Na grilla

Kiełbasa musztardowa

Niebawem mieli odwiedzić mnie znajomi i chciałem ugościć ich jakimś nowym specjałem. Jako że pogoda zapowiadała się odpowiednia na grillowanie, moje myśli podążały w tym kierunku. Podczas przygotowywania farszu na kiełbasę śląską, przyszedł mi do głowy pomysł połączenia tej mieszanki przypraw z musztardą. Jako że sama przyprawa Turbo Smak BN nie jest pikantna, to smak musztardy powinien być wyczuwalny i dobrze się z nią komponować. Nie sądziłem jednak, że wybór rodzaju musztardy będzie takim wyzwaniem. Po długim namyśle i wielu degustacjach, wybór padł na musztardę typu rosyjskiego. Musztarda rosyjska zawiera ostrą, czarną gorczycę, co gwarantuje intensywny i zdecydowany smak oraz unikatową, gruboziarnistą strukturę. Kiełbaskę tą polecam gorąco, zarówno z grilla, jak również podawaną jako białą gotowaną.

Kiełbasa śląska

Kiedyś chyba u każdego na stole dominował właściwie jeden rodzaj kiełbasy – śląska. Dzisiaj nie jest już tak popularna jak kiedyś, ale przyszła mi ogromna ochota aby zasmakować "dawnych czasów". Od razu doszedłem do wniosku, po co kupować skoro można zrobić samemu. Sklepowa kiełbasa śląska jest to kiełbasa parzona i dosyć tłusta. Ja jednak preferuję kiełbasy pieczone, dlatego też moją wersję śląskiej upiekłem i zrobiłem ją stosunkową chudą (w dalszym ciągu jest to jednak wariant kiełbasy swojskiej więc po co robić niepotrzebnie "tłuściochy").  Kiełbasa wyszła przepyszna. Dokładnie  taka jaką zapamiętałem…

Chipsy schabowe

Ostatnio znajomy poczęstował mnie swoimi „chipsami” z schabu. Jest to nic innego jak pokrojony w bardzo cienkie plasterki schab, obtoczony przyprawami i następnie wędzony. Taka fajna zagrycha do złocistego z pianką. Postanowiłem spróbować swoich sił z nastawieniem, że chipsy mają być pikantne, lekko słone i z dominującym smakiem papryki. Dobór przypraw nie był przypadkowy, słoności i smak papryki zapewni Pdp VEGA Red-Spice, ostrości i ziołowego smaku uzyska dzięki przyprawie Pdp VEGA Korzenna  i Pdp VEGA Prowansalska, a dodatkowy zastrzyk smaku uzyskam papryki dzięki Pdp Vega Paprykowa. Na degustację nie musiałem długo czekać, wpadli znajomi, zjedli i chcieli więcej...

Orientalny ślimak

Aby przełamać grillową rutynę postanowiłem zrobić białą kiełbasą w cienkich jelitach i dodatkowo „zakręcić“ ją w zgrabne ślimaczki. Pracy sporo więcej niż przy tradycyjnej grubej kiełbasie ale efekt końcowy jest tego warty. Do przyprawienia tym razem użyłem wyrazistej, orientalnej kompozycji przypraw Solo Smak Kebabczeta BG. Do grillowych kiełbasek ta przyprawa pasuje jak ulał. Pikantna z wyraźną nutą cząbru i tymianku przypadnie do gustu każdemu, kto jest już znudzony typowymi, pospolitymi smakami kiełbas.

Kiełbasa grillowa z curry

U znajomych na grillu miałem okazję spróbować kiełbasek o smaku curry. Mimo iż, były to sklepowe wyroby, to jednak ten świeży smak i jakaś tam oryginalność przykuły moją uwagę. Z tego co zauważyłem, to innym biesiadnikom też ten smak przypadł do gustu. Przez parę dni przeglądałem i próbowałem, dostępne mieszanki przypraw. Szukałem takiej, która swoimi składnikami nie stłumiła smaku curry a wkomponowała się w tą nutę smakową. Nie chciałem, żeby kiełbaski wyszły nadto „orientalnie”. Po dość długim czasie wpadła mi, trochę zapomniana przyprawa Dobry Smak Art-Grill i to był strzał w dziesiątkę. Efekt, był taki, że po parzeniu połowa kiełbasek od razu została zjedzona, a żeby druga połowa nie podzieliła ich losu, należało szybko rozpalić grilla. Podsumowując jednym zdaniem: Kiełbaska z Curry, wchodzi do kanonu kiełbas grillowanych.

Kiełbasa biała cebulowa

Za oknem zrobiła się piękna pogoda, wiec przyszedł czas na rozpalenie grilla. Tylko co wrzucić na ruszt? Przeglądałem ofertę różnych sklepów, jednak nic mi do końca nie odpowiadało. Postanowiłem zatem samemu zrobić sobie kiełbasę taką na jaką mam ochotę, czyli nie za tłustą z mocnym wybijającym się smakiem. Do wyrobu swojej pierwszej grillowej kiełbaski wybrałem przyprawę Dobry Smak Art-Grill BG. Mieszanka jest mocno cebulowa i dosyć pikantna- jak dla mnie idelane połączenie na wieczorne biesiadowanie przy grillu.. 

Kiełbasa biała z chrzanem

Przepisów na kiełbasę białą jest mnóstwo, różnią się od siebie rodzajem zastosowanego mięsa, przypraw, ziół itp. Przez jakiś czas rozmyślałem, jakiego użyć dodatku do farszu żeby kiełbaska wyróżniała się nie tylko zastosowanymi przyprawami, ale także miała swój odznaczający się smak, który nadaje jej charakter. Wymyśliłem sobie, że skoro kiełbasa biała świetnie komponuje się z chrzanem, to warto zastosować chrzan nie jako dodatek na talerzu ale …jako dodatek do farszu. Kiełbasa wyszła idealnie, lekko pikantna, z wyczuwalnym aromatem chrzanu, który swoją ostrość ujawnia dopiero po chwili.

Kiełbasa biała z czosnkiem niedźwiedzim

Po namowach żony, która odczuwała już lekki przesyt wszystkim co wędzone postanowiłem (albo żona postanowiła), żeby zrobić kiełbasę białą parzoną. Długo oponowałem ponieważ nie przepadam za tego typu kiełbasą (chyba że upieczoną na grillu), no ale cóż zrobić jeśli żona brzęczy jak komar nad uchem i nie daje spokoju. Zakasałem więc rękawy i do boju. Długo zastanawiałem się jakich przypraw użyć. W końcu postawiłem na połączenie przypraw Sekretnej z Sułtańską. Wybór okazał się idealny. Połączenie dominującego smaku czosnku niedźwiedziego w "Sułtańskiej" razem z lubczykiem i pieprzem w "Sekretnej" okazało się rewelacyjne. Całości dopełnił smak kolendry łupanej dodanej osobno. Kiełbasa została sparzona i wystudzona więc nadszedł czas na degustację. Zanim sam zdążyłem skosztować żona już pierwsza zdążyła porwać kawałek i ... bardzo jej smakowało. Podsumowując: żona zadowolona więc i ja jestem zadowolony bo mam na jakiś czas święty spokój.

Cebulowy ślimak

Kiedyś w czasie dużego grillowania kiełbasek, gdy nie nadążałem z ich przewracam aby się nie przypaliły zapragnąłem ułatwić sobie „życie” i następnym razem zwinąłem je w ślimaki. Aby się trzymały razem przebiłem je długimi drewnianymi szpilkami. Pomysł się spodobał moim gościom ale mnie najbardziej. Przy okazji wypróbowałem nowy ciekawy smak: dużo cebuli i trochę majeranku. Smakowało wyśmienicie. Ten sam farsz użyłem do kiełbasy podwędzanej a także część farszu upiekłem w piekarniku, ale o tym napiszę w innym terminie

Kolorowe szaszłyki z drobiu i wieprza … na każdą porę roku

W sezonie grillowym, aby nie popaść w rutynę to do towarzystwa kiełbaski zwykle dołączam prosty przepis na kolorowe szaszłyki. Zadanie dla bardziej wytrwałych ponieważ trzeba poświęcić im nieco czasu .Warto jednak się troszkę natrudzić aby zobaczyć zadowolenie na twarzach współbiesiadników. Pozdrawiam wszystkich wytrwałych grillowiczów.

Strony