Ostatnio zostałem obdarowany dość sporym karpiem z zastrzeżeniem, że przeznaczony jest do wędzenia. Rybkę dokładnie oczyściłem, wypatroszyłem i wymyłem. Postanowiłem nie przesadzać z przyprawami, a podkreślić jedynie smak warzywno–ziołową mieszanką przypraw PdP Vega Jarska. Dzięki temu smak ryby nie zostanie przytłumiony, a przyprawa nada jedynie delikatnego posmaku ziołowego.

Składniki
- Tuszka karpia (wypatroszony, bez głowy, płetw)
- 75 g (ok. 5 łyżeczek) soli kamiennej niejodowanej
- 15 g (ok. 3 łyżeczki) przyprawy PdP VEGA Jarska (uniwersalna mieszanka przypraw, warzyw i ziół, wzbogaca smak wszystkich potraw)
- 1 litr przegotowanej schłodzonej wody
- 100 ml wody (do przygotowania wywaru)
Sposób przygotowania
Czynności wstępne:
- Ze 100 ml wody i przyprawy PdP VEGA Jarska, przygotowałem wywar, który następnie odłożyłem do wystygnięcia.
- Rybę umyłem pod bieżącą wodą i osuszyłem ręcznikiem papierowym
- Sól kamienną wymieszałem z wodą, oraz z wcześniej przygotowanym wywarem.
- Rybę ułożyłem w pojemniku i zalałem przygotowaną solanką z przyprawami.
- Pojemnik włożyłem do lodówki na 12 godzin.
- Po tym czasie karpia wyjąłem z solanki, opłukałem pod bieżącą wodą i obsuszyłem ręcznikiem papierowym.
Osuszanie
Ryby przed wędzeniem muszą być dokładnie obsuszone. Należy zwrócić uwagę na to, aby płaty brzuszne były rozwarte, w celu lepszego osuszania ryby.
Używam wędzarni elektrycznej, więc osuszanie a potem wędzenie wykonałem następująco:
- Temperaturę ustawiłem na 80 st. C, włączyłem wentylator i otworzyłem maksymalnie kominek aby był przepływ ciepłego powietrza. Temperatura wewnątrz komory powinna osiągać około 45 - 50 st. C.
- W takich warunkach osuszanie zajęło mi około 1 godziny.
- Po tym czasie powierzchnia Karpia była już sucha, a więc rozpocząłem właściwe wędzenie.
Wędzenie
- Wyjąłem wentylator i w jego miejsce założyłem i włączyłem dymogenerator zasypany zrębkami z jabłoni,
- Temperaturę ustawiłem na 60 st. C, a kominek pozostawiłem otwarty.
- Wędziłem tak przez około 3 godziny, do uzyskania słomkowego koloru.
- Następnie zwiększyłem temperaturę do 90 st. C i w tej temperaturze wędziłem przez 30 min.
- Po tym czasie rybę przełożyłem w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl