Zazwyczaj w kociołku przygotowuję mięso pokrojone w kawałki ale tym razem postanowiłem się zmierzyć z całą porcją karkówki. Trwało to dłużej niż przypuszczałem, bo same gotowanie w kociołku zajęło ok. 2,5 godziny, ale smak takiego mięsa wynagradza wszystkie niedogodności. Mięso jest bardzo miękkie i soczyste, a w połączeniu z warzywami stanowi syty posiłek.

Składniki
- 1,5 kg karkówki
- 6 czubatych łyżeczek (35g) Solo Smak Kebabczeta BG (charakter tej mieszance nadają: cebula, pieprz, kminek, tymianek)
- 50 g (6 czubatych łyżeczek) przyprawy Dobry Smak – Dzika Rozkosz
- 60 g (4 łyżeczki) przyprawy PdP Red - spice - pikantny (Kompletna mieszanka z solą, papryką czerwoną słodką i czosnkiem)
- 8 łyżeczek (ok. 10 g) Dobry Smak Sułtańska (kompozycja przyprawowa z dużą ilością czosnku niedźwiedziego oraz pieprzu czarnego i dekoracyjnego)
- 100 ml oleju
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte,
- 0,7 kg pieczarek,
- 0,7 kg ziemniaków,
- 4 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- Szklanka piwa,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Inne
- Duże liście kapusty, lub folia aluminiowa do wyłożenia kociołka
Sposób przygotowania
Mięso przygotowałem 12 godzin wcześniej w następujący sposób:
- W oleju wymieszałem przyprawy Solo Smak Kebabczeta BG, Dobry Smak Dzika Rozkosz i PdP Red – spice, oraz dodałem przeciśnięte 3 ząbki czosnku.
- Mięso na całej powierzchni ponakłuwałem siekaczem do mięsa, jeśli takiego nie ma –można ponakłuwać widelcem.
- Dokładnie natarłem mieszanką mięso; następnie zapakowałem je próżniowo i odstawiłem do lodówki na ok 12 godzin.
W dniu „odpalania” kociołka
- Marchewki, pietruszki, ziemniaki, cebule, czosnek oraz pieczarki obrałem ze skórki.
- Z papryk usunąłem gniazda nasienne.
- Marchewki i pietruszki pokroiłem w krążki, ziemniaki w ćwiartki, cebule w paski, a papryki w kostki ok 4x4 cm. Czosnek pozostawiłem w całości. Pieczarki pokroiłem w połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości.
- Warzywa wymieszałem ze sobą i przyprawiłem przyprawą Dobry Smak Sułtańska
- Ścianki i dno kociołka włożyłem liśćmi kapusty, jeśli ich nie ma to można użyć folię aluminiową
- Na dno kociołka ułożyłem pierwszą warstwę warzyw, a następnie położyłem przygotowane wcześniej mięso. W moim przypadku mięso musiałem podzielić na dwa kawałki ponieważ nie mieściło się w kociołku.
- Resztą warzyw zasypałem kociołek, tworząc lekką górkę, ponieważ warzywa i tak opadną i zmniejszą swoją objętość. Na koniec wlałem do środka szklankę piwa.
- Na wierzch również położyłem liść kapusty.
- Wcześniej rozpaliłem palenisko, ponieważ nie należy trzymać kociołka bezpośrednio nad dużym ogniem.
- Tak przygotowany kociołek ułożyłem nad rozżarzonym paleniskiem, od czasu do czasu dodając drzewa aby utrzymać wysoką temperaturę.
- Później kociołek położyłem bezpośrednio na żarze.
- Przez pierwsze 1,5 godziny, nie podnosiłem pokrywki kociołka i pozwoliłem by mięso i warzywa, przechodziły nawzajem smakiem.
- Po tym, czasie po zdjęciu pokrywki, delikatnie przemieszałem warzywa, dolałem troszkę wody i pozostawiłem mięso jeszcze na godzinę, żeby zmiękło.
- Po upływie godziny mięso było już niezwykle kruche, a warzywa częściowo się rozpadły stanowiąc świetny sos do pieczeni.
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Surowiec