Królik w świeżych ziołach

Coraz trudniej wykombinować coś ciekawego i "innego" na niedzielny obiad. Tym razem postanowiłem przyrządzić królika w świeżych ziołach i warzywach prosto z ogródka. Świeży tymianek, bazylia, lubczyk, pietruszka i marchewka nadały mięsu z królika niesamowity aromat i smak. Bez porównania lepszy niż przy zastosowaniu suszonych ziół ze sklepu. Dodatkowo do doprawienia użyłem Pdp Red-Spice pikantny oraz Pdp Vega Korzenna pikantna. Wszystko to złożyło się na pyszny niedzielny obiad, który wszystkim smakował.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z królika
  • 2 czubate łyżeczki (15g) Pdp Red-Spice pikantny (kompletna mieszanka przypraw z solą, o barwie czerwonej z dodatkiem czosnku)
  • 3 czubate łyżeczki (20g) Pdp Vega Korzennej pikantnej (mieszanka składająca się z kilkunastu naturalnych suszonych przypraw, warzyw i ziół, lekko czosnkowa o zdecydowanym smaku)
  • 50g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średnie marchewki
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Kilka natek świeżej pietruszki i lubczyka
  • Kilka łodyg świeżego tymianku

Sposób przygotowania

  • Mięso z królika umyłem dokładnie pod bieżącą wodą i przełożyłem do naczynia żaroodpornego
  • Marchewkę  i czosnek pokroiłem w plastry
  • Bazylię, pietruszkę, lubczyk oraz tymianek drobno posiekałem i wymieszałem razem
  • Królika dokładnie obsypałem przyprawami a następnie posiekanymi ziołami, marchewką i czosnkiem.
  • Całość włożyłem na noc do lodówki
  • Następnego dnia po wyjęciu z lodówki na górę królika nałożyłem trochę masła aby mięso nie wyschło podczas pieczenia.
  • Tak przygotowanego królika włożyłem do nagrzanego piekarnika i piekłem 2 godziny w 180 stopniach
  • Po dwóch godzinach królik jest gotowy go podania

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl