Kiełbaski wiosenne

Dodane przez Michał - śr., 30 Kwiecień 2025
Kiełbaski wiosenne z tego przepisu, są bardzo delikatne w smaku z wyraźną nutą ziołową pochodząca z czosnku niedźwiedziego. Celowo użyłem wyłącznie mięsa drobiowego, aby były lekkostrawne - w sam raz na śniadanie lub kolację.
Kiełbaski wiosenne
Składniki
  • 0,5 kg filetu drobiowego, zmielone na sitkach o średnicy oczek 10 mm 
  • 0,5 kg wytrybowanego mięsa z udek kurczaka (bez skóry), zmielone na sitkach o średnicy oczek 4,5 mm 
  • 14 g (2 czubate łyżeczki) Peklosmaczek K (kiełbaska będzie czerwona na przekroju) lub sól kuchenna (wówczas kiełbaska będzie szara na przekroju)
  • 12 g (2 czubate łyżeczki) przyprawy Dobry Smak Sułtańska (nutę smakową tej mieszance nadają przede wszystkim czosnek niedźwiedzi, pieprz czarny i dekoracyjny)
  • 7 g (1 czubata łyżeczka) przyprawy „Turbo Smak AN”(mieszanka naturalnych przypraw średnio zmielonych, w której charakter nadają pieprz, czosnek i gałka muszkatołowa)
  • Około 20 g (2 łyżeczki) suszonych pomidorów
  • 100 ml wody (przegotowanej, schłodzonej)
  • Ok 4 - 5 metrów jelit baranich kaliber 22/24 na kilogram mięs
Sposób przygotowania
  • Dzień przed planowanym nadziewaniem, jelita kilkukrotnie przepłukałem w letniej wodzie, następnie pozostawiłem namoczone na ok. 24 godziny. Dobrze jest kilka razy wymienić wodę, w celu pozbycia się nadmiaru soli.
  • Do miski z mięsem wsypałem Peklosmaczek, oraz przyprawy: Dobry Smak Sułtańska, Turbo smak AN, oraz suszone pomidory
  • Następnie dodałem wodę i mieszałem do czasu aż poczułem że mięso stało się kleiste.
  • Tak przygotowany farsz odstawiłem do lodówki na około 4 godzin,
  • Kiełbasy nadziewałem przy użyciu nadziewarki, z założonym lejkiem o średnicy 19 mm.
  • Po nadzianiu jelita podzieliłem na około 20-30 cm kawałki.
  • Przygotowałem wodę do parzenia w takiej ilości aby zakrywała kiełbasy.
  • Gdy woda osiągnęła temperaturę około 80 st. C, włożyłem kiełbasy do garnka i kontrolowałem temperaturę wewnątrz wyrobu, oraz temperaturę wody.
  • Gdy temperatura wewnątrz kiełbasy wyniosła około 72 st. C, kiełbasę wyjąłem z garnka i włożyłem do zimnej wody na około 10 minut w celu wystudzenia.