Obmyślając menu na kolejną rodzinną imprezę, postanowiliśmy przygotować jakieś danie jednogarnkowe. Zaletą takich potraw jest to, że można je przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem wystarczy podgrzać. Dlatego postanowiłem wykonać klopsiki po cygańsku (zwane również bigosem po cygańsku). Przygotowanie może jest czasochłonne, ale efekt końcowy rekompensuje poświęcony czas. Klopsiki po cygańsku można podać z ryżem ugotowanym na sypko lub kaszą.

Składniki
Klopsiki:
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- 10 g (3 łyżeczki) przyprawy PdP-VEGA Kolonialna - pikantna (Mieszanka o orientalnym smaku bardzo popularna na południu Europy, głównymi składnikami są: cebula, pieprz czarny, czosnek, cząber, kminek)
- 15 g (2 łyżeczki) przyprawy PdP Red - spice - pikantny (Kompletna mieszanka z solą, papryką czerwoną słodką i czosnkiem)
- 100 - 200 ml ( ok. ¾ szklanki )oleju do smażenia
Sos
- 1 kg pieczarek
- 400 - 500 g (ok. 4 szt) cebuli
- 300 - 500 g (3-4 szt) czerwonej papryki
- 250 g (2-3 szt) ogórków kiszonych
- ok. 1200 do 1500 g pomidorów z puszki
- 400 ml ketchupu
- 10 g (2 płaskie łyżeczki) cukru
- 1 g (łyżeczka) pieprzu
- 15g(4 łyżeczki) przyprawy PdP-VEGA Paprykowa - pikantna (Wspaniale skomponowane proporcje różnych papryk z aromatyczną kolendrą tworzy mieszankę o intensywnej czerwonej barwie)
- 20 g (ok. 3 łyżeczki) przyprawy PdP Smaczuś - pikantny (Bulionowa, uniwersalna mieszanka z solą, doskonała do wzbogacenia smaku wszystkich potraw)
Sposób przygotowania
Przygotowanie klopsików
- Mięso mielone włożyłem do miski, wbiłem jajka, wsypałem kaszę mannę oraz przyprawy: PdP-VEGA Kolonialna - pikantna i PdP Red - spice - pikantny
- Mięso mieszałem tak długo, aż powstała jednolita, gładka masa.
- Z farszu uformowałem niewielkie klopsiki.
- Klopsiki smażyłem na rozgrzanym oleju do czasu zarumienienia.
- Usmażone klopsiki ułożyłem na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przygotowanie sosu
- Cebule pokroiłem w grubą kostkę.
- Papryki umyłem i po pozbyciu się gniazd nasiennych, pokroiłem w kostkę.
- Pieczarki oczyściłem, obrałem ze skórki i pokroiłem w plasterki.
- Ogórki kiszone pokroiłem w taką samą kostkę jak paprykę.
- Na dużej patelni rozgrzałem olej i zeszkliłem cebulę
- Do cebuli dodałem pieczarki, doprawiłem do smaku przyprawą PdP Smaczuś - pikantny i pieprzem.
- Cebulę i pieczarki dusiłem przez ok. 10 minut.
- Następnie dodałem ogórki, paprykę, pomidory z puszki, ketchup, oraz przyprawy PdP-VEGA Paprykowa – pikantna, PdP Smaczuś – pikantny, oraz cukier.
- Wszystkie składniki ciągle mieszając, pozostawiłem do czasu połączenia się składników.
- Następnie całość przełożyłem do odpowiedniej wielkości garnka, dolałem nieco ciepłej wody, by warzywa były całe zakryte sosem.
- Potrawę dusiłem na małym ogniu przez 10-15 minut.
- Po tym czasie do potrawy włożyłem klopsiki i dusiłem pod pokrywką przez 15-20 minut.
- Następnie aby zredukować ilość wody, ściągnąłem pokrywkę i na małym ogni gotowałem potrawę przez kolejne 20 minut.
- Danie jest gotowe gdy warzywa są miękkie a sos gęsty.
- Potrawę można doprawić według własnych upodobań.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Surowiec