Ostatnio naszła mnie ochota na wędzoną rybkę. Najczęściej z ryb wędzę łososia w zimnym dymie, ale tym razem postanowiłem zmienić sposób wędzenia i gatunek ryby. Po przejrzeniu kilku przepisów, mój wybór padł na halibuta – rybę o delikatnym smaku i konsystencji. Nie kombinowałem z przepisami i postawiłem na prostotę z dodatkiem delikatnej nie przebijającej się w smaku przyprawy. Halibut wyszedł soczysty i bardzo delikatny.

Składniki
- 1 kg halibuta pokrojonego w dzwonki
- 70 g (ok. 5 łyżeczek) soli kamiennej niejodowanej
- 15 g (ok. 3 łyżeczki) przyprawy PdP-VEGA Jarska (uniwersalna mieszanka przypraw, warzyw i ziół, wzbogaca smak wszystkich potraw)
- 1 litr przegotowanej schłodzonej wody
Sposób przygotowania
Przygotowanie
- Rybę umyłem pod bieżącą wodą i osuszyłem ręcznikiem papierowym
- Sól kamienną, oraz przyprawę PdP -Vega Jarska wymieszałem z wodą
- Rybę ułożyłem w pojemniku i zalałem przygotowaną solanką z przyprawami
- Pojemnik włożyłem do lodówki na 12 godzin
- Po tym czasie ryby wyjąłem z solanki, opłukałem pod bieżącą wodą i obsuszyłem ręcznikiem papierowym
- Dzwonki Halibuta rozłożyłem na siatce ze stali nierdzewnej i odstawiłem w przewiewne miejsce do ociekania na około 2 godziny
Osuszanie
Ryby przed wędzeniem muszą być dokładnie obsuszone.
Używam wędzarni elektrycznej, więc osuszanie a potem wędzenie wykonałem następująco:
- Temperaturę ustawiłem na 100°C , włączyłem wentylator i otworzyłem maksymalnie kominek aby był przepływ ciepłego powietrza. Temperatura wewnątrz komory powinna osiągać około 45 -50°C
- W takich warunkach osuszanie zajęło mi około 1 godziny
- Po tym czasie powierzchnia halibuta była już sucha, więc rozpocząłem właściwe wędzenie.
Wędzenie
- Wyjąłem wentylator i w jego miejsce założyłem i włączyłem dymogenerator zasypany zrębkami z jabłoni,
- Temperaturę ustawiłem na 60°C , a kominek pozostawiłem otwarty.
- Wędziłem tak przez około 3 godziny, do uzyskania słomkowego koloru.
- Następnie zwiększyłem temperaturę do 90°C, w tej temperaturze wędziłem przez 30 min
- Po tym czasie kratki z rybami przełożyłem w chłodne miejsce do wystygnięcia
Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl