Na grilla

Kiełbasa czosnkowo-drobiowa

Zamiast korzystać z gotowych mieszanek do kiełbasy, tym razem sam skompletowałem sobie przyprawy do kiełbaski drobiowo-wieprzowej. Z „gotowców” skorzystałem jedynie z niezawodnego Peklosmaczku K. Taki zestaw przypraw sprawił, że kiełbasa wyszła bardzo delikatna w smaku z dominującą nutą czosnku, czyli dokładnie taka jaka miała wyjść.

Krupniok biały zapiekany

Jeśli chcemy komuś podarować nasze wyroby, ważne by były estetycznie wykonane i spakowane. Z tego względu, chcąc obdarować znajomych domowej roboty krupniokiem, często farsz używam foremek aluminiowych. Tak przygotowany przysmak , można zamknąć próżniowo i w ten sposób, zrobić komuś niespodziankę.

Ślimak cebulowy

Nie wiedzieć czemu, najmłodsi smakosze wolą kiełbaski o ciekawym wyglądzie od tych zwykłych. Dlatego część kiełbas z tego przepisu zrobiłem w jelicie wieprzowym, a część w jelicie baranim, formując „ślimaka”. Zaletą tej formy, jest wygodniejsze odwracanie kiełbaski na ruszcie. Polecam wypróbowanie połączenia przypraw Dobry Smak Art-grill, Solo Smak Curry i Dobry Smak John 

Krupniok czarny

Krupnioki zwykle robię przed rozpoczęciem sezonu grillowego i najczęściej od razu większą ilość. Zazwyczaj w trakcie jednej „produkcji” robię od razu krupniok biały, który różni się jedynie tym, że dodaje inną przyprawę bez dodatku suszonej krwi. Tak jak większość domowych wyrobów – są znacznie smaczniejsze, od tych sklepowych. Poza tym, możemy samodzielnie komponować smak lub ostrość. 

Ostre kiełbaski ze szpinakiem

Przepis na te kiełbaski przyszedł mi do głowy spontanicznie. Połączenie chrzanu i szpinaku wydawało mi się oczywiste, a użycie sosu Tabasco zaświtało mi w trakcie mieszania farszu. Kiełbaski polecam szczególnie osobom, które lubią pikantne potrawy. Jeśli ktoś woli mniej ostre, wystarczy zmniejszyć dawkowanie sosu Tabasco. 

Biała z fetą

Tym razem postanowiłem wykorzystać kawałek uwędzonego sera typu Feta. Uwędzony ser typu Feta, głównie wykorzystuję do sałatek, ale tym razem zostało go trochę więcej niż przypuszczałem. W związku z tym, że miałem zaplanowany wyrób kiełbas, postanowiłem zrobić małą próbę. Do przyprawionego już farszu, dodałem pokrojoną wędzoną fetę i bardzo delikatnie przemieszałem. Wędzona feta oddała swój smak do farszu mięsnego, przez co kiełbaska miała delikatny, lekko mleczny posmak. Bardzo dobrze smakowała zarówno na zimno, także po ugotowaniu  oraz w wersji grillowanej.

Frankfurterki paprykowe ostre

Wielokrotnie korzystałem z przepisu na klasyczne frankfurterki i zawsze wychodzą tak jak powinny smakować: lekko pikantne, z wyczuwalnym czosnkiem i dodatkiem gałki muszkatołowej. Postanowiłem jednak „złamać” tradycyjny przepis i podkręcić smak i ostrość tej wykwintnej kiełbasy. Niezastąpiona okazała się jak zwykle przyprawa Pdp VEGA Paprykowa pikantna, ale żeby nadać ostrości dodałem jeszcze papryki ostrej i chili. Frankfuterki wyszły dość pikantne (chociaż możne je jeszcze bardziej podkręcić), oraz nabrały ładnego czerwonego, paprykowego koloru.

Kiełbasa z cukinią

Jednym z częściej używanych warzyw w mojej kuchni jest cukinia. Stosujemy ją jako składnik sałatek, placków, do wyrobu wegetariańskiego pasztetu itp. Właśnie przygotowując farsz do pasztetu, postanowiłem wykorzystać cukinię do wykonania kolorowej kiełbasy z dodatkiem warzyw. Zmodyfikowałem przepis na pasztet z cukinii, dodając mięso oraz kaszę. Zamiast nakładać farsz do foremek, napełniłem nim jelita wieprzowe. Po sparzeniu i wystygnięciu kiełbaska nie rozpadała się i rewelacyjnie smakowała zarówno na zimno jak i po podgrzaniu.

Kiełbasa musztardowa

Niebawem mieli odwiedzić mnie znajomi i chciałem ugościć ich jakimś nowym specjałem. Jako że pogoda zapowiadała się odpowiednia na grillowanie, moje myśli podążały w tym kierunku. Podczas przygotowywania farszu na kiełbasę śląską, przyszedł mi do głowy pomysł połączenia tej mieszanki przypraw z musztardą. Jako że sama przyprawa Turbo Smak BN nie jest pikantna, to smak musztardy powinien być wyczuwalny i dobrze się z nią komponować. Nie sądziłem jednak, że wybór rodzaju musztardy będzie takim wyzwaniem. Po długim namyśle i wielu degustacjach, wybór padł na musztardę typu rosyjskiego. Musztarda rosyjska zawiera ostrą, czarną gorczycę, co gwarantuje intensywny i zdecydowany smak oraz unikatową, gruboziarnistą strukturę. Kiełbaskę tą polecam gorąco, zarówno z grilla, jak również podawaną jako białą gotowaną.

Strony