Na obiad

Kiełbaski na grilla

Aromatyczna kiełbaska która, równie dobrze smakuje z grilla, jak i gotowana. Samo przygotowanie jest niezwykle proste, a bogaty skład mieszanki przyprawy PdP Szeherezada S, powoduje  że, nie musimy już niczym innym doprawiać farszu. Samą przyprawę polecam również jako składnik marynaty na mięsa z grilla.

Kaczka w pomarańczach

Po obejrzeniu pewnego programu kulinarnego postanowiłem spróbować nowego dla mnie przepisu na kaczkę w pomarańczach. Zawsze kaczkę przyprawiałem sporą ilością majeranku, pieprzu tym bardziej zaciekawiła mnie jej wersja  owocowa. Tak przygotowana kaczka okazała się bardzo smaczną odmianą dla kubków smakowych.

Kiełbasa czosnkowo-drobiowa

Zamiast korzystać z gotowych mieszanek do kiełbasy, tym razem sam skompletowałem sobie przyprawy do kiełbaski drobiowo-wieprzowej. Z „gotowców” skorzystałem jedynie z niezawodnego Peklosmaczku K. Taki zestaw przypraw sprawił, że kiełbasa wyszła bardzo delikatna w smaku z dominującą nutą czosnku, czyli dokładnie taka jaka miała wyjść.

Parówki z królika

Kiełbaski z mięsa królika są niezwykle delikatne w smaku i chętnie zajadają się nimi dzieci. Dlatego postanowiłem wykonać tym razem parówki z udziałem tego zacnego mięsa. Nie używałem zbyt wielu przypraw - tylko jedną mieszankę, która przy niewielkim dawkowaniu świetnie sprawdza się w tego typu wyrobach. 

Krupniok biały zapiekany

Jeśli chcemy komuś podarować nasze wyroby, ważne by były estetycznie wykonane i spakowane. Z tego względu, chcąc obdarować znajomych domowej roboty krupniokiem, często farsz używam foremek aluminiowych. Tak przygotowany przysmak , można zamknąć próżniowo i w ten sposób, zrobić komuś niespodziankę.

Ślimak cebulowy

Nie wiedzieć czemu, najmłodsi smakosze wolą kiełbaski o ciekawym wyglądzie od tych zwykłych. Dlatego część kiełbas z tego przepisu zrobiłem w jelicie wieprzowym, a część w jelicie baranim, formując „ślimaka”. Zaletą tej formy, jest wygodniejsze odwracanie kiełbaski na ruszcie. Polecam wypróbowanie połączenia przypraw Dobry Smak Art-grill, Solo Smak Curry i Dobry Smak John 

Cebulowa z czosnkiem niedźwiedzim

Żona  oznajmiła ,że miałaby ochotę zjeść na śniadanie białą kiełbaskę, a w lodówce takiej brak. Nie pozostało mi więc nic innego, jak udać się do sklepu i kupić odpowiednie mięso i zakasać rękawy do pracy. W ten sposób powstała kiełbaska o ciekawym smaku cebuli z zastosowanej przyprawy Art-Grill oraz czosnku niedźwiedziego z przyprawy Sułtańskiej. W sam raz na śniadanie.

Kociołek

Zazwyczaj w kociołku przygotowuję mięso pokrojone w kawałki ale tym razem postanowiłem się zmierzyć z całą porcją karkówki. Trwało to dłużej niż przypuszczałem, bo same gotowanie w kociołku zajęło ok. 2,5 godziny, ale smak takiego mięsa wynagradza wszystkie niedogodności. Mięso jest bardzo miękkie i soczyste, a w połączeniu z warzywami stanowi syty posiłek.

Krupniok czarny

Krupnioki zwykle robię przed rozpoczęciem sezonu grillowego i najczęściej od razu większą ilość. Zazwyczaj w trakcie jednej „produkcji” robię od razu krupniok biały, który różni się jedynie tym, że dodaje inną przyprawę bez dodatku suszonej krwi. Tak jak większość domowych wyrobów – są znacznie smaczniejsze, od tych sklepowych. Poza tym, możemy samodzielnie komponować smak lub ostrość. 

Żeberka wędzone surowe

Nie ma nic lepszego niż grochóweczka na swojskich wędzonkach. Oprócz wędzonego boczku postanowiłem również dodać wędzone żeberka. Ponieważ wszystko będzie potem gotowane, to nie ma potrzeby dopiekać żeberek. Wystarczy je „pokopcić” parę godzin dla smaku i aromatu a potem już ugotować z zupie, albo ugotować samodzielnie i podać w towarzystwie kiszonej kapusty  jako danie na obiad. Obie opcję wychodzą pysznie.

Strony