Kociołek

Zazwyczaj w kociołku przygotowuję mięso pokrojone w kawałki ale tym razem postanowiłem się zmierzyć z całą porcją karkówki. Trwało to dłużej niż przypuszczałem, bo same gotowanie w kociołku zajęło ok. 2,5 godziny, ale smak takiego mięsa wynagradza wszystkie niedogodności. Mięso jest bardzo miękkie i soczyste, a w połączeniu z warzywami stanowi syty posiłek.


Składniki

  • 1,5 kg karkówki 
  • 6 czubatych łyżeczek (35g) Solo Smak Kebabczeta BG (charakter tej mieszance nadają: cebula, pieprz, kminek, tymianek)
  • 50 g (6 czubatych łyżeczek) przyprawy  Dobry Smak – Dzika Rozkosz 
  • 60 g (4 łyżeczki) przyprawy PdP Red - spice - pikantny (Kompletna mieszanka z solą, papryką czerwoną słodką i czosnkiem)
  • 8 łyżeczek (ok. 10 g)  Dobry Smak Sułtańska (kompozycja przyprawowa z dużą ilością czosnku niedźwiedziego oraz pieprzu czarnego i dekoracyjnego)
  • 100 ml oleju
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte,
  • 0,7 kg pieczarek,
  • 0,7 kg ziemniaków,
  • 4 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • Szklanka piwa,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego 

Inne 

  • Duże liście kapusty, lub folia aluminiowa do wyłożenia kociołka

Mięso przygotowałem 12 godzin wcześniej w następujący sposób:

  • W oleju wymieszałem przyprawy Solo Smak Kebabczeta BG, Dobry Smak Dzika Rozkosz i PdP Red – spice, oraz dodałem przeciśnięte 3 ząbki czosnku.
  • Mięso na całej powierzchni ponakłuwałem siekaczem do mięsa, jeśli takiego nie ma –można ponakłuwać widelcem.
  • Dokładnie natarłem mieszanką mięso; następnie zapakowałem je próżniowo i odstawiłem do lodówki na ok 12 godzin.

W dniu „odpalania” kociołka

  • Marchewki, pietruszki, ziemniaki, cebule, czosnek oraz pieczarki obrałem ze skórki.
  • Z papryk usunąłem gniazda nasienne.
  • Marchewki i pietruszki pokroiłem w krążki, ziemniaki w ćwiartki, cebule w paski, a papryki w kostki ok 4x4 cm. Czosnek pozostawiłem w całości. Pieczarki pokroiłem w połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości.
  • Warzywa wymieszałem ze sobą i przyprawiłem przyprawą Dobry Smak Sułtańska
  • Ścianki i dno kociołka włożyłem liśćmi kapusty, jeśli ich nie ma to można użyć folię aluminiową
  • Na dno kociołka ułożyłem pierwszą warstwę warzyw, a następnie położyłem przygotowane wcześniej mięso. W moim przypadku mięso musiałem podzielić na dwa kawałki ponieważ nie mieściło się w kociołku.
  • Resztą warzyw zasypałem kociołek, tworząc lekką górkę, ponieważ warzywa i tak opadną i zmniejszą swoją objętość. Na koniec wlałem do środka szklankę piwa.
  • Na wierzch również położyłem liść kapusty.
  • Wcześniej rozpaliłem palenisko, ponieważ nie należy trzymać kociołka bezpośrednio nad dużym ogniem.
  • Tak przygotowany kociołek ułożyłem nad rozżarzonym paleniskiem, od czasu do czasu dodając drzewa aby utrzymać wysoką temperaturę.
  • Później kociołek położyłem bezpośrednio na żarze.
  • Przez pierwsze 1,5 godziny, nie podnosiłem pokrywki kociołka i pozwoliłem by mięso i warzywa, przechodziły nawzajem smakiem.
  • Po tym, czasie po zdjęciu pokrywki, delikatnie przemieszałem warzywa, dolałem troszkę wody i pozostawiłem mięso jeszcze na godzinę, żeby zmiękło.
  • Po upływie godziny mięso było już niezwykle kruche, a warzywa częściowo się rozpadły stanowiąc świetny sos do pieczeni.