Co by tu jeszcze uwędzić…JAJKA!!! Nie raz napotykałem na różnych forach informacje o wędzonych jajkach. Zazwyczaj traktowałem to jako fanaberię i niezbyt mnie to przekonywało. Mimo to przy okazji wędzenia serków, postanowiłem dorzucić parę jajek na kratkę. Część jajek postanowiłem, obtoczyć w ulubionych mieszankach przyprawowych, a część pozostała bez przypraw. Rezultat, naprawdę mnie zaskoczył, nie spodziewałem się, że będą tak smaczne. W dodatku bardzo efektownie prezentują się na talerzu, a na Wielkanoc przepis będzie jak znalazł

Składniki
- 10 jajek (najlepiej swojskie)
- 1 litr przegotowanej i wystudzonej wody (ważne żeby woda zakrywała jajka)
- 60 g (ok. 7 łyżeczek) soli kuchennej
- Ok. 20 g przypraw „PdP-Vega ” Ja użyłem Pdp Vega Jarska (Uniwersalna mieszanka naturalnych przypraw, warzyw i ziół, wzbogaca smak wszystkich potraw.), oraz Pdp Vega Kolonialna (Charakter tej przyprawie nadają: cebula, pieprz czarny, czosnek, cząber, kminek, papryka czerwona słodka, chili, tymianek)
Sposób przygotowania
#N/A
Więcej przepisów
Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec
Komentarze
W jakim celu sparzałeś jajka
W jakim celu sparzałeś jajka skoro za chwile były gotowane przez 10min?
Dodane przez Abadeon (niezweryfikowany) w odpowiedzi na W jakim celu sparzałeś jajka
Trafne spostrzeżenie :)
Trafne spostrzeżenie :) Jeżeli jajka mają być gotowane na twardo to ich parzenie nie jest potrzebne. Robię to jednak odruchowo ponieważ najczęściej korzystam ze swojskich jajek , które nie są dezynfekowane/ sterylizowane przez gospodarza.