Kiełbasy

Kiełbasa szynkowa z czosnkiem i pieprzem

Zazwyczaj wędzę szynki, schaby, kiełbasy, serki, ale jakoś nie miałem odwagi spróbować zrobić kiełbasę w batonie na wzór szynkowej. Po rozmowach z kolega wydało mi się to niezbyt trudne, dlatego postanowiłem spróbować i tego. Dodatkowym atutem była gotowa mieszanka przyprawowa, której zapach działa na wyobraźnię i od razu chciałoby się spróbować dobrej jakości kiełbasy szynkowej. Mieszanka w swoim składzie ma wszystkie składniki „typowej” kiełbasy szynkowej (pieprz, gałka muszkatołowa kolendra), ale ja postanowiłem smak dodatkowo podkręcić czosnkiem i grubo mielonym pieprzem (główne składniki przyprawy Dobry Smak Rozkoszna). Kiełbasa, jak na pierwszy raz, wyszła bardzo apetyczna, mimo lekko niespójnej struktury (ale dzięki temu więcej było pysznej galaretki w środku)

Kiełbasa paprykowa

Jedną z ulubionych przypraw w kuchni mojej żony jest przyprawa Pdp Vega Paprykowa pikantna. Czego by nie przyprawiała to wszędzie ją przemyci w większej lub mniejszej ilości. Pewnego dnia wpadła na "genialny" pomysł, żebym doprawił nią kiełbasę. Byłem dosyć sceptycznie do tego nastawiony, no ale jak wiadomo wyjścia nie było i musiałem spróbować, chociażby dla świętego spokoju. Efekt mile mnie zaskoczył. Połączenie kilku rodzajów papryk wraz z kolendrą dało bardzo ciekawy, wyrazisty smak papryki i aromatycznej kolendry. Taka odskocznia od sztampowych, monotonnych smaków.

Kiełbasa z cukinią

Jednym z częściej używanych warzyw w mojej kuchni jest cukinia. Stosujemy ją jako składnik sałatek, placków, do wyrobu wegetariańskiego pasztetu itp. Właśnie przygotowując farsz do pasztetu, postanowiłem wykorzystać cukinię do wykonania kolorowej kiełbasy z dodatkiem warzyw. Zmodyfikowałem przepis na pasztet z cukinii, dodając mięso oraz kaszę. Zamiast nakładać farsz do foremek, napełniłem nim jelita wieprzowe. Po sparzeniu i wystygnięciu kiełbaska nie rozpadała się i rewelacyjnie smakowała zarówno na zimno jak i po podgrzaniu.

Parówki z curry

Bardzo ciężko jest znaleźć na półkach sklepowych parówki bez wzmacniaczy i dobrym składzie. Większość dostępnych odstrasza składem, ilością „mięsa w mięsie”, nie wspominając już o wątpliwym smaku. Dlatego też, postanowiłem spróbować swych sił, na tym polu. Z technologicznego punktu widzenia, mięso na parówki powinno być kutrowane (zblendowane). Jednak w obawie przed spaleniem blendera, postanowiłem mięso przepuścić dwa razy przez sitko fi 2,5 mm. Struktura moich parówek może odrobinę odstaje od tych sklepowych, ale pod względem smakowym są o niebo lepsze.

Kiełbasa żywiecka

Aby nie popaść w rutynę "kiełbasianą" postanowiłem zrobić kiełbasę grubą w jelitach białkowych. Zawsze lubiłem kiełbasę żywiecką podsuszaną, wiec spróbowałem zrobić coś podobnego. Do przyprawienia użyłem znanego już Turbo Smaku An dodatkowo dołożyłem paprykę słodką i kolendrę. Efekt jak na pierwszy raz z tego typu kiełbasą przeszedł moje najśmielsze oczekiwania i już na stałe wejdzie do mojego "repertuaru".

Kiełbasa swojska

Już od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie zrobienie  kiełbasy typowo swojskiej składającej się tylko z podstawowych przypraw znajdujących się w każdej kuchni. Jednak zamiast samemu dobierać poszczególne składniki, skorzystałem z gotowej mieszanki Turbo Smak En "Kiełbasa Swojska". Czosnek. Pieprz, kminek i papryka nadają tej mieszance tradycyjny, "swojski" charakter. Kiełbasa tak przyprawiona wyszła rewelacyjnie i szybko znikała ze stołu.

Kiełbasa czosnkowa z serem

Po udanym eksperymencie z kiełbasą żywiecką przyszedł czas na zmiany w recepturze i spróbowaniu czegoś innego. Do przyprawienia użyłem Dobry Smak Rozkoszna BG a jako dodatku użyłem żółtego sera. Połącznie mocno czosnkowo-pieprznego charakteru przyprawy z serem okazało się rewelacyjne. Kiełbasa szybko się rozeszła na kanapkach, wiec pozostaje zrobić ją ponownie albo znowu zakombinować i coś pozmieniać.

Kiełbasa tradycyjna

Długo przymierzałem się do wypróbowania jakiejś nowej mieszanki do kiełbas, takiej której skład byłby bogaty w rożne przyprawy i zioła, a jednocześnie smakiem przypominałby tradycyjną wędzoną kiełbasę domową. Taką kiełbasę, którą dodaje się do bigosu, łazanek, do fasolki po bretońsku itd. Kiełbasa taka nie może być zbyt pikantna, ale powinna uwodzić różnymi, dobrze nam znanymi przyprawami takimi jak: majeranek, kminek, czosnek ...Taką właśnie mieszanką jest przyprawa Pdp Vega Tradycyjna – pikantna. Wybór okazał się bardzo trafny. Kiełbasa na tej mieszance, jest delikatna, a zarazem z wyczuwalnym charakterystycznym smakiem mieszanki czosnku, kminku i majeranku

Kiełbasa musztardowa

Niebawem mieli odwiedzić mnie znajomi i chciałem ugościć ich jakimś nowym specjałem. Jako że pogoda zapowiadała się odpowiednia na grillowanie, moje myśli podążały w tym kierunku. Podczas przygotowywania farszu na kiełbasę śląską, przyszedł mi do głowy pomysł połączenia tej mieszanki przypraw z musztardą. Jako że sama przyprawa Turbo Smak BN nie jest pikantna, to smak musztardy powinien być wyczuwalny i dobrze się z nią komponować. Nie sądziłem jednak, że wybór rodzaju musztardy będzie takim wyzwaniem. Po długim namyśle i wielu degustacjach, wybór padł na musztardę typu rosyjskiego. Musztarda rosyjska zawiera ostrą, czarną gorczycę, co gwarantuje intensywny i zdecydowany smak oraz unikatową, gruboziarnistą strukturę. Kiełbaskę tą polecam gorąco, zarówno z grilla, jak również podawaną jako białą gotowaną.

Frankfuterki

Jedną z moich ulubionych kiełbasek od zawsze były frankfurterki. Mając już co nie co doświadczenia w robieniu różnego rodzaju kiełbas, postanowiłem samemu spróbować zrobić swoje idealne frankfurterki. Podejść było kilka i za każdym razem coś mi nie odpowiadało w smaku. Dopiero za czwartym razem udało mi się zadowolić swoje kubki smakowe na tyle, żeby podzielić się przepisem z innymi. 

Strony