Na obiad

Kabanosiki paprykowe

Po zrobieniu kiełbasy paprykowej w wersji kanapkowej jak i w standardowych jelitach wieprzowych, przyszła kolej na wypróbowanie tego składu w jelitach baranich. Efektem takiej próby są pyszne mini kabanosy paprykowe. Różnica w smaku w porównaniu do poprzednich wersji tej kiełbasy jest taka, iż dym przeniknął bardziej do środka i smak „wędzonego” oraz papryki jest  bardziej wyrazisty. 

Biała parzona

Bardzo odpowiada mi charakterystyczny smak czosnku niedźwiedziego. Jednak w połączeniu z posmakiem wędzenia już mi nie smakuje. Postanowiłem zatem kiełbasę tylko sparzyć. Bez wędzenia smak czosnku niedźwiedziego zdecydowanie bardziej mi odpowiada w kiełbasie.

Kiełbasa grilowa z oliwkami i serem

Kiełbaski na grilla, muszą być zwięzłe a farsz nie może rozpadać się i kruszyć. Dlatego od dłuższego czasu, część tłustego mięsa mielę na mniejszym sitku, a następnie długo wyrabiam. Ta kiełbaska, powstała poniekąd z przypadku, gdy została mi wędlina z prasowanki, właśnie z takimi dodatkami. Grube plastry przysmażyłem na grillu, co okazało się strzałem w dziesiątkę. 

Filet z kurczaka

Dużo ostatnio słyszałem o gotowaniu mięs w workach próżniowych czyli metodzie gotowania sous vide. Smak mięsa gotowanego w woreczkach próżniowych jest zupełnie inny, niż mięsa przygotowanego na parze. Mięso jest pełniejsze w smaku, zachowuje zwartą strukturę. Zamknięcie w próżni przyprawionego mięsa powoduje również  przeniknięcie smaku wewnątrz mięsa. Reasumując godna uwagi alternatywa  dla mięs gotowanych w wodzie lub na parze.

Kabanosy

Przyszła mi chęć na zrobienie kabanosów. Tak dla odmiany od kiełbas białych i grubych wędzonych. Uruchomiłem swoje wszystkie pokłady cierpliwości (wiadomo nadziewanie cienkich jelit baranich to zupełnie inna robota niż z wieprzowymi) i przystąpiłem do działania. Tym razem poszło wyjątkowo „gładko” jelita nie pękały a metrów szybko przybywało na blacie. W efekcie wyszło parę kilogramów smacznych kabanosów.

Golonka

Czasem nachodzi  mnie chęć na zjedzenie solidnej porcji mięsa, które nie koniecznie jest zgodne z zaleceniami dietetycznymi. Golonka - pyszna , soczysta, z przypieczoną skórką w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty, kminkowego pieczywa i świeżo startego chrzanu lub musztardy. Najbardziej smakuje mi  peklowana  przez co najmniej 24 godziny, pieczona z dodatkiem aromatycznych przypraw. Niestety  nie należy do dietetycznych mięs dlatego rzadko gości na mym stole. 

Kiełbaski na grilla

Aromatyczna kiełbaska która, równie dobrze smakuje z grilla, jak i gotowana. Samo przygotowanie jest niezwykle proste, a bogaty skład mieszanki przyprawy PdP Szeherezada S, powoduje  że, nie musimy już niczym innym doprawiać farszu. Samą przyprawę polecam również jako składnik marynaty na mięsa z grilla.

Kaczka w pomarańczach

Po obejrzeniu pewnego programu kulinarnego postanowiłem spróbować nowego dla mnie przepisu na kaczkę w pomarańczach. Zawsze kaczkę przyprawiałem sporą ilością majeranku, pieprzu tym bardziej zaciekawiła mnie jej wersja  owocowa. Tak przygotowana kaczka okazała się bardzo smaczną odmianą dla kubków smakowych.

Kiełbasa czosnkowo-drobiowa

Zamiast korzystać z gotowych mieszanek do kiełbasy, tym razem sam skompletowałem sobie przyprawy do kiełbaski drobiowo-wieprzowej. Z „gotowców” skorzystałem jedynie z niezawodnego Peklosmaczku K. Taki zestaw przypraw sprawił, że kiełbasa wyszła bardzo delikatna w smaku z dominującą nutą czosnku, czyli dokładnie taka jaka miała wyjść.

Parówki z królika

Kiełbaski z mięsa królika są niezwykle delikatne w smaku i chętnie zajadają się nimi dzieci. Dlatego postanowiłem wykonać tym razem parówki z udziałem tego zacnego mięsa. Nie używałem zbyt wielu przypraw - tylko jedną mieszankę, która przy niewielkim dawkowaniu świetnie sprawdza się w tego typu wyrobach. 

Strony