Na obiad

Cebulowa z czosnkiem niedźwiedzim

Żona  oznajmiła ,że miałaby ochotę zjeść na śniadanie białą kiełbaskę, a w lodówce takiej brak. Nie pozostało mi więc nic innego, jak udać się do sklepu i kupić odpowiednie mięso i zakasać rękawy do pracy. W ten sposób powstała kiełbaska o ciekawym smaku cebuli z zastosowanej przyprawy Art-Grill oraz czosnku niedźwiedziego z przyprawy Sułtańskiej. W sam raz na śniadanie.

Kociołek

Zazwyczaj w kociołku przygotowuję mięso pokrojone w kawałki ale tym razem postanowiłem się zmierzyć z całą porcją karkówki. Trwało to dłużej niż przypuszczałem, bo same gotowanie w kociołku zajęło ok. 2,5 godziny, ale smak takiego mięsa wynagradza wszystkie niedogodności. Mięso jest bardzo miękkie i soczyste, a w połączeniu z warzywami stanowi syty posiłek.

Krupniok czarny

Krupnioki zwykle robię przed rozpoczęciem sezonu grillowego i najczęściej od razu większą ilość. Zazwyczaj w trakcie jednej „produkcji” robię od razu krupniok biały, który różni się jedynie tym, że dodaje inną przyprawę bez dodatku suszonej krwi. Tak jak większość domowych wyrobów – są znacznie smaczniejsze, od tych sklepowych. Poza tym, możemy samodzielnie komponować smak lub ostrość. 

Żeberka wędzone surowe

Nie ma nic lepszego niż grochóweczka na swojskich wędzonkach. Oprócz wędzonego boczku postanowiłem również dodać wędzone żeberka. Ponieważ wszystko będzie potem gotowane, to nie ma potrzeby dopiekać żeberek. Wystarczy je „pokopcić” parę godzin dla smaku i aromatu a potem już ugotować z zupie, albo ugotować samodzielnie i podać w towarzystwie kiszonej kapusty  jako danie na obiad. Obie opcję wychodzą pysznie.

Parówki paprykowe z serem

Od pewnego czasu chodził mi po głowie zamysł wykonania parówek z dodatkiem sera żółtego. Chciałem, aby ser po ugotowaniu parówek „wylewał się z nich”, nadając im ciekawego smaku. Sięgnąłem po sprawdzony już przepis na parówki paprykowe, wzbogaciłem je dodatkowo przyprawą PdP-VEGA Prowansalska. Rezultat był wyśmienity. Ser wraz z przyprawą prowansalską świetnie się razem komponowały.

Ostre kiełbaski ze szpinakiem

Przepis na te kiełbaski przyszedł mi do głowy spontanicznie. Połączenie chrzanu i szpinaku wydawało mi się oczywiste, a użycie sosu Tabasco zaświtało mi w trakcie mieszania farszu. Kiełbaski polecam szczególnie osobom, które lubią pikantne potrawy. Jeśli ktoś woli mniej ostre, wystarczy zmniejszyć dawkowanie sosu Tabasco. 

Pieczeń paprykowa

Przygotowywałem niedawno mięso na kiełbasy i stwierdziłem po zmieleniu, że odłożę sobie trochę, aby upiec je w foremce. Aby mięso po upieczeniu się nie rozsypywało i było zwarte wbiłem przy mieszaniu 1 jajko. Do przyprawienia użyłem przyprawy Pdp Vega paprykowej pikantnej. Po upieczeniu otrzymałem pyszną pieczeń mięsną o mocno paprykowym smaku z wyraźną nutą kolendry.

Biała z fetą

Tym razem postanowiłem wykorzystać kawałek uwędzonego sera typu Feta. Uwędzony ser typu Feta, głównie wykorzystuję do sałatek, ale tym razem zostało go trochę więcej niż przypuszczałem. W związku z tym, że miałem zaplanowany wyrób kiełbas, postanowiłem zrobić małą próbę. Do przyprawionego już farszu, dodałem pokrojoną wędzoną fetę i bardzo delikatnie przemieszałem. Wędzona feta oddała swój smak do farszu mięsnego, przez co kiełbaska miała delikatny, lekko mleczny posmak. Bardzo dobrze smakowała zarówno na zimno, także po ugotowaniu  oraz w wersji grillowanej.

Klopsiki po cygańsku

Obmyślając menu na kolejną rodzinną imprezę, postanowiliśmy przygotować jakieś danie jednogarnkowe. Zaletą takich potraw jest to, że można je przygotować dzień wcześniej, a przed  podaniem wystarczy podgrzać. Dlatego postanowiłem wykonać klopsiki po cygańsku (zwane również bigosem po cygańsku). Przygotowanie może jest czasochłonne, ale efekt końcowy rekompensuje poświęcony czas. Klopsiki po cygańsku można podać z ryżem ugotowanym na sypko lub kaszą.

Strony