Wędzonki

Filet z indyka

Od dłuższego czasu nie wędziłem nic drobiowego, więc postanowiłem skorzystać z trochę „zakurzonego” przepisu. Tym razem jednak prócz Peklosmaczku, dodałem kilka innych przypraw, które sprawdziły się podczas wędzenia szynek, boczków, schabów itp. Filet z indyka wyszedł wyśmienicie – smaczna odskocznia od wieprzowych smaków.

Polędwica łososiowa

Żeby „odpocząć” od polędwiczek wieprzowych wędzonych na surowo postanowiłem uwędzić w ten sposób schab bez kości. Obróbka taka sama jak przy polędwiczkach tylko peklowałem dłużej - 5 dni. Kawałek schabu był „ chudy” więc nie wykonywałem nastrzyku solanki do środka. Uwędzony w ten sposób schab to polędwica łososiowa. Polecam spróbować.

Boczek paprykowy

Wędzony i dopiekany boczek, to jeden z podstawowych wyrobów, który przygotowuję przy różnych okazjach. By smak się nie znudził, często zmieniam dodatki. Tym razem postanowiłem do solanki dodać wywar z mieszanek  PdP-VEGA Paprykowa i Dobry Smak Sekretna. Użycie samego Peklosmaczku, co prawda w zupełności wystarcza, ale  dodatek tych mieszanek sprawia, że smak wędzonek staje się jeszcze pełniejszy i urozmaicony.

Wiejski boczek

W przepisach firmowych natrafiłem przepis na solankę z dodatkiem przyprawy do kiełbasy wiejskiej. Początkowo niechętnie podchodziłem do tematu, ponieważ nie przepadam za mocno przyprawionymi wędzonkami. Jednak po jakimś czasie postanowiłem wypróbować ten przepis. Boczek wyszedł bardzo wyrazisty i aromatyczny z dość mocno wybijającym się smakiem czosnku.

Pasztet drobiowy wędzony

Pasztet drobiowy robiłem zazwyczaj zapiekany w foremkach. Tym razem postanowiłem podwędzić go w jelicie wołowym. Zastanawiałem się czy czasem smak drobiu nie będzie się gryzł z aromatem wędzenia. Obawy moje okazały się bezzasadne. Uwędzony pasztet drobiowy wyszedł równie pyszny co wieprzowy. Jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości czy wędzić pasztet drobiowy, to niech się już dłużej nie zastanawia.

Polędwiczka wieprzowa dopiekana

Sporo osób nie lubi „surowizny” i nawet tak delikatne mięso jak polędwiczki wieprzowe parzą bądź dopiekają. Pomyślałem sobie „profanacja!”. Jednak z biegiem czasu postanowiłem spróbować i poświęcić dwie polędwiczki na eksperymentalne dopiekanie. Powiem Wam, że polędwiczka potraktowana wysoką temperaturą do 62 °C w środku jest wyśmienita , niesamowicie mięciutka i soczysta. Jeśli ktoś lubi polędwicę z racji tego, że jest chuda (dietetyczna) i delikatna to polędwiczka bije ją na głowę pod każdym względem. 

Żeberka wędzone surowe

Nie ma nic lepszego niż grochóweczka na swojskich wędzonkach. Oprócz wędzonego boczku postanowiłem również dodać wędzone żeberka. Ponieważ wszystko będzie potem gotowane, to nie ma potrzeby dopiekać żeberek. Wystarczy je „pokopcić” parę godzin dla smaku i aromatu a potem już ugotować z zupie, albo ugotować samodzielnie i podać w towarzystwie kiszonej kapusty  jako danie na obiad. Obie opcję wychodzą pysznie.

Karkówka pieczona

Żona poszalała niedawno na zakupach i zakupiła sporo mięsiwa na „ciężkie czasy”. Jako, że przeliczyła się z miejscem w zamrażarce, to trzeba było coś z tym zrobić. Karkówka, która już się nigdzie nie zmieściła trafiła w moje ręce do dalszej obróbki. Tym właśnie sposobem zaopatrzyliśmy się w pyszną karkówkę wędzoną.

 

Halibut wędzony

Ostatnio naszła mnie ochota na wędzoną rybkę. Najczęściej z ryb wędzę łososia w zimnym dymie, ale tym razem postanowiłem zmienić sposób wędzenia i gatunek ryby. Po przejrzeniu kilku przepisów, mój wybór padł na halibuta – rybę o delikatnym smaku i konsystencji. Nie kombinowałem z przepisami i postawiłem na prostotę z dodatkiem delikatnej nie przebijającej się w smaku przyprawy. Halibut wyszedł soczysty i bardzo delikatny. 

Strony