Karkówka w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Aby urozmaicić sobie niedzielny obiad postanowiłem przygotować karkówkę w sosie pomidorowo-pieczarkowym. Przygotowanie w taki sposób mięsa wymaga odpowiednio więcej pracy w kuchni, ale czego nie robi się by zjeść coś niebanalnego. Jednak w tym przypadku czas poświęcony temu daniu opłacił się. Karkówka wyszła delikatna, soczysta i  lekko pikantna dzięki przyprawie Dobry Smak Sekretna. Idealnym dopełnieniem do tego był sos pomidorowo-pieczarkowy, który nadał niecodziennego smaku karkówce. Jeśli dla kogoś karkówka jest zbyt tłustym mięsem, można spokojnie użyć schabu.

Składniki na 1,5 kg

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 6 czubatych łyżeczek (25g) Dobry Smak Sekretna (charakter tej mieszance nadają: pieprz, czosnek, liść pietruszki, lubczyk)
  • 4 czubate łyżeczki (20g) przyprawy Pdp Vega Paprykowa pikantna (charakter tej mieszance nadają różne rodzaje papryk i kolendra)
  • 3 czubate łyżeczki (25g) przyprawy Pdp Red-Spice pikantny (kompletna mieszanka przypraw z solą, o barwie czerwonej z dodatkiem czosnku)
  • 1 puszka (400g) pomidorów  bez skóry
  • 200 g pieczarek 
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 2 szklanki (500 ml) wody
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 śmietana (200ml) 18% 

Sposób przygotowania:

  • Karkówkę umyłem pod bieżącą wodą a następnie pokroiłem ją na plastry a potem w około 3 cm paski.
  • Tak pokrojoną karkówkę przełożyłem do miseczki i wsypałem kolejno przyprawy: Pdp  Red-Spice pikantny, Pdp Vega Paprykowa pikantna i Dobry Smak Sekretna. Całość dokładnie wymieszałem i włożyłem na noc do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki przełożyłem zamarynowaną karkówkę na patelnię z olejem i podsmażałem około 30 minut aby mięso było odpowiednio miękkie.
  • W międzyczasie zdjąłem skórę z pieczarek i pokroiłem je na plastry. Podobnie pokroiłem paprykę oraz pomidory z puszki. 
  • Po 30 minutach zdjąłem karkówkę z patelni i przełożyłem ją obok na talerz.
  • W  miejsce karkówki na patelnię wsypałem pokrojone wcześniej pieczarki aby je przypiec. Pieczarki podsmażamy w tłuszczu który pozostał na patelni z mięsa.
  • Gdy pieczarki były już gotowe wsypałem do nich  podsmażoną karkówkę. Całość zalałem wodą i pod przykryciem dusiłem na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając co jakiś czas. 
  • Po tym czasie dodałem pomidory oraz paprykę i dusiłem przez kolejne 10 minut aż papryka zmiękła
  • Na koniec dolałem śmietanę i dusiłem jeszcze 5 minut i gotowe.

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl