Klopsiki po cygańsku

Dodane przez Michał - śr., 04 Wrzesień 2019
Obmyślając menu na kolejną rodzinną imprezę, postanowiliśmy przygotować jakieś danie jednogarnkowe. Zaletą takich potraw jest to, że można je przygotować dzień wcześniej, a przed  podaniem wystarczy podgrzać. Dlatego postanowiłem wykonać klopsiki po cygańsku (zwane również bigosem po cygańsku). Przygotowanie może jest czasochłonne, ale efekt końcowy rekompensuje poświęcony czas. Klopsiki po cygańsku można podać z ryżem ugotowanym na sypko lub kaszą.
Klopsiki po cygańsku
Składniki

Klopsiki:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 10 g (3 łyżeczki) przyprawy PdP-VEGA Kolonialna - pikantna (Mieszanka o orientalnym smaku bardzo popularna na południu Europy, głównymi składnikami są: cebula, pieprz czarny, czosnek, cząber, kminek)
  • 15 g (2 łyżeczki) przyprawy PdP Red - spice - pikantny (Kompletna mieszanka z solą, papryką czerwoną słodką i czosnkiem)
  • 100 - 200  ml ( ok. ¾ szklanki )oleju do smażenia

Sos

  • 1 kg pieczarek
  • 400 - 500 g (ok. 4 szt) cebuli 
  • 300 - 500 g (3-4 szt) czerwonej papryki
  • 250 g (2-3 szt) ogórków kiszonych 
  • ok. 1200 do 1500 g pomidorów z puszki 
  • 400 ml ketchupu 
  • 10 g (2 płaskie łyżeczki) cukru
  • 1 g (łyżeczka) pieprzu 
  • 15g(4 łyżeczki) przyprawy PdP-VEGA Paprykowa - pikantna (Wspaniale skomponowane proporcje różnych papryk z aromatyczną kolendrą tworzy mieszankę o intensywnej czerwonej barwie)
  • 20 g (ok. 3 łyżeczki) przyprawy PdP Smaczuś - pikantny (Bulionowa, uniwersalna mieszanka z solą, doskonała do wzbogacenia smaku wszystkich potraw)
Sposób przygotowania

Przygotowanie klopsików

  • Mięso mielone włożyłem do miski, wbiłem jajka, wsypałem kaszę mannę oraz przyprawy: PdP-VEGA Kolonialna - pikantna i PdP Red - spice - pikantny 
  • Mięso mieszałem tak długo, aż powstała jednolita, gładka masa. 
  • Z farszu uformowałem niewielkie klopsiki.
  • Klopsiki smażyłem na rozgrzanym oleju do czasu zarumienienia.
  • Usmażone klopsiki ułożyłem na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Przygotowanie sosu

  • Cebule pokroiłem w grubą kostkę.
  • Papryki umyłem i po pozbyciu się gniazd nasiennych, pokroiłem w kostkę.
  • Pieczarki oczyściłem, obrałem ze skórki i pokroiłem w plasterki.
  • Ogórki kiszone pokroiłem w taką samą kostkę jak paprykę.
  • Na dużej patelni rozgrzałem olej i zeszkliłem cebulę 
  • Do cebuli dodałem pieczarki, doprawiłem  do smaku przyprawą PdP Smaczuś - pikantny i  pieprzem.
  • Cebulę i pieczarki dusiłem przez ok. 10 minut. 
  • Następnie dodałem ogórki, paprykę, pomidory z puszki, ketchup, oraz przyprawy PdP-VEGA Paprykowa – pikantna, PdP Smaczuś – pikantny, oraz cukier.
  • Wszystkie składniki ciągle mieszając, pozostawiłem do czasu połączenia się składników.
  • Następnie całość przełożyłem do odpowiedniej wielkości garnka, dolałem nieco ciepłej wody, by warzywa były całe zakryte sosem.
  • Potrawę dusiłem na małym ogniu przez 10-15 minut.
  • Po tym czasie do potrawy włożyłem  klopsiki i dusiłem pod pokrywką przez 15-20 minut. 
  • Następnie aby zredukować ilość wody, ściągnąłem pokrywkę i na małym ogni gotowałem potrawę przez kolejne 20 minut. 
  • Danie jest gotowe gdy warzywa są miękkie a sos gęsty.
  • Potrawę można doprawić według własnych upodobań.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl