Przepisy z surowcem: udka drobiowe

Pasztet z suszonymi śliwkami

Dodane przez Michał - śr., 31 Maj 2023
Pasztet z suszonymi śliwkami bardzo dobrze smakuje, oraz świetnie się prezentuje. Wyczuwalny aromat suszonych śliwek dodatkowo urozmaica bogaty smak pasztetu uzyskany dzięki wyjątkowym kompozycjom przypraw Pasztet Chłopski” - Turbo Smak Cn i Pasztet typ kogutek – Turbo smak Fn. W tym przepisie pasztet jest na koniec zapiekany, ale równie dobrze można go „zamknąć” w słoiki.

Pasztet drobiowy wędzony

Dodane przez Przemek - czw., 29 Październik 2020
Pasztet drobiowy robiłem zazwyczaj zapiekany w foremkach. Tym razem postanowiłem podwędzić go w jelicie wołowym. Zastanawiałem się czy czasem smak drobiu nie będzie się gryzł z aromatem wędzenia. Obawy moje okazały się bezzasadne. Uwędzony pasztet drobiowy wyszedł równie pyszny co wieprzowy. Jeśli ktoś ma jakieś wątpliwości czy wędzić pasztet drobiowy, to niech się już dłużej nie zastanawia.

Pasztet drobiowy z podrobami

Dodane przez Michał - ndz., 05 Kwiecień 2020
Zawsze wydawało mi się, że wykonanie w domowych warunkach pasztetu wiąże się z dużym nakładem pracy (gotowanie, mielenie, mieszanie). Jednakże większość czynności nie wymaga specjalnej uwagi (gotowanie mięsa, zapiekanie pasztetu), a naprawdę warto poświęcić trochę czasu, by móc się cieszyć domowym pasztetem. Całość doprawiona została dedykowanymi mieszankami przypraw do pasztetu, co tylko podbiło walory smakowe tego wyrobu.

Wędlina drobiowa z kolorową papryką

Dodane przez Konrad - czw., 19 Kwiecień 2018
Uwielbiam różnokolorowe sałatki i surówki. Szczególnie takie, w których występuje wiele odmian świeżej papryki. Podoba mi się ich charakterystyczny smak i apetyczny wygląd. Pomyślałem więc, że wykorzystam je w wędlinie drobiowej z szynkowara. Dodatkowo chciałem także wypróbować przyprawę paprykową w charakterze dekoracji. Liczyłem na atrakcyjny przekrój, bogaty smak i głęboki paprykowy aromat. I nie zawiodłem się! Wędlina prezentowała się bardzo apetycznie, była pachnąca i co najważniejsze smakowała całej rodzinie.

Przepis na domową wędlinę z cukiniowymi łódeczkami

Dodane przez Konrad - pt., 02 Maj 2014
Zupa z cukini to jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Byłem ciekawy czy połączenie cukinii z domową wędliną będzie równie smaczne. Wykonałem dwa różne wyroby z szynkowara. Do pierwszego użyłem dwóch wydrążonych kawałków cukinii, które nazwałem "cukiniowymi łódkami". Farsz drobiowo-wieprzowy doprawiłem pikantną przyprawą do wyrobów grilowych, której charakter nadaje cebula, pieprz i gałka muszkatołowa. Liczyłem nie tylko na ciekawy smak ale także na ładny przekrój. Jak wyszło? Oceńce sami.

Przepis na piekielne udka drobiowe

Dodane przez Adam - ndz., 02 Luty 2014
Jestem zwolennikiem potraw dobrze przyprawionych, „dobrze” u mnie oznacza mocno pikantnych. Dlatego gdy trzeba przyrządzić smakowite danie na męskie przyjęcie koledzy mówią, że tego może dokonać tylko Adam. I w ten sposób zostałem specjalistą diabelnych, piekielnych potraw także z grilla i patelni… Aby przygotować bardzo dobre udka do piekarnika na grilla czy na patelnię  należy je przede wszystkim dużo wcześniej przygotować  tzn. zamarynować (bejcować ).  Szybkość nie popłaca a cierpliwość będzie nagrodzona smakiem.