Halibut wędzony

Dodane przez Michał - czw., 12 Grudzień 2019
Ostatnio naszła mnie ochota na wędzoną rybkę. Najczęściej z ryb wędzę łososia w zimnym dymie, ale tym razem postanowiłem zmienić sposób wędzenia i gatunek ryby. Po przejrzeniu kilku przepisów, mój wybór padł na halibuta – rybę o delikatnym smaku i konsystencji. Nie kombinowałem z przepisami i postawiłem na prostotę z dodatkiem delikatnej nie przebijającej się w smaku przyprawy. Halibut wyszedł soczysty i bardzo delikatny. 
Halibut wędzony
Składniki
  • 1 kg halibuta pokrojonego w dzwonki 
  • 70 g (ok. 5 łyżeczek) soli kamiennej niejodowanej
  • 15 g (ok. 3 łyżeczki) przyprawy PdP-VEGA Jarska (uniwersalna mieszanka przypraw, warzyw i ziół, wzbogaca smak wszystkich potraw)
  • 1 litr przegotowanej schłodzonej wody
Sposób przygotowania

Przygotowanie

  • Rybę umyłem pod bieżącą wodą i osuszyłem ręcznikiem papierowym
  • Sól kamienną, oraz przyprawę PdP -Vega Jarska wymieszałem z wodą
  • Rybę ułożyłem w pojemniku i zalałem przygotowaną solanką z przyprawami
  • Pojemnik włożyłem do lodówki na 12 godzin
  • Po tym czasie ryby wyjąłem z solanki, opłukałem pod bieżącą wodą i obsuszyłem ręcznikiem papierowym
  • Dzwonki Halibuta rozłożyłem na siatce ze stali nierdzewnej i odstawiłem w przewiewne miejsce do ociekania na około 2 godziny

Osuszanie

Ryby przed wędzeniem muszą być dokładnie obsuszone. 

Używam wędzarni elektrycznej, więc osuszanie a potem wędzenie wykonałem następująco: 

  • Temperaturę ustawiłem na 100°C , włączyłem wentylator i otworzyłem maksymalnie kominek aby był przepływ ciepłego powietrza. Temperatura wewnątrz komory powinna osiągać około 45 -50°C
  • W takich warunkach osuszanie zajęło mi około 1 godziny
  • Po tym czasie powierzchnia halibuta była już sucha, więc rozpocząłem właściwe wędzenie. 

Wędzenie

  • Wyjąłem wentylator i w jego miejsce założyłem i włączyłem dymogenerator zasypany zrębkami z jabłoni,
  • Temperaturę ustawiłem na 60°C , a kominek pozostawiłem otwarty.
  • Wędziłem tak przez około 3 godziny, do uzyskania słomkowego koloru.
  • Następnie zwiększyłem temperaturę do 90°C,  w tej temperaturze wędziłem przez 30 min
  • Po tym czasie kratki z rybami przełożyłem w chłodne miejsce do wystygnięcia

 

Wszystkie niezbędne przyprawy i materiały znajdziesz na stronie www.tradismak.pl 

Więcej przepisów

Rodzaj wyrobu
Przyprawa
Surowiec