innego" na niedzielny obiad. Tym razem postanowiłem przyrządzić królika w świeżych ziołach i warzywach prosto z ogródka. Świeży tymianek, bazylia, lubczyk, pietruszka i marchewka nadały mięsu z królika niesamowity aromat i smak. Bez porównania lepszy niż przy zastosowaniu suszonych ziół ze sklepu. Dodatkowo do doprawienia użyłem Pdp Red-Spice pikantny oraz Pdp Vega Korzenna pikantna. Wszystko to złożyło się na pyszny niedzielny obiad, który wszystkim smakował.
Składniki
- 1 kg mięsa z królika
- 2 czubate łyżeczki (15g) Pdp Red-Spice pikantny (kompletna mieszanka przypraw z solą, o barwie czerwonej z dodatkiem czosnku)
- 3 czubate łyżeczki (20g) Pdp Vega Korzennej pikantnej (mieszanka składająca się z kilkunastu naturalnych suszonych przypraw, warzyw i ziół, lekko czosnkowa o zdecydowanym smaku)
- 50g masła
- 3 ząbki czosnku
- 3 średnie marchewki
- Kilka listków świeżej bazylii
- Kilka natek świeżej pietruszki i lubczyka
- Kilka łodyg świeżego tymianku
Sposób przygotowania
- Mięso z królika umyłem dokładnie pod bieżącą wodą i przełożyłem do naczynia żaroodpornego
- Marchewkę i czosnek pokroiłem w plastry
- Bazylię, pietruszkę, lubczyk oraz tymianek drobno posiekałem i wymieszałem razem
- Królika dokładnie obsypałem przyprawami a następnie posiekanymi ziołami, marchewką i czosnkiem.
- Całość włożyłem na noc do lodówki
- Następnego dnia po wyjęciu z lodówki na górę królika nałożyłem trochę masła aby mięso nie wyschło podczas pieczenia.
- Tak przygotowanego królika włożyłem do nagrzanego piekarnika i piekłem 2 godziny w 180 stopniach
- Po dwóch godzinach królik jest gotowy go podania
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec