Kaczka w pomarańczach

Po obejrzeniu pewnego programu kulinarnego postanowiłem spróbować nowego dla mnie przepisu na kaczkę w pomarańczach. Zawsze kaczkę przyprawiałem sporą ilością majeranku, pieprzu tym bardziej zaciekawiła mnie jej wersja  owocowa. Tak przygotowana kaczka okazała się bardzo smaczną odmianą dla kubków smakowych.



Składniki

  • 1 kaczka
  • 3 jabłka słodkie
  • 4 pomarańcze
  • 3 cebule
  • 4 łyżki miodu
  • 200 ml żurawiny świeżej lub konfitury 
  • 25 g (3 czubate łyżeczki) przyprawy Dobry Smak – Dzika Rozkosz (Nutę smakową tej mieszance nadają: czosnek, pieprz czarny, papryka ostra, majeranek, jałowiec)
  •  ziele angielskie, liść laurowy
  • 30 g (4 łyżeczki) przyprawy PdP Red - spice - pikantny(Kompletna mieszanka z solą, papryką czerwoną słodką i czosnkiem)
  • pół cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  • Kaczkę umyłem pod bieżącą wodą i osuszyłem ręcznikiem papierowym
  • Do miseczki wsypałem przyprawy Dobry Smak – Dzika Rozkosz i  PdP Red - spice – pikantny, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Następnie dodałem olej i całość mieszałem do połączenia się składników, w ten sposób uzyskałem aromatyczną marynatę.
  • Marynatą natarłem dokładnie kaczkę od zewnątrz jak i od środka
  • Jabłka podzieliłem na ćwiartki i usunąłem gniazda nasienne
  • Pomarańcze dokładnie umyłem i pokroiłem wraz z skórką w ćwiartki.
  • Cytrynę umyłem, obrałem ze skórki  i pokroiłem w plastry.
  • Kaczkę nafaszerowałem żurawiną, jabłkami i cytryną
  • Na dno naczynia żaroodpornego ułożyłem parę pokrojonych w plastry jabłek i pokrojoną w piórka cebulę.  
  • W naczyniu umieściłem kaczkę, której wierzch delikatnie posmarowałem żurawiną
  • Kaczkę włożyłem do zimnego piekarnika , temperaturę nastawiłem na 170 °C, czas 120 minut
  • Od czasu do czasu kaczkę polewałem wytopionym tłuszczem.
  • Gdy kaczką była już miękka, ostrożnie przełożyłem ją na talerz