Na obiad

Frankfurterki paprykowe ostre

Wielokrotnie korzystałem z przepisu na klasyczne frankfurterki i zawsze wychodzą tak jak powinny smakować: lekko pikantne, z wyczuwalnym czosnkiem i dodatkiem gałki muszkatołowej. Postanowiłem jednak „złamać” tradycyjny przepis i podkręcić smak i ostrość tej wykwintnej kiełbasy. Niezastąpiona okazała się jak zwykle przyprawa Pdp VEGA Paprykowa pikantna, ale żeby nadać ostrości dodałem jeszcze papryki ostrej i chili. Frankfuterki wyszły dość pikantne (chociaż możne je jeszcze bardziej podkręcić), oraz nabrały ładnego czerwonego, paprykowego koloru.

Wyluzowana kaczka

Jako że, mam stały dostęp do swojskich tuszek kaczki, zazwyczaj z okazji uroczystości przygotowujemy kaczkę pieczoną w naczyniu żaroodporny. Tym razem, postawiłem sobie poprzeczkę wyżej i postanowiłem zrobić kaczkę faszerowaną. Żeby było jeszcze trudniej, kaczka musiała być „wyluzowana ;). Luzowanie polega, na wycięciu, pozbyciu  wszystkich kości (z udek, korpus), bez rozcinania skóry. Bardzo pomocne okazały się filmiki instruktażowe dostępne w intrenecie. Na farsz wybrałem połączenie wątróbki z kaszą gryczaną. Całość  doprawione ulubionymi przyprawami sprawiło że, sporo pracy zostało wynagrodzone wyjątkowym smakiem i szykownym wyglądem.

Kiełbasa z cukinią

Jednym z częściej używanych warzyw w mojej kuchni jest cukinia. Stosujemy ją jako składnik sałatek, placków, do wyrobu wegetariańskiego pasztetu itp. Właśnie przygotowując farsz do pasztetu, postanowiłem wykorzystać cukinię do wykonania kolorowej kiełbasy z dodatkiem warzyw. Zmodyfikowałem przepis na pasztet z cukinii, dodając mięso oraz kaszę. Zamiast nakładać farsz do foremek, napełniłem nim jelita wieprzowe. Po sparzeniu i wystygnięciu kiełbaska nie rozpadała się i rewelacyjnie smakowała zarówno na zimno jak i po podgrzaniu.

Królik w świeżych ziołach

Coraz trudniej wykombinować coś ciekawego i "innego" na niedzielny obiad. Tym razem postanowiłem przyrządzić królika w świeżych ziołach i warzywach prosto z ogródka. Świeży tymianek, bazylia, lubczyk, pietruszka i marchewka nadały mięsu z królika niesamowity aromat i smak. Bez porównania lepszy niż przy zastosowaniu suszonych ziół ze sklepu. Dodatkowo do doprawienia użyłem Pdp Red-Spice pikantny oraz Pdp Vega Korzenna pikantna. Wszystko to złożyło się na pyszny niedzielny obiad, który wszystkim smakował.

Karkówka w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Aby urozmaicić sobie niedzielny obiad postanowiłem przygotować karkówkę w sosie pomidorowo-pieczarkowym. Przygotowanie w taki sposób mięsa wymaga odpowiednio więcej pracy w kuchni, ale czego nie robi się by zjeść coś niebanalnego. Jednak w tym przypadku czas poświęcony temu daniu opłacił się. Karkówka wyszła delikatna, soczysta i  lekko pikantna dzięki przyprawie Dobry Smak Sekretna. Idealnym dopełnieniem do tego był sos pomidorowo-pieczarkowy, który nadał niecodziennego smaku karkówce. Jeśli dla kogoś karkówka jest zbyt tłustym mięsem, można spokojnie użyć schabu.

Parówki z curry

Bardzo ciężko jest znaleźć na półkach sklepowych parówki bez wzmacniaczy i dobrym składzie. Większość dostępnych odstrasza składem, ilością „mięsa w mięsie”, nie wspominając już o wątpliwym smaku. Dlatego też, postanowiłem spróbować swych sił, na tym polu. Z technologicznego punktu widzenia, mięso na parówki powinno być kutrowane (zblendowane). Jednak w obawie przed spaleniem blendera, postanowiłem mięso przepuścić dwa razy przez sitko fi 2,5 mm. Struktura moich parówek może odrobinę odstaje od tych sklepowych, ale pod względem smakowym są o niebo lepsze.

Ozór wołowy

Od dłuższego czasu „chodził” za mną smak peklowanego, gotowanego ozora wołowego w sosie koperkowym lub chrzanowym. Jako że, jego przygotowanie wymaga trochę czasu, zawsze znalazłem jakąś wymówkę by odłożyć to w czasie. Okazja nadarzyła się gdy mieli nas odwiedzić znajomi, a chciałem ich zaskoczyć czymś innym niż „tradycyjną karkówką”. W lokalnym sklepie mięsnym zamówiłem ozór wołowy niepeklowany, poszperałem w starych przepisach i plan działania był już gotowy.

Kiełbasa tradycyjna

Długo przymierzałem się do wypróbowania jakiejś nowej mieszanki do kiełbas, takiej której skład byłby bogaty w rożne przyprawy i zioła, a jednocześnie smakiem przypominałby tradycyjną wędzoną kiełbasę domową. Taką kiełbasę, którą dodaje się do bigosu, łazanek, do fasolki po bretońsku itd. Kiełbasa taka nie może być zbyt pikantna, ale powinna uwodzić różnymi, dobrze nam znanymi przyprawami takimi jak: majeranek, kminek, czosnek ...Taką właśnie mieszanką jest przyprawa Pdp Vega Tradycyjna – pikantna. Wybór okazał się bardzo trafny. Kiełbasa na tej mieszance, jest delikatna, a zarazem z wyczuwalnym charakterystycznym smakiem mieszanki czosnku, kminku i majeranku

Frankfuterki

Jedną z moich ulubionych kiełbasek od zawsze były frankfurterki. Mając już co nie co doświadczenia w robieniu różnego rodzaju kiełbas, postanowiłem samemu spróbować zrobić swoje idealne frankfurterki. Podejść było kilka i za każdym razem coś mi nie odpowiadało w smaku. Dopiero za czwartym razem udało mi się zadowolić swoje kubki smakowe na tyle, żeby podzielić się przepisem z innymi. 

Orientalny ślimak

Aby przełamać grillową rutynę postanowiłem zrobić białą kiełbasą w cienkich jelitach i dodatkowo „zakręcić“ ją w zgrabne ślimaczki. Pracy sporo więcej niż przy tradycyjnej grubej kiełbasie ale efekt końcowy jest tego warty. Do przyprawienia tym razem użyłem wyrazistej, orientalnej kompozycji przypraw Solo Smak Kebabczeta BG. Do grillowych kiełbasek ta przyprawa pasuje jak ulał. Pikantna z wyraźną nutą cząbru i tymianku przypadnie do gustu każdemu, kto jest już znudzony typowymi, pospolitymi smakami kiełbas.

Strony