Jajka wędzone

Co by tu jeszcze uwędzić…JAJKA!!! Nie raz napotykałem na różnych forach informacje o wędzonych jajkach. Zazwyczaj traktowałem to jako fanaberię i niezbyt mnie to przekonywało. Mimo to przy okazji wędzenia serków, postanowiłem dorzucić parę jajek na kratkę. Część jajek postanowiłem, obtoczyć w ulubionych mieszankach przyprawowych, a część pozostała bez przypraw. Rezultat, naprawdę mnie zaskoczył, nie spodziewałem się, że będą tak smaczne. W dodatku bardzo efektownie prezentują się na talerzu, a na Wielkanoc przepis będzie jak znalazł

Składniki

  • 10 jajek (najlepiej swojskie)
  • 1 litr przegotowanej i wystudzonej wody (ważne żeby woda zakrywała jajka)
  • 60 g (ok. 7 łyżeczek) soli kuchennej
  • Ok. 20 g przypraw „PdP-Vega ” Ja użyłem Pdp Vega Jarska (Uniwersalna mieszanka naturalnych przypraw, warzyw i ziół, wzbogaca smak wszystkich potraw.), oraz Pdp Vega Kolonialna (Charakter tej przyprawie nadają: cebula, pieprz czarny, czosnek, cząber, kminek, papryka czerwona słodka, chili, tymianek)

Sposób wykonania

Czynności wstępne

  • Jajka przed obróbką, sparzyłem wrzątkiem
  • Jajka muszą być ugotowane na twardo, w tym celu gotowałem je przez 10 minut.
  • Po tym czasie jajka wystudziłem, dokładnie obrałem ze skorupek i przełożyłem do naczynia
  • Sporządziłem solankę w następujący sposób: w litrze przegotowanej i schłodzonej wody rozpuściłem 60 g soli
  • Solanką zalałem jajka  i odstawiłem na 12 godzin w chłodne miejsce
  • Po tym czasie jajka wyjąłem z solanki i podzieliłem na trzy części. Część przyprawiłem przyprawą Pdp Vega Jarska, część Pdp Vega Kolonialna, a część pozostawiłem czystych – bez obsypki przyprawowej.

Wędzenie

  • Jajka wędziłem w „Wędzarni elektrycznej z generatorem dymu”
  • Pierwszym, bardzo ważnym etapem wędzenia jest osuszanie. Osuszanie w wędzarni elektrycznej wykonałem następująco: W miejsce dymogeneratora, włożyłem wentylator i nastawiłem temperaturę na 100 C. Przy całkowicie otwartym kominku, osuszałem jajka przez około 2 godziny, do czasu aż, powierzchnia będzie całkowicie sucha.
  • Gdy jajka były już suche w dotyku, w miejsce wentylatora włożyłem dymogenerator, zasypany zrębkami bukowo-olchowymi
  • Temperaturę na regulatorze nastawiłem na 55 stopni i przy na wpół otwartym kominku wędziłem jajka przez kolejne 2 godziny – do uzyskania odpowiedniego koloru.
  • Jajka co jakiś czas obracałem aby równomiernie nabierały koloru.

 Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl