Wegetariańskie

Pasztet z cukinii VEGA

Jakiś czas temu, wpadł mi w ręce przepis na pasztet z cukinii i mięsa mielonego. Pasztet wyszedł wyśmienicie, delikatny w smaku, z lekko chrupiącą skórką. Na prośbę znajomej, która jest wegetarianką, postanowiłem przepis zmodyfikować, tak aby był zgodny z jej filozofią. Rezultat był taki, że większość osób kosztujący ten wyrób nie zorientowała się, że jest to pasztet „bezmięsny”. Dodatek przyprawy Curry, nadaję temu pasztetowi ciekawy, odświeżający smak. 

Serek pleśniowy smażony VEGA

Dla odmiany aby trochę „odetchnąć” od dań mięsnych zapragnąłem spróbować serka pleśniowego ale nie na zimno w postaci kanapki z masełkiem pod spodem ale na gorąco z patelni. Zaręczam Wam , że jest to bardzo proste i szybkie danie ( a dla niektórych z Was tylko przystawka) niezwykle smaczne. Młodzież na takie danie ma jedno określenie niecenzuralne „zaje …”.

Serki wędzone VEGA

Wędzenie serków to nie jest mój autorski pomysł, przeczytałem o nim na jednym z portali. Spodobał mi się i zrobiłem na przyprawach z „Tradismak”. Teraz gdy poczęstuję kogoś tym serkiem zaraz mam pytanie „a jak to zrobić?” A więc zrobiłem, opisałem i myślę że od tej pory wszyscy zainteresowani mogą uwędzić sobie ten smakołyk.