Zazwyczaj wędzę szynki, schaby, kiełbasy, serki, ale jakoś nie miałem odwagi spróbować zrobić kiełbasę w batonie na wzór szynkowej. Po rozmowach z kolega wydało mi się to niezbyt trudne, dlatego postanowiłem spróbować i tego. Dodatkowym atutem była gotowa mieszanka przyprawowa, której zapach działa na wyobraźnię i od razu chciałoby się spróbować dobrej jakości kiełbasy szynkowej. Mieszanka w swoim składzie ma wszystkie składniki „typowej” kiełbasy szynkowej (pieprz, gałka muszkatołowa kolendra), ale ja postanowiłem smak dodatkowo podkręcić czosnkiem i grubo mielonym pieprzem (główne składniki przyprawy Dobry Smak Rozkoszna). Kiełbasa, jak na pierwszy raz, wyszła bardzo apetyczna, mimo lekko niespójnej struktury (ale dzięki temu więcej było pysznej galaretki w środku)

Składniki
- Mięso z szynki – 0,80 kg (80%)
- Mięso z łopatki 0,20 kg (20%)
- 16 g (2 czubate łyżeczki) Peklosmaczek K (kiełbaska będzie czerwona na przekroju) lub sól kuchenna (wówczas kiełbaska będzie szara na przekroju)
- 10 g (2 czubate łyżeczki) przyprawy Kiełbasa - szynkowa (Turbo Smak DN) Charakter (nutę smakową) tej mieszance nadają:
- pieprz, gałka muszkatołowa, kolendra ...
- 8 g (2 płaskie łyżeczki) przyprawy Dobry Smak Rozkoszna. Charakter (nutę smakową) tej mieszance nadają: czosnek granulat, czosnek grys, i dużo czarnego pieprzu ...
- 100 ml (niecałe pół szklanki) wody
- Około 1 metr osłonki białkowej karmelowej fi 65
Sposób przygotowania
#N/A
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec