Potrawy wielkanocne

Kiełbasa kanapkowa drobiowo-wieprzowa z majerankiem

Do sprawdzonego już wcześniej smaku kiełbasy drobiowej postanowiłem dołożyć dla odmiany majeranku. Żeby jeszcze bardziej urozmaicić kiełbaskę, zrobiłem ją w jelicie białkowym jako kiełbasę kanapkową. Efektem takich zabiegów jest całkiem nowy smak kiełbasy, o charakterystycznym posmaku majeranku. Dobry przykład na to, że dodany tylko jeden składnik, może całkowicie zmienić  i urozmaicić smak wyrobu.

Kiełbasa tradycyjna

Według tego przepisu zrobiłem swoją pierwszą kiełbasę .Pomimo jego późniejszych zmian  często wracam do wersji podstawowej. Kiełbasa jest łagodna w smaku, niezbyt tłusta i świetnie się sprawdza podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Filet z indyka

Od dłuższego czasu nie wędziłem nic drobiowego, więc postanowiłem skorzystać z trochę „zakurzonego” przepisu. Tym razem jednak prócz Peklosmaczku, dodałem kilka innych przypraw, które sprawdziły się podczas wędzenia szynek, boczków, schabów itp. Filet z indyka wyszedł wyśmienicie – smaczna odskocznia od wieprzowych smaków.

Polędwica łososiowa

Żeby „odpocząć” od polędwiczek wieprzowych wędzonych na surowo postanowiłem uwędzić w ten sposób schab bez kości. Obróbka taka sama jak przy polędwiczkach tylko peklowałem dłużej - 5 dni. Kawałek schabu był „ chudy” więc nie wykonywałem nastrzyku solanki do środka. Uwędzony w ten sposób schab to polędwica łososiowa. Polecam spróbować.

Boczek paprykowy

Wędzony i dopiekany boczek, to jeden z podstawowych wyrobów, który przygotowuję przy różnych okazjach. By smak się nie znudził, często zmieniam dodatki. Tym razem postanowiłem do solanki dodać wywar z mieszanek  PdP-VEGA Paprykowa i Dobry Smak Sekretna. Użycie samego Peklosmaczku, co prawda w zupełności wystarcza, ale  dodatek tych mieszanek sprawia, że smak wędzonek staje się jeszcze pełniejszy i urozmaicony.

Kabanosy drobiowe

Ostatnim razem przy robieniu kiełbasy drobiowej, odłożyłem dwa filety żeby zmielić je na mniejszym sitku i zrobić kabanosy drobiowe. Proporcje przypraw zostawiłem jak przy „zwykłej” drobiowej. Efektem tego były pyszne kabanosy drobiowe. Nie dopiekałem ich jednak jak tradycyjnych kabanosów wieprzowych, tylko je sparzyłem żeby zostały sprężyste i soczyste.

Wiejski boczek

W przepisach firmowych natrafiłem przepis na solankę z dodatkiem przyprawy do kiełbasy wiejskiej. Początkowo niechętnie podchodziłem do tematu, ponieważ nie przepadam za mocno przyprawionymi wędzonkami. Jednak po jakimś czasie postanowiłem wypróbować ten przepis. Boczek wyszedł bardzo wyrazisty i aromatyczny z dość mocno wybijającym się smakiem czosnku.

Cebulowa wędzona

Przy okazji robienia białej kiełbaski na grilla, część postanowiłem uwędzić, żeby sprawdzić czy smak typowo, moim zdaniem, „grillowy” sprawdzi się w wędzeniu. Okazało się ku mojemu zdziwieniu, że połączenie cebulowego smaku Art-grilla z czosnkiem niedźwiedzim dominującym w przyprawie Sułtańskiej doskonale smakuje również w wersji wędzonej.

Kaczka w pomarańczach

Po obejrzeniu pewnego programu kulinarnego postanowiłem spróbować nowego dla mnie przepisu na kaczkę w pomarańczach. Zawsze kaczkę przyprawiałem sporą ilością majeranku, pieprzu tym bardziej zaciekawiła mnie jej wersja  owocowa. Tak przygotowana kaczka okazała się bardzo smaczną odmianą dla kubków smakowych.

Kiełbasa krakowska

Aby nie popaść w rutynę "kiełbasianą" postanowiłem zrobić kiełbasę grubą w jelitach białkowych. Zawsze lubiłem kiełbasę krakowską suchą, wiec spróbowałem zrobić coś podobnego. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Kiełbasa, mimo że robiona w domowych warunkach wyszła taka, jaką kiedyś można było znaleźć w małych lokalnych masarniach. Smak niepowtarzalny, polecam każdemu.

Strony