Potrawy wielkanocne

Podsuszana

Ostatnio przy robieniu kabanosów zabrakło mi jelit baranich. Spanikowany w pierwszej chwili chciałem obdzwonić znajomych wędzarzy aby poratowali mnie swoimi zapasami , potem przez myśl przeszła chęć zawekowania farszu, na koniec  wybrałem jeszcze inną opcję. Postanowiłem zmienić lejki w nadziewarce, szybko namoczyć jelita wieprzowe i nadziewać. Reszta obróbki przebiegła tak samo jak kabanosów. Po wędzeniu i podsuszeniu pokusiłem się o degustację i porównanie smakowo tego samego farszu w cienkich i grubych jelitach. Ku mojemu zaskoczeniu były różnice w smaku. Bardziej wyrazisty i mocniejszy smak był w standardowych kabanosach w cienkim jelicie. Jednak wersja w grubym jelicie idealnie nadawała się do pokrojenia na kanapki. Zachęcam aby zrobić sobie taki eksperyment i porównać te same farsze w różnym kalibrze jelit.

Pieczeń paprykowa

Przygotowywałem niedawno mięso na kiełbasy i stwierdziłem po zmieleniu, że odłożę sobie trochę, aby upiec je w foremce. Aby mięso po upieczeniu się nie rozsypywało i było zwarte wbiłem przy mieszaniu 1 jajko. Do przyprawienia użyłem przyprawy Pdp Vega paprykowej pikantnej. Po upieczeniu otrzymałem pyszną pieczeń mięsną o mocno paprykowym smaku z wyraźną nutą kolendry.

Dzika rozkosz z królika

Mam dostęp do mięsa króliczego, lubię eksperymentować nad jego kulinarnym zastosowaniem. Jako, że stosunkowo niedawno pojawiła się nowa przyprawa Dobry Smak – Dzika Rozkosz, dedykowana do dziczyzny, a także do mięs o charakterystycznym smaku (baranina, mięso kozie, jagnięcina, oraz mięso z królika), postanowiłem wypróbować ją w kiełbasie. Kiełbasa w smaku wyszła bardzo delikatna, świetnie współgrająca z zastosowanym surowcem.

Biała z fetą

Tym razem postanowiłem wykorzystać kawałek uwędzonego sera typu Feta. Uwędzony ser typu Feta, głównie wykorzystuję do sałatek, ale tym razem zostało go trochę więcej niż przypuszczałem. W związku z tym, że miałem zaplanowany wyrób kiełbas, postanowiłem zrobić małą próbę. Do przyprawionego już farszu, dodałem pokrojoną wędzoną fetę i bardzo delikatnie przemieszałem. Wędzona feta oddała swój smak do farszu mięsnego, przez co kiełbaska miała delikatny, lekko mleczny posmak. Bardzo dobrze smakowała zarówno na zimno, także po ugotowaniu  oraz w wersji grillowanej.

Karczek wędzony

Każdy kto lubi przerastane tłuszczykiem mięso, niewątpliwie docenia walory smakowe wędzonej karkówki. Taka wędlina nie tylko cieszy smakiem, ale również i niebanalnym przekrojem. Podczas peklowania stosuję jedynie gotową mieszankę soli peklującej z przyprawami. Dzięki temu za każdym razem mam powtarzalny smak wędliny i nie muszę martwić się czy zastosowałem odpowiednią proporcję składników solanki. W razie czego zawsze można smak wzbogacić dodając do solanki wywar z przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, pieprz)

Ligawa wołowa

Uwielbiam zarówno steki jak i rolady wołowe, więc musiałem wrzucić kawałek wołowiny do wędzarni i zobaczyć co z tego wyjdzie. Była to lekka fanaberia z mojej strony bo ceny wołowiny są dość wysokie, ale czego się nie robi aby zaspokoić swoją ciekawość. Obróbka termiczna była w zasadzie taka sama jak mięsa wieprzowego. Gdy mięso wreszcie wystygło nadszedł moment długo wyczekiwanej degustacji. Uwędzona ligawa wołowa wyszła soczysta, ale trochę twardsza od szynki wieprzowej. Nie było to dla mnie zaskoczeniem bo taki jest urok mięsa wołowego. Smak wyszedł charakterystyczny dla wołowiny. Polecam wszystkim, którym wieprzowina już się przejadła.

Kiełbasa staropolska

Dla odmiany zdecydowałem się na zrobienie kiełbasy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Może nie są to do końca typowe dodatki do kiełbasy, no ale spróbować zawsze można. Eksperyment zaliczyłbym do udanych. Mimo niewielkich ilości liścia laurowego i ziela angielskiego ich smak był wyraźnie wyczuwalny,  przez co kiełbasa nabrała takiego tradycyjnego charakteru. Na pewno jeszcze będę z tego przepisu korzystał w przyszłości.

Kiełbasa szynkowa z czosnkiem i pieprzem

Zazwyczaj wędzę szynki, schaby, kiełbasy, serki, ale jakoś nie miałem odwagi spróbować zrobić kiełbasę w batonie na wzór szynkowej. Po rozmowach z kolega wydało mi się to niezbyt trudne, dlatego postanowiłem spróbować i tego. Dodatkowym atutem była gotowa mieszanka przyprawowa, której zapach działa na wyobraźnię i od razu chciałoby się spróbować dobrej jakości kiełbasy szynkowej. Mieszanka w swoim składzie ma wszystkie składniki „typowej” kiełbasy szynkowej (pieprz, gałka muszkatołowa kolendra), ale ja postanowiłem smak dodatkowo podkręcić czosnkiem i grubo mielonym pieprzem (główne składniki przyprawy Dobry Smak Rozkoszna). Kiełbasa, jak na pierwszy raz, wyszła bardzo apetyczna, mimo lekko niespójnej struktury (ale dzięki temu więcej było pysznej galaretki w środku)

Kiełbasa paprykowa

Jedną z ulubionych przypraw w kuchni mojej żony jest przyprawa Pdp Vega Paprykowa pikantna. Czego by nie przyprawiała to wszędzie ją przemyci w większej lub mniejszej ilości. Pewnego dnia wpadła na "genialny" pomysł, żebym doprawił nią kiełbasę. Byłem dosyć sceptycznie do tego nastawiony, no ale jak wiadomo wyjścia nie było i musiałem spróbować, chociażby dla świętego spokoju. Efekt mile mnie zaskoczył. Połączenie kilku rodzajów papryk wraz z kolendrą dało bardzo ciekawy, wyrazisty smak papryki i aromatycznej kolendry. Taka odskocznia od sztampowych, monotonnych smaków.

Polędwiczki wieprzowe

Na codzień praktycznie wszyscy swoje wędzonki dopiekają bądź parzą, zapominając przy tym, że można trochę inaczej. Mam oczywiście na myśli wyroby wędzone w zimnym dymie czyli takie, gdzie temperatura w wyrobie gotowym nie przekracza 40 stopni. Sam dosyć długo takich wyrobów nie robiłem. Dobrym wyborem dla takiego eksperymentu będą polędwiczki wieprzowe – mięso bardzo delikatne i kruche. Po kilkugodzinnym wędzeniu w niskiej temperaturze wyjdzie nam wyrób bardzo soczysty, delikatny o wyrazistym smaku. Naprawdę warto poświęcić ten czas dla takiego efektu.

Strony