Na obiad

Rola mięsa w diecie

Polacy są narodem „mięsożernym”. Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa, a kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą urósł do rangi dania narodowego, choć w rzeczywistości z polską tradycją kulinarną ma niewiele wspólnego. Równie chętnie jadamy wędliny. Jaką rolę odżywczą odgrywa mięso w naszym jadłospisie, jakie jest najzdrowsze, a jakie lepiej jeść rzadziej?

Filety z kaczki surowe wędzone

Jakiś czas temu kupowałem na obiad kacze udka. Wtedy wpadł mi do głowy pomysł aby kupić również filety z kaczki. Ponieważ takie mięso jest bardzo delikatne to postanowiłem uwędzić je w niskiej temperaturze na surowo, podobnie jak polędwiczki wieprzowe. Nie chciałem aby przy wędzeniu filety z kaczki za bardzo wyschły, więc złączyłem po dwa filety skórą na zewnątrz i włożyłem je do wąskiej siatki wędliniarskiej. Efektem tego były pięknie uwędzone i soczyste filety, o bardzo ciekawym smaku charakterystycznym dla kaczki.

Królik duszony w rosole z warzywami i suszonymi śliwkami

Mięso królicze często gości na moim stole, nie tylko ze względu na walory zdrowotne tego mięsa, ale przede wszystkim ze względu na jego delikatność i wyjątkowy smak. Niestety, ze względu na niewielką zawartość tłuszczu, szybko można poprzez nieodpowiednie przygotowanie, zepsuć smak tego mięsa. Dodanie rosołu do pieczenia królika, w naczyniu żaroodpornym powoduje, że mięsko jest  miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Położone na wierzchu plastry wędzonego boczku i śliwek nadają wędzonego, lekko słodkawego posmaku.

Frankfurterki paprykowe ostre

Wielokrotnie korzystałem z przepisu na klasyczne frankfurterki i zawsze wychodzą tak jak powinny smakować: lekko pikantne, z wyczuwalnym czosnkiem i dodatkiem gałki muszkatołowej. Postanowiłem jednak „złamać” tradycyjny przepis i podkręcić smak i ostrość tej wykwintnej kiełbasy. Niezastąpiona okazała się jak zwykle przyprawa Pdp VEGA Paprykowa pikantna, ale żeby nadać ostrości dodałem jeszcze papryki ostrej i chili. Frankfuterki wyszły dość pikantne (chociaż możne je jeszcze bardziej podkręcić), oraz nabrały ładnego czerwonego, paprykowego koloru.

Wyluzowana kaczka

Jako że, mam stały dostęp do swojskich tuszek kaczki, zazwyczaj z okazji uroczystości przygotowujemy kaczkę pieczoną w naczyniu żaroodporny. Tym razem, postawiłem sobie poprzeczkę wyżej i postanowiłem zrobić kaczkę faszerowaną. Żeby było jeszcze trudniej, kaczka musiała być „wyluzowana ;). Luzowanie polega, na wycięciu, pozbyciu  wszystkich kości (z udek, korpus), bez rozcinania skóry. Bardzo pomocne okazały się filmiki instruktażowe dostępne w intrenecie. Na farsz wybrałem połączenie wątróbki z kaszą gryczaną. Całość  doprawione ulubionymi przyprawami sprawiło że, sporo pracy zostało wynagrodzone wyjątkowym smakiem i szykownym wyglądem.

Kiełbasa z cukinią

Jednym z częściej używanych warzyw w mojej kuchni jest cukinia. Stosujemy ją jako składnik sałatek, placków, do wyrobu wegetariańskiego pasztetu itp. Właśnie przygotowując farsz do pasztetu, postanowiłem wykorzystać cukinię do wykonania kolorowej kiełbasy z dodatkiem warzyw. Zmodyfikowałem przepis na pasztet z cukinii, dodając mięso oraz kaszę. Zamiast nakładać farsz do foremek, napełniłem nim jelita wieprzowe. Po sparzeniu i wystygnięciu kiełbaska nie rozpadała się i rewelacyjnie smakowała zarówno na zimno jak i po podgrzaniu.

Królik w świeżych ziołach

Coraz trudniej wykombinować coś ciekawego i "innego" na niedzielny obiad. Tym razem postanowiłem przyrządzić królika w świeżych ziołach i warzywach prosto z ogródka. Świeży tymianek, bazylia, lubczyk, pietruszka i marchewka nadały mięsu z królika niesamowity aromat i smak. Bez porównania lepszy niż przy zastosowaniu suszonych ziół ze sklepu. Dodatkowo do doprawienia użyłem Pdp Red-Spice pikantny oraz Pdp Vega Korzenna pikantna. Wszystko to złożyło się na pyszny niedzielny obiad, który wszystkim smakował.

Karkówka w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Aby urozmaicić sobie niedzielny obiad postanowiłem przygotować karkówkę w sosie pomidorowo-pieczarkowym. Przygotowanie w taki sposób mięsa wymaga odpowiednio więcej pracy w kuchni, ale czego nie robi się by zjeść coś niebanalnego. Jednak w tym przypadku czas poświęcony temu daniu opłacił się. Karkówka wyszła delikatna, soczysta i  lekko pikantna dzięki przyprawie Dobry Smak Sekretna. Idealnym dopełnieniem do tego był sos pomidorowo-pieczarkowy, który nadał niecodziennego smaku karkówce. Jeśli dla kogoś karkówka jest zbyt tłustym mięsem, można spokojnie użyć schabu.

Parówki z curry

Bardzo ciężko jest znaleźć na półkach sklepowych parówki bez wzmacniaczy i dobrym składzie. Większość dostępnych odstrasza składem, ilością „mięsa w mięsie”, nie wspominając już o wątpliwym smaku. Dlatego też, postanowiłem spróbować swych sił, na tym polu. Z technologicznego punktu widzenia, mięso na parówki powinno być kutrowane (zblendowane). Jednak w obawie przed spaleniem blendera, postanowiłem mięso przepuścić dwa razy przez sitko fi 2,5 mm. Struktura moich parówek może odrobinę odstaje od tych sklepowych, ale pod względem smakowym są o niebo lepsze.

Ozór wołowy

Od dłuższego czasu „chodził” za mną smak peklowanego, gotowanego ozora wołowego w sosie koperkowym lub chrzanowym. Jako że, jego przygotowanie wymaga trochę czasu, zawsze znalazłem jakąś wymówkę by odłożyć to w czasie. Okazja nadarzyła się gdy mieli nas odwiedzić znajomi, a chciałem ich zaskoczyć czymś innym niż „tradycyjną karkówką”. W lokalnym sklepie mięsnym zamówiłem ozór wołowy niepeklowany, poszperałem w starych przepisach i plan działania był już gotowy.

Strony