Żona poszalała niedawno na zakupach i zakupiła sporo mięsiwa na „ciężkie czasy”. Jako, że przeliczyła się z miejscem w zamrażarce, to trzeba było coś z tym zrobić. Karkówka, która już się nigdzie nie zmieściła trafiła w moje ręce do dalszej obróbki. Tym właśnie sposobem zaopatrzyliśmy się w pyszną karkówkę wędzoną.

Składniki
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 5 czubatych łyżeczek (52g) Peklosmaczku W (mieszanka soli peklującej z niewielką ilością dodatków smakowych do peklowania mięs na mokro)
- 2 szklanki (0,5 litra) wody
Sposób przygotowania
- Karkówkę umyłem pod bieżącą wodą.
- Do przegotowanej i wystudzonej wody wsypałem Peklosmaczek W i mieszałem do całkowitego rozpuszczenia.
- Tak przygotowaną solanką napełniłem strzykawkę, aby wykonać nastrzyk solanki do środka mięsa. Nastrzyk wykonałem po to, by mięso w środku się zapeklowało.
- Po nastrzykiwaniu włożyłem mięso do solanki jaka pozostała mi w naczyniu i odstawiłem do lodówki na 5 dni.
- Po 5 dniach wyjąłem mięso z solanki a następnie włożyłem je do siatki wędliniarskiej i odwiesiłem w chłodne i przewiewne miejsce na no noc na ociekanie.
- Po ociekaniu powiesiłem mięso w wędzarni tak aby się ze sobą nie stykało i zacząłem właściwe osuszanie.
- Ja używam wędzarni elektrycznej i osuszanie wykonałem następująco: temperaturę w wędzarni ustawiłem na 100 °C , włączyłem wentylator i otworzyłem maksymalnie kominek aby był przepływ ciepłego powietrza. W takich warunkach osuszanie trwało 2 godziny . Po tym czasie powierzchnia mięsa była już sucha, wiec postanowiłem zacząć właściwe wędzenie.
- Wyjąłem wentylator i w jego miejsce założyłem i włączyłem dymogenerator. Termostat ustawiłem na 50 ° C
- Po 4 godzinach „dymienia” uznałem, że kolor jest odpowiedni i ustawiłem temperaturę na 90 °C i rozpocząłem dopiekanie.
- Dopiekałem tak długo, aż temperatura wewnątrz mięsa wyniosła 72 stopni (trwało to około dwie godziny).
- Po dopiekaniu odwiesiłem mięso w chłodne i przewiewne miejsce do ostygnięcia.
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec
Komentarze
Witam,wygląda wybornie
Witam,wygląda wybornie smakuje pewnie też,ale mam pytanie czy proces dopiekania jest z dymem czy już wyłączamy generator.?
Dodane przez mariano (niezweryfikowany) w odpowiedzi na Witam,wygląda wybornie
Dopiekanie odbywa się przy
Dopiekanie odbywa się przy włączonym generatorze.